USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Меню по-новому: що готують у школах Луцька та скільки коштує обід

11 Січня 2022 16:02
З нового навчального семестру, який розпочався 10 січня, у школах Луцької громади для учнів вводять нове меню і збільшують вартість харчування на 10 гривень.

Школярі початкових класів харчуватимуться за новим «здоровим» меню, що його затвердило Міністерство освіти і науки України, повідомляє Суспільне.

Як розповіла директорка Луцького комбінату шкільного та студентського харчування Світлана Шмід, здорожчання пов'язане з тим, що зросли ціни на продукти, комунальні послуги та мінімальна заробітна плата.

«Робота у їдальні НВК №26 Луцька стартує о 5:00: кухарі починають замішувати тісто на булочки. Решта роботи починається о 6:00», – розповіла завідувачка їдальні Людмила Соломонюк.

Вона каже: щоранку в будні дні дев'ять кухарів мають нагодувати майже 800 учнів початкових класів.
10 січня для дітей приготували салат зі свіжої капусти, плов із курятиною, компот без цукру, бутерброди з маслом і твердим сиром та яблука. Зі слів Людмили Соломонюк, частину приготованих страв діти не доїдають, напої без цукру, зокрема компот і какао, інколи залишаються.

«Дітки в першу чергу їдять очима. До окремих страв додають дуже багато томату – діти з соусом не люблять. Гуляш чи курка в соусі – то просять без соусу. Сьогодні був плов, то вони рис не дуже люблять і він трошки лишався. Люблять картоплю, макарони, кашку гречану, пшеничну. Сирок сьогодні з’їли всі. Яблука як не з’їли, то взяли з собою», – каже Людмила Соломонюк.

Зі слів завідувачки їдальні, у новому меню для учнів молодшої ланки стало більше молочних продуктів та м’яса.
«За нормами, дитинці на сніданок треба з’їсти 100 грамів салату, 50 грамів м’ясного, 120 грамів гарніру, шматочок хліба, 100 грамів фруктів. Норми є норми, і ми мусимо їх дотримуватися. Ми до всього звикаємо, але тепер нам треба перелаштувати діток, хоча їх варто перелаштовувати з садочка до такого меню», – вважає Людмила Соломонюк.

У новому шкільному меню зменшили кількість цукру і солі, чай через вміст кофеїну заборонили. Замість свинини – курятина. Хліб і здобну випічку замінили на фрукти, овочі, цільні злаки та бобові, зазначив директор луцької гімназії №4 Олександр Мишковець.

З його слів, відмов від шкільного харчування поки немає.
«Я розпочинаю робочий день з їдальні: приходжу на роботу і спершу заходжу, перевіряю, чи все готують. Діти харчуються як завжди: щось їдять, щось не їдять. Комусь достатньо ложки каші, комусь дві. Діти як їли, так і їдять», – каже керівник навчального закладу.

Мама першокласниці Наталія розповіла: здорове харчування оцінює позитивно, адже набагато краще їсти страви за новим меню, ніж смажені котлети.
«Моя дитина не їсть вдома багато з тих продуктів, які запропоновані в меню, але в школі вона з’їдає усі порції. Ми рухаємося в кращий бік, прищеплюємо дітям здорові звички», – додала лучанка.

Чи можна змінити шкільне меню та його вартість

Їжу луцьким школярам готують кухарі комбінату шкільного та студентського харчування. Як повідомила його директорка Світлана Шмід, харчування у школах здорожчає орієнтовно на 10 гривень.
«На сьогодні продукти зросли в ціні, порівняно з вереснем, на 25%. Хлібобулочні продукти 31 грудня торік коштували 9,50. Десятий місяць минулого року – вартість електроенергії була 4,99, сьогодні 5,32. Ми мусимо платити. Відповідно, зростає ціна і на вартість продуктів, і на харчування», – зазначила вона.
Шкільні батьківські комітети у разі потреби можуть вносити зміни в запропоноване меню та його вартість. Для цього потрібно звернутися з офіційним листом до комбінату шкільного харчування.

Зі слів керівника департаменту освіти Луцької міськради Віталія Бондаря, усього в школах Луцької тергромади харчують 13247 учнів перших-четвертих класів. З них пільгове харчування за рахунок міського бюджету мають 3500 школярів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Андрій Показати IP 11 Січня 2022 16:16
15 грамів сиру - 6 гривень і 5 грамів масла - 2.25 грн. За неваскладними підрахунками кілограм сиру - 400 гривень, а кілограм масла - 450 грн. Пармезанчиком і маслом макадамії діток годують?)
Анонім до Андрій Показати IP 11 Січня 2022 17:28
Добре, коли за ціною масла не дають спред, а за ціною сиру не сирний продукт
Лучанин до Андрій Показати IP 14 Січня 2022 16:29
Якось дивно ви рахуєте. Потрібно ж ще додавати різні супутні витрати, як наприклад, з.п. Уявіть ситуацію, сир в магазині коштує 200 грн, але це якщо ви його самостійно придбали. Якщо ж вам його доставлять, то він вже буде коштувати дорожче. Якщо ви ще захочете, щоб до сиру купили батон і масло, потім з них зробили бутерброди і вам привезли, то це буде ще дорожче. Тому ваші розрахунку не зовсім вірні.
Мама трьох дітей Показати IP 11 Січня 2022 16:39
Це жах,а не харчування.... Знов "покращення" за наші гроші....все викидають у помиї....спреди і НЕмолоко,як були,так і лишились...це далеко НЕ до здоров'я веде....а харчування молодших школярів обов 'язкове.... Їсти не можна ,відмовитись теж,лише платити
Тато двох свиней до Мама трьох дітей Показати IP 11 Січня 2022 17:40
Ну то не плати, сама готуй дітям і давай домашнє в школу у коробках для обіду.
всезнайко Показати IP 11 Січня 2022 18:04
зеленську накормити тим обідом
Мама Показати IP 11 Січня 2022 18:19
Харчування дітям сподобалося, окрім компоту( двоє дітей сказали, що присмак металу). А от фрукти були не першої свіжості, тобто гнилі. Звичайно нехай дитина харчується в школі тепленьке і свіженьке(якщо воно буде свіже). Чим давати з собою і думати чи не зіпсувалося і дитина не траванулася. Але повинен бути контроль жорсткий. Ато беруть гроші і тими руками діткам дають булку.
Олена Показати IP 11 Січня 2022 18:31
Яблуко одне 4,60? Його їсти неможливо, дитина вчора принесла. Я 1 кг за 10 грн. купую. Мабуть в вартість включають ще й витрати постачальника, не тільки зарплати працівників, які готують.
Фєдя Показати IP 11 Січня 2022 19:37
За 5 год без їжі нічого з дитиною не станеться, в 90х майже ніхто не ходив в їдальню.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus