USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Кожен третій українець вважає, що коронавірус створили штучно

26 Червня 2020 14:48
37 % українців вірять у те, що коронавірус був спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам, 29 % вважають, що коронавірус був розроблений штучно в лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю, і тільки п’ята частина (18 %) обрала варіант, що коронавірус з’явився природним шляхом.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

«Зараз у світі в цілому і в Україні зокрема особлива увага приділяється поширенню фейків, сумнівної інформації, дезінформації з різних тем, зокрема і з питань походження коронавірусу. Для того, щоб з’ясувати, наскільки схильні жителі України вірити в конспірологічні версії чи «теорії змови» щодо походження коронавірусу, ми поставили респондентам декілька запитань з цього приводу (крім цього, ці результати можуть ілюструвати, наскільки легко/складно маніпулювати громадською думкою)», – розповідають у КМІС.

Респондентам, які обрали варіант про штучне походження, але випадкове поширення у світі, ставилося додаткове запитання: «А в якій країні, на Вашу думку, був штучно зроблений коронавірус?». Запитання ставилося у відкритій формі, тобто респонденту варіанти відповідей не пропонувалися. Переважна більшість опитаних (70%) вважають, що коронавірус був штучно розроблений у Китаї. Ще 5% назвали США, 3% – Росію.

Водночас, респондентам, які обрали варіант «коронавірус був спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам», ставилося додаткове запитання: «А хто, на Вашу думку, відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу?». Запитання також ставилося у відкритій формі, тобто респонденту варіанти відповідей не пропонувалися.

Половина респондентів (49%) не змогли відповісти на запитання. Разом з цим, 26% вважають, що Китай відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу. Далі йдуть США (11%) і Росія (2%). Інші відповіді називалися рідше.

Як ідеться в опитуванні, жінки більше вірять у штучне походження коронавірусу задля зменшення кількості населення у світі, ніж чоловіки (38,3% проти 34,8%, відповідно). Своєю чергою, чоловіки більше вірять у штучне походження коронавірусу, але поширення якого у світі відбулося помилково (29,7 % проти 29 % у жінок), і в те, що коронавірус з’явився природнім шляхом (18,6% проти 16,7 % у жінок).

Серед політичних уподобань опитаних, найбільше вірять у те, що коронавірус був створений штучно задля зменшення кількості населення, електорати Олега Ляшка (57,6%), а найменше – виборці Петра Порошенка (20,3%). Серед виборців політичних партій, у теорію щодо штучного створення коронавірусу з метою зменшення кількості населення найбільше вірять прихильники Радикальної Партії Олега Ляшка (51,5%), а найменше – виборці партії «Голос» (15,9%).

Серед відповідей, які опитані дали на відкрите запитання: «А хто, на Вашу думку, відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу?», є дещо нестандартні думки: недобрі люди (0,1%), завезено з Африки (0,1%), біолабораторії в Україні (0,1%), Всесвітній форум у Давосі (0,1%), Україна (0,3%), ВООЗ (0,7%).

Опитування проводили з 31 травня до 4 червня 2020 року методом САТІ (телефонне інтерв’ювання за допомогою комп’ютера). Загалом провели 2000 інтерв’ю, вибірка репрезентативна для дорослого населення України від 18 років. До вибірки не входять окупований Донбас та Крим. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,4% – для показників, близьких до 10%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Дзвоніть на 103 Показати IP 26 Червня 2020 15:06
Коронавірус був розроблений штучно в лабораторії. І поширили його у світі не випадково, а з прямим умислом задля того, щоб більша частина населення зі слабким імунітетом та супутніми хворобами захворіла та скоріше покинула цей грішний світ.
Kit до Дзвоніть на 103 Показати IP 26 Червня 2020 15:38
Невігласів вистачає
Анонім до Дзвоніть на 103 Показати IP 26 Червня 2020 19:35
Можливо, але малоімовірно. Навіщо США чи Китаю створювати спад своїй економіці? Слабкі кому заважають? А от карантин. Щоправда від багатьох некретичних бізнесів економіки позбавились і споживання некритичних товарів, але їз місце ніхто не зайняв піднялись лише фармацевти і амазон. Неефективне поки як засіб знищення людей і карантини більш ситуативна річ хоч і вдарило по сектору розваг та нагадало людству що справді важливо і що забезпечення водрю і ліками коштує дорожче ніж співи і виступи на шоу, а оплачували то ж.
лучани Показати IP 26 Червня 2020 15:06
малограмотні та не виховані.
Иван Показати IP 26 Червня 2020 15:28
Неважно какой страны находятся лаборатории на нашей территории. Важно то, что во всём этом виновата только одна страна восточнее нашей.
Анонім Показати IP 26 Червня 2020 16:13
Мав потребу звернутись до лікарів з підозрою на коронавірус. Як результат печінки так виїли. Майже місяць просидів на само ізоляції без жодних симптомів а тест виявився негативним. Ще раз переконався у непрофесіоналізмі наших лікарів, совдепівському підході до сучасної медицини. Ще дуже засумнівався в існуванні самого коронавіруса, а якщо він і є то з таким бляд...ким підходом наших медиків жити нам з цією ху...ьою ще довго.
Імя до Анонім Показати IP 26 Червня 2020 19:27
Лікарі самі бояться вірусу. Чи можливо літом в скафандрах лікувати від інших хвороб? Організація роботи в умовах коронавірусу велика проблема. До того що було, а тепер ще й вірус, яким заражаються лікарі і медсестри.
євген Показати IP 26 Червня 2020 16:26
Піндостан, однозначно!
Анонім до євген Показати IP 26 Червня 2020 19:24
У тебе в слові рашастан помилка.
Історик Показати IP 26 Червня 2020 16:28
Почерк англосаксів. Так вони від американских індійців території очищали.
Імя до Історик Показати IP 26 Червня 2020 19:23
Скрипалів труїли москалі. Ти сплутав почерки.
Анонім Показати IP 26 Червня 2020 19:22
Кажани і брехлива Азія поширена усюди, а от лабороторія дослідження вірусів в Ухані має 1-н два аналоги в світі. Не дивно кажанам випадково вірус передати людині саме в Ухані?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus