USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині домашній кіт захворів на сказ

13 Грудня 2019 13:46
У Маневичах зареєстрували сказ у кота, повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

В ході епідрозслідування встановлено, що 11 листопада поточного року у громадянки з смт. Маневичі занедужав власний кіт. У районній ветлікарні у тварини запідозрено ринофарингіт та призначено відповідне лікування. На 4 добу стан погіршився: кицька постійно нявчала, відмовлялася від їжі та води і господиня випустила тварину на двір. При спробі покликати тварину, остання не реагувала. На 12 добу тварину знайшли мертвою у підвалі будинку. Лабораторно підтверджено у кота сказ. Ускладнює епідситуацію той факт, що домашні тварини з цього будинку (у т.ч. згаданий вище кіт), не щеплені проти сказу.

Встановлено, що контактували з вказаним котом 3 осіб, всі вони скеровані до лікувальної установи, де їм призначено курс профілактичного антирабічного лікування.

Сказ характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування — абсолютною летальністю. Щорічно у світі гине від сказу понад 55 тисяч людей. Вірус сказу у слині хворої тварини зберігається 1 добу, в замороженому стані — до 75 днів. Вірус сказу чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5% йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини.

Людина заражається під час укусу (чи ослюненні шкіри). Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.

Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. Так, при укусі в обличчя ймовірність захворіти, складає до 90%, укусах в кисті рук — до 65%, в нижні кінцівки — до 25%. Інкубаційний період у середньому становить від 2 тижнів до 3 місяців, (іноді — до 1 року і більше).

Протягом останніх років у Волинській області щорічно виявляється до півсотні випадків сказу серед тварин, понад 65% становлять домашні тварини (коти та собаки).

Лікарі-епідеміологи наголошують про обов’язкові щеплення проти сказу всіх домашніх тварин. А при контактах з будь-якими тваринами, надто хворими, варто звертатись до лікарів та не відмовлятись від обов’язкових щеплень — як єдиного запобіжного заходу вберегтись від смертельної хвороби, якою досі залишається сказ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus