USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцький терцентр щоденно приймає до 300 людей важкої долі

8 Листопада 2018 13:08
Луцький територіальний центр соціального обслуговування – місце, де завжди людно. Щоденно до установи звертаються 250–300 людей важкої долі. Це одинокі, люди з обмеженими можливостями, безхатченки.

Спектр послуг, що їх надає терцентр, приємно дивує кількістю та різноманітністю. Тут можна пообідати, пройти фізпроцедури, позайматися на тренажерах, помитися, скористатися перукарськими та швейними послугами, провести цікаво дозвілля, взяти необхідні речі у кімнаті дарованих речей, скористатися послугами столяра, сантехніка, йдеться на сайті Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

"Щорічно ми обслуговуємо понад 4500–4600 підопічних, – зазначає директор територіального центру Галина Шатецька. – Зараз у нас харчується 147 людей. 923 людини отримують послуги соціальних робітників удома. Зміст послуги включає доставлення продуктів, прибирання, особисту гігієну, розв’язання питань у держустановах, придбання ліків. Декілька років поспіль під час морозів працює пункт обігріву для безхатченків. Тут вони можуть попити чаю, поїсти, помитися, перебути ніч".


Галина Іванівна – особливий керівник, з небайдужим ставленням до проблем кожного підопічного та умов роботи підлеглих їй працівників. У соціальній сфері Галина Іванівна працює понад чверть століття. Починала з посади соціального робітника, працювала діловодом, касиром, інспектором з відділу кадрів, заступником директором. А з 2007 року – директор терцентру. За цей час жінка побачила багато життєвих ситуацій, пропустила крізь себе не одну життєву історію.

«До нас рідко приходять з радістю, частіше – навпаки. Головне не бути байдужими. Адже найважливіше для людей важкої долі – увага, вміння вислухати. Є багато важливих проблем, яких не можемо вирішити в нашій установі. Тоді скеровуємо відвідувачів до спеціалістів. Людина зазвичай вдячна за те, що її вислухали, дали якусь пораду, – ділиться робочими моментами Галина Шатецька. – Підтримки від влади практично не маємо. Та світ не без добрих людей. Дуже допомагають благодійні організації. Завжди можемо розраховувати на підтримку Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».


Фонд «Тільки разом» співпрацює з Луцьким територіальним центром з 2013 року. За цей час за кошти Фонду харчувалися понад дві тисячі осіб, лежачих хворих забезпечували санітарно-гігієнічними засобами, придбали медичну техніку для фізіотерапевтичного кабінету.

Завдяки Фонду Ігоря Палиці покращили умови роботи харчоблоку: відремонтували та облаштували кімнату для миття посуду, встановили кондиціонер, придбали побутову газову плиту, електричну сковороду, холодильники, посуд. У 2016 році відремонтували санітарну кімнату, якою можуть скористатися не лише ті, хто займається в тренажерному залі, а й підопічні, які проживають у приватному секторі й не мають відповідних вигод.

У 2018 році за підтримки Фонду в терцентрі відкрили кімнату для творчості та відпочинку. Тут відвідувачі установи займаються в гуртках, релаксують, отримують послуги соціальної адаптації. Інструктор з трудової адаптації Оксана Крамар каже, що таке дозвілля має попит не лише серед людей пенсійного віку, а й серед молоді. Тут малюють, ліплять з глини, роблять ляльки-мотанки, слухають музику, чаюють, і що найголовніше ­– спілкуються.

На часі ще одна добра справа до якої долучиться Фонд «Тільки разом». Незабаром, завдяки його фінансуванню, в терцентрі відремонтують пральню. Як розповіла Галина Шатецька, прання білизни – одна з послуг для самотніх людей, яку надає територіальний центр. Упродовж року цією послугою користуються понад 300 підопічних. До кінця 2018 року Луцька міська рада планує відкрити притулок для осіб без постійного місця проживання. Терцентр надаватиме їм послугу прання, то ж навантаження на пральню суттєво зросте. Приміщення пральні потребує ремонту. Адже система каналізації та сантехніка встановлені понад 30 років тому. За кошти Фонду будуть проведені ремонтні роботи, придбають пральну машинку та пластикові меблі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus