USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.32 10.45

Луцькі депутати просять нардепів не підтримувати проєкт рішення про децентралізацію влади

16 Червня 2020 16:02
Луцькі депутати від імені Асоціації міст України підготували звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, а також до народних депутатів від Волині Ігоря Палиці, Ірини Костанкевич, Вячеслава Рубльова, Валерія Стернійчука, Степана Івахіва та Ігоря Гузя із проханням не підтримувати проєкт Кабінету Міністрів щодо децентралізації влади. Натомість обранці громади закликають високопосадовців повернутися до консультації з Асоціацією місті України щодо формування спільного бачення децентралізації з органами місцевого самоврядування і довести реформу до логічного завершення.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії з питань з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження сьогодні, 16 червня.

Зі слів голови профільної комісії депутата Андрія Козюри, логіка звернення полягає в тому, що свого часу Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно із якою розділив Україну на новий територіальний устрій, при якому залишаються районні ради, але жодної визначеності щодо їхньої ролі у інституті влади немає.

«Невідомо, яка у них доля і суть, як і до самого, власне, проведення децентралізації місцевої реформи адміністративно-територіального устрою є багато питань. До цього були неодноразові зустрічі, круглі столи, під час яких Асоціація міст України разом з Кабміном напрацьовували певний алгоритм здійснення цієї реформи», – зазначив Козюра.

З його слів, таку реформу потрібно проводити одночасно із внесенням змін до Конституції України.

«Нема чіткої визначеності, нема повноважень районних рад. Невідомо, як у подальшому цей процес буде функціонувати. Тому й пропонуємо прийняти звернення щодо логічного завершення реформи децентралізації, основною метою якої має бути «спущення» ресурсів і повноважень місцевим органом самоврядування – міським, сільським і селищним радам», – зазначив депутат.

Він пояснив, що найближчим часом відповідну постанову Верховної Ради України або затвердять, або ж відправлять на доопрацювання.

«Тому суть резолютивної частини звернення – закликати народних депутатів відхилити вказаний проект Кабінету Міністрів, і закликати Президента та Прем’єр-Міністра України повернутися до консультації з Асоціацією міст України щодо формування спільного бачення децентралізації з органами місцевого самоврядування і довести реформу до логічного завершення», – сказав голова комісії.

Разом із тим він зауважив, що, за станом на сьогодні, Асоціацією міст України ініційовані такі ж звернення по всіх містах.

Зі слів депутата, якщо ухвалити нормативний акт у такому стані, як він є, вийде, що всі міста обласного значення будуть підпорядковуватися не міським радам, а районним.

«Відповідно сама логіка децентралізації зникає», – акцентував Андрій Козюра.

Члени профільної комісії проголосували «за» таке звернення з усіма змінами й доповненнями. Остаточне рішення луцькі депутати прийматимуть під час наступного сесійного засідання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Юстас Показати IP 16 Червня 2020 21:41
Оскільки чисельність наявного населення області становить 1030,6 тис. осіб, на Волині доцільно утворити 4 райони та Луцьку місько-сільську об"єднану територіальну громаду з правами району (miasto na prawach powiatu), з чисельністю жителів кожного утворення по орієнтовно 200 тис. осіб.
Лісник Показати IP 17 Червня 2020 05:47
ми строілі строілі і наканец пастроілі...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus