USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Наймолодша ОТГ Володимир-Волинського району успішно господарює

1 Серпня 2019 21:32
Зарічанська ОТГ – наймолодша громада Володимир-Волинського району. Цікаво, що згідно з реформою децентралізації, її спершу навіть не розглядали у перспективному плані розвитку. Села громади хотіли приєднати до себе і Зимнівська ОТГ, і Устилузька ОТГ, з якими вони межують. Однак запропоновані умови не влаштовували зарічанців. За сприяння нардепа Ігоря Гузя Зарічанська ОТГ відстояла право на життя аж у Києві. Справа зрушила з місця восени 2017 року і в жовтні відбулися вибори.

До Зарічанської ОТГ входять села Дігтів, Новосілки, Орані, Суходоли, Федорівка, Ласків і Вощатин. Населення громади – понад п’ять тисяч людей. Центральна садиба громади розташована досить вигідно – близько кордон, залізниця, райцентр та дві траси державного значення.
За неповні два роки громада довела, що може господарювати самостійно. За словами секретаря Зарічанської ОТГ Івана Юхимюка, основними бюджетонаповнювачами є ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика», фермерське господарство Євгена Шелепіни та ТзОВ «П’ятидні». До двох мільйонів гривень отримують від оренди землі. Від фізичних осіб-підприємців до бюджету надходить близько 800 тисяч гривень і така ж сума – від сільськогосподарських виробників. Отож, основні джерела наповнення бюджету – ПДФО, земля та єдиний податок.

Уже за перший рік господарювання лише на ремонт доріг громада виділила близько трьох мільйонів гривень. Черга дійшла навіть до тих шляхів, які не бачили ремонту понад 20 років.

Опорну школу села Суходоли вдалося перевести на твердопаливне опалення. Зекономлені кошти вклали у технічне забезпечення навчального закладу. За минулий рік в приміщенні освітнього закладу замінили ще 34 вікна, придбали мультимедійні комплекси, нові меблі та дидактичні матеріали, а також – новий шкільний автобус. Найближчим часом планують облаштувати біля опорної школи футбольне поле зі штучним покриттям, на яке передбачили уже 740 тисяч гривень.

– Ми й надалі будемо вкладати кошти в освіту, адже діти – це наше майбутнє і в кого, як не в них, робити інвестиції. У кожному селі нашої громади є ігровий майданчик для діток. У населених пунктах протяжністю понад кілометр плануємо встановити по два майданчики, – каже Іван Юхимюк. – Ми укладаємо міжбюджетні договори й оплачуємо рахунки за кожну дитину, яка ходить на гуртки чи у музичну школу в райцентрі.

Подбали в ОТГ і про дошкільнят. Зокрема, у Заріччі зробили капремонт в частині приміщення клубу. Реконструкція тривала з 2012 року, ще до об’єднання. За цей час змінилися три підрядники. На облаштування витратили 6 мільйонів 400 гривень. Нині в садочку створено суперумови для 70 дітей: нові яскраві меблі, простора музична зала, теплі комфортні кімнати. У планах – збудувати тепломережу до дитячого садка в селі Суходоли.
Задля комфорту жителів створили при сільраді ЦНАП, де можна отримати будь-яку довідку, а також подати документи на субсидію. Жителям ОТГ надають 102 послуги. У Ласкові є староста, яка вповноважена надавати 62 послуги.
Візитівкою Зарічанської громади є щорічний фестиваль «Княжий», який три роки поспіль проводять у місцевому парку. Там уже вимальовується гарна рекреаційна зона, в яку планують вкладати кошти. Зокрема відремонтувати частину дороги, що веде до парку. У Заріччі готові й надалі приймати фестиваль та всіляко сприяти його розвитку. В оновленому парку також планують проводити урочисті церемонії реєстрації шлюбів.
Керівництво ОТГ зазначає, що вони працюють над тим, аби залучати інвесторів. Це дозволить місцевим працювати і заробляти вдома, а не за кордоном.
Оксана Куцик
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus