USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Реформи у судовій та антикорупційній сферах: ЄС уточнив вимоги для отримання кредиту

24 Липня 2020 14:11
Для отримання 600 млн євро кредиту від Європейського Союзу Україна повинна провести низку реформ у судовій та антикорупційній сферах.

Про це повідомляє 112.ua.

«У четвер, 23 липня, Україна і ЄС офіційно схвалили угоду про макрофінансову допомогу – кредит на суму 1,2 млрд євро. Половину коштів Брюссель погодився перерахувати відразу, а ось для отримання наступних 600 млн Україна повинна провести ряд реформ», – йдеться в повідомленні.

Так, Україна зобов’язалася здійснити повне перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Відбір її членів повинен проводитися спеціально створеною конкурсною комісією з міжнародною участю. Крім того, в судовій системі має бути створена Комісія з питань доброчесності та етики, завданням якої є перезавантаження Вищої ради правосуддя. У складі комісії також повинні бути міжнародники.

Крім цього, Україна повинна завершити атестацію прокурорів на регіональному рівні і почати процес атестації на місцевому рівні, а також завершити практику «коронавірусних конкурсів», при якій на посади вищого рівня призначали без відбору, і заповнити всі «тимчасово призначені» посади.

Також Уряд має реформувати податкову і митну адміністрацію, провести повноцінний конкурсний відбір керівників митниці та податкової, а також структурні зміни в цих службах.

На цьому реформи не закінчуються. Кабмін повинен прийняти рішення про ліквідацію податкової міліції, але, натомість, ВРУ повинна прийняти закон про створення нового політично незалежного агентства для розслідування серйозних економічних і фінансових злочинів з чітким розмежуванням його компетенції з СБУ і Національною поліцією. Йдеться про Бюро фінансових розслідувань або його аналог.

Крім того, МОЗ має передати всі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту новоствореному ДП «Медичні закупівлі України» – за винятком закупівель, що проводяться через спеціалізовані міжнародні закупівельні організації.

Також Кабмін повинен продовжувати реформувати систему корпоративного управління держпідприємств відповідно до принципів ОЕСР. У тому числі мають бути створені наглядові ради на професійній основі та призначено за конкурсом вище керівництво 10 найбільших державних підприємств.

Денис Шмигаль припустив, що Умови можуть бути виконані на початок 2021 року. Але в Брюсселі вважають, що Київ може виконати вимоги вже до кінця року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 25 Липня 2020 12:04
до тих пір поки не буде реальної відповідальності слуг народу за протиправні дії, всі рехформи - це мишина возня

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus