USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Не затверджено тарифи: «Луцькводоканал» недоотримує 4,8 млн

26 Липня 2023 15:42
КП «Луцькводоканал» стикнулося з проблемою тарифоутворення на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. Оскільки національний регулятор не затвердив тарифи водоканалу, підприємство недоотримує мільйони гривень.

Про це йшлося 26 липня на сесії Луцької міської ради. Депутати заслухали інформацію директора комунального підприємства «Луцькводоканал» щодо проблем з тарифоутворенням на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

Директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк інформував, що з моменту запровадження в Україні воєнного стану не було введено жодних змін у нормативно-правові документи, які регулюють питання тарифоутворення на централізоване водопостачання та водовідведення.

«Ми як відповідальний постачальник, як суб’єкт ліцензування своєчасно, до 15 квітня 2022 року, подали всі розрахунки на тариф 2023 року. Ми отримали дозвіл на ці розрахунки від обласної військової адміністрації. Тарифи було проаналізовано та переглянуто. Протягом трьох-чотирьох місяців тривали консультації з Національним регулятором щодо підтвердження усіх планових витрат та інших показників. 30 листопада було схвалено проєкт постанови Національним регулятором щодо наших тарифів. 27 грудня Національним регулятором було проголосовано тарифи, які були частково нижчі від наших планових розрахунків, – сказав Віктор Гуменюк. – Із незрозумілих причин 30 грудня поза регламентом було внесено питання щодо повернення на доопрацювання тарифів».

За словами директора «Луцькводоканалу», проблема з тарифоутворенням на централізоване водопостачання та водовідведення має негативні наслідки для підприємства. Оскільки Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не затвердила тарифи водоканалу, підприємство на сьогодні недоотримує 4,8 мільйона гривень надходжень.

«Якби не підтримка Луцької міської ради, ми вимушені були б шукати всі можливі технічні способи, аби вписуватися в ті суми, передбачені за тарифами. До того ж, суттєво зросла вартість електроенергії, паливно-мастильних матеріалів, обладнання», – звернув увагу Віктор Гуменюк.

Як додав, поки що невідомо, як ситуація розвиватиметься далі. Нині «Луцькводоканал» нарощує заборгованість перед постачальниками.

«Сам ріст тарифів – це підняття на 2,6 гривні на водовідведення та водопостачання. Для наших домогосподарств при середньому споживанні було би навантаження у 24 гривні. Це ціна питання для домогосподарств. Для галузі це катастрофа, тому що ми як підприємство не отримуємо колосальні кошти, – наголосив Віктор Гуменюк. – Ситуація є досить критичною. Її потрібно терміново вирішувати».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
К.лучанин Показати IP 26 Липня 2023 16:34
Та могли трішки підняти, я не проти. Для мого домогосподарства це не катастрофа. Я економно відношусь і якщо є проблема у фінансуванні то треба вирішувати терміново. Самі державні мужі заганяють в тупик державу і роблять катастрофу. З іншої сторони, красти не треба. З корупцією так і боряться.
Микола Показати IP 26 Липня 2023 20:30
А не хоче водоканал з смородом розібратись? Чи тільки тариф підняти і відразу все запрацює?
Анонім Показати IP 27 Липня 2023 10:25
Тариф на електроенергію підняли швиденько без шуму і пилі, бо власники обленерго - олігархи. А Водоканалам - дулю з маслом, бо власник - місцеві громади. Як може тариф на воду лишатись тим самим, якщо вартість електрики зросла?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus