USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Місцеві вибори краще провести після завершення реформи місцевого самоврядування», – Слобожан

29 Липня 2019 10:07
Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі наголосив, що проведення місцевих виборів можливо лише за умови завершення реформи місцевого самоврядування та акцентував на необхідності обговорення не децентралізації, а саме реформи місцевого самоврядування.

Дискусія була присвячена питанням: можливість дострокових місцевих виборів, необхідні законодавчі зміни для місцевого самоврядування та доля децентралізації, інформує Асоціація міст України.

Прийнята 1 квітня 2014 року Концепція так і називається: «Концепція реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади». «Децентралізація – це принцип проведення цієї реформи на основі субсидіарності», – підкреслив він.

«Останнім часом мені не подобається міфологізація того, що у місцевого самоврядування дуже багато грошей. Зараз реалізовано тільки перший етап бюджетної децентралізації – реформа міжбюджетних відносин, тобто взаємодія центру та місцевого самоврядування щодо розподілу суспільного блага – коштів платників податків», – зазначив Виконавий директор АМУ.

Отже, перший виклик для місцевого самоврядування, який постане вже восени – це бюджет місцевого самоврядування на 2020 рік. Є велика загроза, що надходження місцевих бюджетів зменшаться наступного року, а за даними Мінфіну буде уповільнення доходів громад на вісім відсотків. Про це треба думати, тому що Концепція реформування місцевого самоврядування передбачає, що реформа полягає не у кількості об’єднаних громад, а у формуванні спроможних органів місцевого самоврядування, які можуть надавати якісні послуги населенню.

Олександр Слобожан сказав, що вже досить давно гостро стоїть питання нестачі субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення життєдіяльності громад, водночас фінансові обов’язки постійно зростають, що значно уповільнює реформу, а також соціально-економічний та інфраструктурний розвиток міст, селищ та сіл. Він запевнив, що Асоціація міст України готова до діалогу задля подолання цієї кризи та формування спроможного місцевого самоврядування європейського зразка.

У дискусії взяли участь: О. Черненко, народний депутат України; В. Безгін, кандидат у народні депутати від «Слуги народу», виконавчий директор АОТГ В. Полтавець та експерт В. Загайний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus