USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Майже 100 тис. грн на рік: чому утримування російських військовополонених обходиться так дорого

18 Травня 2022 00:15
Добове утримання одного військовополоненого обходиться нашій державі приблизно у 10 тис. грн на місяць.

Про це в інтерв'ю «Главкому» розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

«Усе впирається у методику підрахунку, щоби цифри виглядали коректними. Наприклад, утримання засудженого або ув’язненого коштує бюджету 130 тис. грн на рік. Приблизно 10 тис. грн на місяць. Багато хто з громадськості обурювалися, мовляв, чому така велика сума? Річ у тім, що у згадані суми входить не лише харчування в’язнів, а й оплата праці адмінперсоналу, витрати на енергоносії, капітальні видатки на утримання колоній тощо», – зазначила Висоцька.
Якщо 45 млн грн, які виділив уряд, поділити на 500 полонених, виходить 90 тис. грн – стільки вартує утримання одного полоненого росіянина. Але левову частину цих коштів заберуть капітальні видатки, у тому числі – на закупівлю медичного обладнання для повноцінного функціонування табору.

Полоненим російським солдатам можна довірити лише низько кваліфіковану роботу, адже невідомі їхні навики, сказала Олена Висоцька.

«Коли ж станеться так, що всіх полонених переведемо до табору, тоді їх залучатимемо до праці, але у межах периметру самої установи. Передовсім це пов’язано із питаннями безпеки.

Окремо варто переговорити з представниками бізнесу про те, що можна їм доручити. Очевидно, це буде низько кваліфікована робота. Бо вони не з усім устаткуванням зможуть працювати. Усі ж бачили, як російські солдати дивилися на пральні машини, ніби на щось коштовне...» – зазначила Висоцька.

За словами чиновниці, скільки полонених буде залучено до суспільно-корисних робіт наразі не відомо, адже більшість з них готується до обміну.

«Така можливість передбачена Женевською конвенцією. І більше розрахована на тривале утримання військовополонених. У нашому ж випадку про їхнє залучення до суспільно-корисних робіт поки не йдеться. Адже більшість полонених перебувають у дільницях та готуються до обміну», – уточнила Висоцька.

Тим часом Російська Федерація у Маріуполі готує найбільшу підробку «свідчень свідків» про те, що місто було знищено українськими військовими.

Як ми писали, уряд виділив з резервного фонду державного бюджету на утримання військовополонених з РФ у таборах та дільницях 43,7 млн гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 18 Травня 2022 01:03
а пенсіонеру держава платить жалюгідні 1934 грн
Пенсіонер Сергій з Л Показати IP 18 Травня 2022 06:05
я пенсіонер візьміть і мене в полон за 10 тис. грн на місяць ще можу працювати
Українець Показати IP 18 Травня 2022 08:43
Клас, а утримання дитини (виплати дикрет) обходиться 800 грн. + прожитковий мініму 2500 щось ніх... не розумію...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus