USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

«Нам потрібно виховати культуру чищення і лікування зубів», – стоматолог з Луцька

21 Квітня 2020 08:00
Про те, як зробити усмішку гарною, як доглядати за зубами, яким засобам догляду довіряти, а також про лікування та профілактику в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» розповіла стоматолог Катерина Ковалишина, яка є членом Української Академії Пародонтології, сертифікованим спеціалістом однієї з топових систем відбілювання в Америці.

Як зробити так, щоб наша усмішка була гарною?

Зуби потрібно чистити вранці та ввечері. Ми говоримо про усмішку, тому що це, напевно, єдиний тренд, який ніколи не вийде з моди. Як зробити так, щоб наша усмішка була здоровою і красивою? Все починається з гігієни ротової порожнини і правил чищення зубів.

Хотілось би поговорити про чищення зубів. От прокинулись вранці, з чого починати?

Основними засобами для чищення зубів є зубна щітка і паста. Коли ми користуємося зубною щіткою, маємо пам’ятати, що важливо, як ми робимо рухи нею, а також техніка чищення. Треба, щоб щетинки на щітці були густо набиті, робоча частина не має бути надто великою, тому що нам буде незручно маніпулювати нею. Є мануальні зубні щітки та електричні, які ефективніші, набагато краще вичищають зуби. Щетина щітки є м’яка, середня і високої жорсткості. Деякі пацієнти вважають, що якщо вони візьмуть щітку з високою жорсткістю і добре пошурують, то краще вичистять, насправді ж жорсткою щетиною дуже легко травмувати ясна, оскільки вони є дуже ніжними. Коли ми їх травмуємо, виникає запалення, в тому місці вже недочищаємо, виходить таке собі замкнуте коло, тому краще користуватися щіткою із щетиною середньої жорсткості або навіть м’якою. Більшість щетинок в зубних щітках є синтетичними, тому що в них заводиться менше бактерій. Любителям екощіток, які зараз дуже популярні, я нагадаю, що приблизно 90% щетинок синтетичні, просто ручка дерев’яна, натуральна, тому вона вважається екощіткою. Також варто пам’ятати про те, що щітку потрібно змінювати щотри місяці, тому що там поселяються бактерії, вони розмножуються. Також щетина стає не такою пружною, може роз’їжджатися. Якщо маєте можливість, купуйте електричні зубні щітки, але так само потрібно пам’ятати, що в них щотри місяці потрібно міняти насадки. Окрім щіток, є зубна паста, яка нам дуже допомагає. Зараз ринок пропонує нам і відбілю вальні, і лікувальні, проти кровоточивості ясен, укріплювальні, проти карієсу, тобто є дуже великий спектр зубних паст. Кожна паста містить в собі сполуки кальцію і фтор. Зараз набули популярності безфторові зубні пасти, але я вважаю, що він має бути для того, щоб укріплювати наші зуби. Є ті, хто вважає, що фтор у складі пасти не потрібен. Та це якщо у воді завищений рівень фтору. Тобто його норма – від 0,9 до 1,5 мг на літр питної води. Якщо його бракує, обов’язково мають бути зубні пасти з фтором.

Тобто воду здавати на аналіз, а вже потім обирати пасту?

Так. У принципі, це локально, тому що є ділянки, де фтору забагато, наприклад, Львівська область. Тільки там треба пасту без фтору. Є думки, що фтор може шкідливо впливати на організм, тому в зубній пасті його потрібно менше. Насправді це не так, бо аби фтор погано вплинув на наш організм, нам потрібно з’їсти приблизно пів тюбика пасти зараз, а я вважаю, що такого ніхто не робить.

Є ще зубний порошок, він належить до тих засобів, які надійно очищають і також підтримують гігієну впродовж дня до наступного чищення?

Зубна паста містить низку компонентів, там є і гліцерин, і піноутворювальні речовини, піна теж допомагає вичищати наліт. Порошок є просто речовиною. Я більше рекомендую зубну пасту. Зубний порошок може бути високоабразивним і шкрябати поверхню емалі. Якщо обережно, ним теж можна чистити. Головне правило користування зубними пастами – їх потрібно постійно змінювати, тому що ми звикаємо і вона перестає діяти.

Є зубні пасти з різними смаковими додатками і навіть чорні з додаванням срібла, активованого вугілля, як обирати за таким принципом?

Смак ви обираєте, який вам більше подобається. М’ятні пасти більше освіжують дихання, але також варто мати на увазі, що, наприклад, чорні пасти з вугіллям можуть бути більш абразивними. Тобто також потрібно звертати увагу на абразивність пасти. Відбілювальні пасти є двох механізмів дії. Ті, які механічно вичищають, абразивні, тобто там є більші частинки, що шкрябають по поверхні зуба, і коли ми вживаємо багато кави, міцного чаю, то ці високоабразивні частинки будуть очищати зуб, грубо кажучи, зішкрябувати наліт. Але коли ми будемо постійно користуватися цією пастою, вона може шкрябати емаль, подразнювати її, тому відбілювальні зубні пасти також потрібно постійно змінювати. Дорожчі зубні пасти мають у складі хімічні речовини, які допомагають очистити наліт, розчинити його. Наприклад, можна шукати в складі зубних паст титан діоксид або папаїн. Ці природні речовини ніжно очищають зуби й можуть дещо висвітлювати їх відтінок. Але потрібно пам’ятати, що відбілювальні зубні пасти просто повертають білизну зубів і очищають від щоденних пігментів. Якщо вже хочеться відбілювати емаль, то потрібно звернутися до стоматолога і він обов’язково порекомендує систему для відбілювання зубів.

Окрім щітки й пасти, у нас є додаткові засоби для чищення зубів. Це ополіскувач, зубна нитка, міжзубні щіточки, які називаються йоржиками. Про них мало хто чує, але я хочу звернути увагу на те, що 40% нальоту – між зубами. Щітка очищає лише передню та задню поверхні зуба, а між ними, де є більшість нальоту, жодна щітка прочистити не може. Нам потрібно обов’язково використовувати додаткові засоби для чищення – зубну нитку або йоржики. Є дуже багато любителів зубочисток. Дерев’яні зубочистки насправді можуть дуже травмувати зуб, ясна і ви цього не будете контролювати, потім може виникнути запалення. Тому краще користуватися або ниткою, або йоржиками, або силіконовими зубочистками, які нещодавно з’явились на ринку і призначені для того, аби витягати якісь залишки їжі.

Як зараз відбілюють зуби?

Раніше побутувала думка по те, що відбілювання зубів шкідливе і погано для емалі. Ми зараз відбілюємо зуби холодним світлом. Тобто у нас є спеціальний відбілювальний гель на основі пероксиду водню, ми його активуємо спеціальними лампами холодного світла, які є безпечними для зубів та емалі. Плюс цієї процедури в тому, що ви раз прийшли до стоматолога, присвятили цьому годину часу, можливо, півтори, враховуючи всі підготовчі етапи, і вийшли з білосніжною усмішкою. Усі домашні відбілювання потребують того, щоб застосовувати їх приблизно від тижня до двох. Якщо ви звертаєтеся з метою офісного відбілювання зубів, тобто в кабінеті стоматолога, звертайте увагу на те, щоб гелі та лампа, якою вам роблять відбілювання, були сертифікованими. Майте сміливість запитати у лікаря, чи лампа є сертифікованою в Україні та США. Є сертифікати якості, на кожному гелі має бути дата та місце виготовлення, адреса потужностей виробника, термін придатності, ви обов’язково маєте цим цікавитись. Тому що є різноманітні китайські варіанти і пропозиції, менш якісні. Я рекомендую звертатися до спеціаліста, тому що в домашньому використанні ці гелі можуть підтікати, травмувати ясна. Якщо ви хочете користуватися каповим відбілюванням, потрібно проконсультуватися зі стоматологом. Часто буває, що після офісного відбілювання є можливість піднімати результат за рахунок відбілювання капами. Але коли ви користуєтеся ними самостійно, майте на увазі, що гель є досить агресивним. Для зубів це нормально, а для ясен – травмувальний агент, який може спричинити опік, почервоніння і загалом це дискомфортно.
Можливо, є якісь механічні методи відбілювання?

Давайте поговоримо про професійну гігієну ротової порожнини, тому що це можна назвати методом часткового відбілювання зубів. Професійна гігієна ротової порожнини, забираючи весь пігмент, який у вас є від кави, чаю, робить зуби світлішими на тон-півтора. Тобто якщо ви не готові до серйозних втручань, то приходите в кабінет стоматолога і робите професійну гігієну ротової порожнини. Я наголошу на тому, що це потрібно робити двічі на рік, тому що ми не можемо самостійно вичистити ті відкладення, які в нас є. Це м’який зубний наліт і зубний камінь, які назбируються у нас протягом життєвого процесу, і щіткою ми це вичистити не можемо. Я наведу такий факт, що зубна бляшка – це зубний наліт, який стає твердим і прикріплюється, прилипає до поверхні зуба, його важко зчистити. Це ще не зубний камінь, але початок того, що скоро він буде. Зубна бляшка утворюється за 48 годин. Якщо ви не почистили зуби раз, другий, знайте, що у вас вже є зубна бляшка і вам потрібно звертатися до стоматолога й робити професійну гігієну. Перед відбілюванням зубів ми також рекомендуємо робити професійну гігієну ротової порожнини, тому що забираємо увесь пігмент, який є, увесь наліт, і гель тоді спокійно діє.

Питання, через яке є багато суперечок: одні кажуть, що потрібно вранці випити кави або чаю і почистити зуби, а інші – що після того, як почистив зуби, кава і чай не смакують. Як правильно робити?

Це спірне питання, є різні дослідження. Одні кажуть, що прокинувшись, ми маємо почистити зуби, адже після їжі у нас може змінюватися лужний стан ротової порожнини, змінюється pH, і паста діє не так ефективно. Інші доводять, що потрібно чистити зуби після сніданку, оскільки треба забрати залишки їжі, які є в роті. Я рекомендую, як вам зручніше. Якщо ви випили кави і маєте пів години після того, аби почистити зуби, тобто щоб був певний проміжок між вживанням їжі та чищенням зубів – тоді це ідеальний варіант.

Що ви можете розповісти про карієс? Чому одні люди можуть не чистити зуби, з’їсти вранці яблуко – і в них уже почищені зуби, а інші чистять постійно, але вони у них занедбані на вигляд?

Насправді це все індивідуально і залежить від багатьох чинників. Дехто може сказати, що це генетика. Основною причиною карієсу є бактерії, які живуть в нальоті. Тобто коли ви поїли, особливо якщо їжа була багата на вуглеводи, вона відкладається біля зубів. У кожного в ротовій порожнині є певна кількість бактерій, але коли у нас багато вуглеводів, ці бактерії мають чим живитися і їх стає набагато більше. Бактерії в процесі життєдіяльності виділяють кислоти, які впливають на емаль і провокують карієс. Якщо ви хочете, щоб ваші зуби були здоровими, найперше потрібно проводити гігієну ротової порожнини, тобто чистити зуби двічі на день не менш як три хвилини. Щоб процес чищення проходив легше, можете вмикати улюблену пісню, яка в середньому триває три хвилини, і це вже буде для вас маячком, коли можна закінчити чищення.

Як відчути, що на зубах з’являться карієс, є больові відчуття чи, можливо, потрібно періодично заходити в кабінет стоматолога, щоб він оглядав?

Відвідувати стоматолога рекомендовано раз на пів року, так само, як і проводити професійну гігієну ротової порожнини. Тому що карієс не завжди може викликати якісь реакції. Якщо у вас є гострий карієс, є реакція на холодне, гаряче, або може заходити солодке, якщо ви щось таке відчуваєте, то це тривожний дзвіночок, що потрібно йти до стоматолога, можливо, у вас є карієс. Багато людей думають, що карієс – це велика чорна діра. Але він може бути на контакті зубів, між зубами, ви можете його навіть не бачити. Карієс не обов’язково є чорним, якщо це гострий або початковий карієс, він може бути у вигляді плями молочного кольору, яку навіть не видно, тому обов’язково звертайтеся до стоматолога. Нам потрібно виховати культуру чищення і лікування зубів.

Пацієнти приходять до вас на прийом зі своїми зубними щітками?

Вони приходять без щіток, але обов’язково, коли ми робимо професійну гігієну ротової порожнини, я проводжу навчання, адже дуже багато пацієнтів не знають, як потрібно чистити зуби, не знають про нитки. Ми показуємо всі поверхні, звертаємо увагу, де вони недочищають, де потрібно ретельніше чистити і як краще, надаємо всі рекомендації.

Розкажіть про пародонтит.

Пародонтит – це запальне бактерійне захворювання м’яких тканин навколо зуба. Якщо у вас є кровоточивість ясен, це перший сигнал про те, що у вас може виникати пародонтит. В Україні кожен третій пацієнт після 30 років хворіє на пародонтит. Це захворювання протікає безсимптомно і люди звертаються до лікаря вже тоді, коли є якісь явні проблеми, як сильна кровоточивість, рухомість зубів, неприємний запах з рота або оголення зубів, коли це неестетично. Пародонтит виникає через бактерії. Є поширена думка, що це генетичне і не лікується. Насправді 90% успіху залежить від вашої гігієни. Якщо у вас є наліт, то там можуть поселятися комплекси бактерій, які викликають пародонтит. Він міцно пов’заний з хворобами серця, серцево-судинними захворюваннями.

Чи є правдивою думка про те, що пародонтит передається навіть під час поцілунків?

У кожного з нас є мікроби, мікрофлора в роті, і якщо ми не будемо якісно чистити зуби, ті комплекси можуть передатися через поцілунок і теоретично ви можете заразитися. Але якщо ви якісно чистите зуби, у вас не буде збільшуватися та кількість бактерій.

Ви кажете, що на якійсь стадії починають хитатися зуби. А чи можна втратити зуб від пародонтиту?

Так, зуб починає хитатися на останній стадії і його можна втратити. Власне, пародонтит стоїть на першому місці як причина, через яку люди втрачають зуби у віці після 30 років.

Коли варто розпочинати чистити зуби?

Їх потрібно починати чистити з моменту прорізування першого зубчика. Багато хто думає, що якщо зуби молочні, то їх можна не лікувати, не чистити. Але здоров’я молочного зуба напряму пов’язане зі здоров’ям постійного. Якщо є проблеми з молочними зубами, вони ідуть нижче і впливають на зачаток постійного зуба та можуть вражати його. Тому зуби потрібно починати чистити з першого зубчика, для цього є напальчники, є спеціальні вологі серветки, щоб протирати ротову порожнину дітям, у яких один чи два зубчики. Ці серветки є просочені ксилітолом – це природний підсолоджувач, який є корисним для зубів і запобігає розвитку карієсу, тобто бактерії не можуть живитися ксилітолом. Часто запитують: якщо в дитини вже болить зуб, тоді потрібно йти до стоматолога? Це дуже важливо, тому що коли в дитини вже болить зуб, вона налякана, їй боляче, некомфортно, а їй ще потрібно там щось робити. Перші враження про візит до стоматолога будуть негативними. Я раджу ходити до лікаря з профілактичною метою, щоб стоматолог оглянув, почистив зубчики. Дуже важливо під час першого візиту створити враження, що тут усе класно, комфортно, безпечно. Ми в ігровій формі оглядаємо дитину, робимо професійну гігієну щіткою і пастою, очищаємо, можемо наносити спеціальний фторувальний гель для зубів, дитина знає, що в стоматолога класно, там дають подарунки, і вона хоче прийти ще. Я раджу звертатися приблизно з дворічного віку, ми підберемо засоби для гігієни, і дитина буде задоволена.

Чи варто виривати дітям молочні зуби, коли починають з’являтися постійні, щоб був рівний зубний ряд? Чи можливо, якщо молочні зуби зіпсовані, щоб виросли здорові, гарні?

Це все дуже індивідуально, потрібно дивитися на клінічну ситуацію, вік дитини. Коли починається вже розсмоктування кореня, а молочний зуб заважає вирости постійному і природно не розсмоктується, не випадає, звичайно, можливо, варто його видалити, допомогти, щоб з’явився постійний, коли він підпирає. Але без потреби молочний зуб виривати не варто, тому що дитині буде некомфортно, до того ж, це вплине на те, що призупинятиметься зростання щелеп і це буде дефектом. Загалом молочні зуби потрібно пильнувати, лікувати і так само їх берегти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ковалишина Катерина Показати IP 21 Квітня 2020 10:20
Доброго дня! Дякую за публікацію. Приємно здивована бачити моє інтерв'ю тут. Хочу поділитися моєю сторінкою в Instagram @dr.kovalyshyn_ka https://instagram.com/dr.kovalyshyn_ka?igshid=ephsuhzfnoa7 Тут є навчальні відео, корисні пости та відповіді на запитання Дякую!
громадянин України Показати IP 21 Квітня 2020 12:11
потрібно заборонити шкідливі харчові Е-добавки... 200 років тому карієс мали тільки 5 відсотків людей - а зараз 99,9 відсотка
Мітя до громадянин України Показати IP 21 Квітня 2020 14:56
а ще прививки і 5G вишки, бо то все радіація
Андрій Показати IP 22 Квітня 2020 13:02
Хороший лікар реклами не потребує ;)
*** Показати IP 23 Квітня 2020 11:02
Загальні фрази, які відомі й людині, не пов'язаній із медициною.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus