USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Магнітне поле Землі змінює положення полюсів у 10 разів швидше, ніж вважалося

7 Липня 2020 07:40
Магнітне поле Землі виявилося здатним змінювати положення полюсів в 10 разів швидше, ніж раніше вважалося. Відтворивши активність поля за останні 100 тисяч років, вчені змогли виявити, як саме воно змінювалося з часом.

Висновки показали, що різка зміна полюсів відбуваються тоді, коли поле слабне локально.

Як пише УНІАН з посиланням на Newsweek, магнітне поле Землі створює ядро планети. Рух розплавленого заліза генерує поле, дія якого відчутна навіть в космосі. Воно грає роль бар’єра, який захищає Землю від шкідливої радіації Сонця, а також не дозволяє сонячному вітру знищити атмосферу. Сонячний вітер – це потік заряджених частинок, які надходять з зірки.

Рух розплавленого ядра призводить до того, що магнітне поле постійно змінюється. Час від часу воно сильно слабне, а північний і південний магнітні полюси міняються місцями. Такі періоди пов’язують зі зростанням радіаційного фону. Вчені також допускають, що саме в ці періоди відбулися глобальні вимирання на Землі в минулому. З’ясувати, коли і чому магнітне поле змінює полярність важко. Тому що ці події відбуваються впродовж надзвичайно довгих періодів.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Nature Communications Крістофер Девіс зі Школи Землі й довкілля в Університеті Лідса й Кетрін Констабл з Інституту океанографії Скриппса, виявили, як швидко відбувається геомагнітна інверсія. Дослідники поєднали комп’ютерні симуляції механізмів магнітного динамо Землі з нещодавно опублікованими даними реконструкції змін поля за останні 100 тисяч років. Це дозволило їм визначити швидкість змін й подій в магнітному полі за цей час.

Попередні дослідження припускали, що щорічний зсув магнітних полюсів складає всього один градус. Однак нове дослідження вказує на те, що максимальний рівень зсуву може сягати до 10 градусів на рік. А це «майже в 100 разів швидше, ніж нинішні зміни».

«Найшвидші зміни, які ми зафіксували, здебільшого відбуваються в тих місцях і в такий час, коли поле стає нетипово слабким», – сказав Девіс.

Вчені помітили, що полярність магнітного поля зсунулася на 2,5 градуса 39 тисяч років тому. Це приблизно співпадає з періодом, коли полярність магнітного поля стала протилежною. Під час явища, яке називають подією Лашампа, магнітне поле стало слабшим приблизно на 5%, ніж воно є сьогодні, в результаті чого відбувся екскурс магнітних полюсів. Дослідники також виявили, що швидка зміна полярності зазвичай відбуваються на нижчих широтах, де магнітне поле в цілому слабше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus