USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині запрацюють добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

7 Лютого 2019 11:02
Наприкінці минулого року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 стартував міжнародний проект технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області». У ньому беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ.

Про це пише газета «Волинські новини».

Проект покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. За час реалізації проекту, а це 20 місяців, у справу створення добровільних пожежно-рятувальних підрозділів на Волині буде вкладено майже €210 тис.

Розташування населених пунктів у безпосередній близькості до кордону зумовлює інтенсивний рух транспорту, а отже, велику кількість дорожньо-транспортних пригод. Часто поганий стан доріг та територіальна віддаленість структур, які надають невідкладну допомогу, зумовлюють значну кількість смертельних випадків. Власне, покращити цю ситуацію й покликаний проект.
БЕЗПЕКА – ПОНАД УСЕ

Наприкінці січня у польському Хелмі відбулася стартова конференція проекту, під час якої представники органів місцевої влади спільно з рятувальниками обговорили цілі й етапи його реалізації, реальний стан безпеки дорожнього руху й технічного забезпечення рятувальних служб.

І поляки, і українці визнають: безпека на дорогах є однією з найактуальніших проблем прикордонних територій, адже через посилений транспортний трафік збільшуються й ризики. Тому спільною проблемою для партнерів проекту є покращення безпеки дорожнього руху на кордоні Польщі та України.

Як розповідає директор комунальної установи Волинської обласної ради "Агенція розвитку «Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані, мети проекту буде досягнуто завдяки розширенню і вдосконаленню системи рятувальних і пожежних заходів у рамках надання першої допомоги потерпілим від ДТП. Ця робота базуватиметься на добровільних пожежних дружинах, що вже понад сотню років діють у Польщі, й на добровільних пожежних командах, які в процесі реалізації проекту створять на Волині.

«Мету буде реалізовано шляхом створення спроможних підрозділів для надання першої допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах, аби скоротити час очікування на допомогу та збільшити кількість уповноважених рятувальників з обладнанням, – пояснює Ірина Ітані. – Проблему піднімають через тривожні показники безпеки на територіях з низькою дорожньою інфраструктурою та великим транскордонним рухом. Часто важкі аварії виникають за межами міст, де розташовані служби екстреної допомоги та професійні пожежні підрозділи. А добровільна пожежна охорона, яка знає місцевість, здатна швидко дістатися до місця та надати першу допомогу. Їхнє навчання, оснащення базовим рятувальним обладнанням дозволить забезпечити швидку та професійну допомогу, що збільшить шанси на виживання потерпілих».
ДОСВІД ПОЛЯКІВ – УКРАЇНЦЯМ

У рамках проекту на Волині буде створено 15 добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в ОТГ, які й виїздитимуть на місце ДТП, скоєне поблизу. Для них буде закуплено дорожньо-рятувальне обладнання (пневматичні комплекти для піднімання пошкоджених автомобілів, гідравлічні ножиці тощо) та медичні сумки для надання невідкладної допомоги. Сертифіковані польські та українські спеціалісти проведуть навчання з порятунку постраждалих у ДТП, професійні тренінги з надання першої медичної допомоги. Крім того, буде проведено просвітницьку кампанію щодо правил безпечної поведінки на дорогах та надання пішоходами першої допомоги постраждалим у ДТП.

Як розповів під час конференції заступник голови правління воєвудського відділення Спілки ДПД Польщі у Любліні, вуйт ґміни Руда-Гута Кажімєж Смаль, функціонування добровільних пожежних підрозділів закріплено законодавчо. «Це є важливим елементом державної системи протипожежної безпеки Польщі. Ця система успішно діє і її слід підтримувати, зокрема й такими проектами. Більше того, це не просто система, а давня традиція, яка й надалі діятиме», – зауважив Кажімєж Смаль.

У процесі реалізації проекту чи не найважливіший етап – придбання рятувального обладнання й навчання волонтерів-рятівників. «Додаткове обладнання новітньої генерації неодмінно зробить нашу роботу значно ефективнішою», – наголосив комендант ґмінної ДПД у Вєжбиці Адам Роман.

За словами начальника сектору взаємодії зі ЗМІ та роботи з громадськістю Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимира Нестерова, польська система є взірцевою для України. «Ця модель добровільних рятувальних підрозділів у Польщі існує сотню років. І це направду зразковий досвід, який нам випала нагода переймати завдяки участі в цьому міжнародному проекті. Для голів ОТГ це неабиякий подарунок, тому надважливо взяти від проекту максимум і спрацювати бездоганно, – каже Володимир Нестеров. – Не треба вигадувати велосипед, він уже давно справно їздить у поляків, які готові навчити цього нас. За що ми дуже вдячні».

«Справді, ми поки не маємо такого досвіду добровільно-рятувальних робіт, на відміну від поляків, але вірю, що невдовзі подібна система запрацює й у нас. І цей проект – перший крок, – додає заступник начальника обласного Управління ДСНСУ полковник Олег Билиця. – Усе, що від нас залежить, буде зроблено. ДСНС надаватиме всіляку допомогу й сприяння, адже ми як ніхто зацікавлені в успішній реалізації проекту».
За словами першого заступника голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариси Тарасюк, успішне втілення проекту покращить і інфраструктуру, і безпекову ситуацію на прикордонних територіях.

«Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» завжди підтримує важливі соціальні ініціативи. Бути партнером у такому міжнародному проекті – вкрай відповідально й почесно. Умовами проекту на нас покладено чимало зобов’язань, які ми вже виконуємо. Адже йдеться про унікальну можливість залучити кошти ЄС задля покращення ситуації в ОТГ, які ми всіляко підтримуємо й спонукаємо до розвитку, – розповідає Лариса Тарасюк. – Вірю, що користь від успішного втілення цього проекту відчують усі ОТГ, які беруть в ньому участь».

Загальна вартість проекту – €712 358,50, з них €641 122,65 (90%) – грант ЄС та €71 235,85 (10%) – кошти бенефіціарів. Проект втілюватимуть до середини 2020 року.

Учасниками проекту від Волинської області є 15 ОТГ: Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Любомльська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район).

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону Буг.
ОЧІКУВАННЯ ВІД ПРОЕКТУ:

• отримання унікальної можливості перейняти 100-річний досвід добровільних пожежних дружин Польщі новоствореними рятувальними підрозділами 15 ОТГ Волині;

• зменшення смертності завдяки швидкому приїзду навчених та оснащених підрозділів на місця скоєння ДТП;

• зменшення кількості ДТП завдяки підвищенню культури поведінки на дорогах жителів ОТГ (пішоходів, велосипедистів та водіїв).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ДО ВСІХ Показати IP 7 Лютого 2019 14:06
А навіщо було їх знищувати наприкінці 2000 року і розпродувати техніку за безцінь, як наприклад в Маяках, нині Княгиньок
Маша Показати IP 7 Лютого 2019 20:39
Це досягнення "Журналіста", а не билицІ. І це факт.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus