USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Онкогінекологиня з Волині – про вірус папіломи людини, рак шийки матки та вакцинацію

5 Березня 2023 18:56
У більшості випадків вірус папіломи людини (ВПЛ) не викликає симптомів захворювання, лікування не є необхідним, але вірус, залишаючись в організмі, може провокувати появу генітальних кондилом (бородавок) і раку шийки матки.

Як уберегтися від інфікування, кому потрібна вакцинація та як можна заразитися – про це в інтерв’ю керівниці Фонду боротьби з раком Марії Адамчук-Коротицької та онкогінекологині Волинського обласного медичного центру гінекології Оксани Гринчук.

Інформаційне агентство Волинські Новини підготувало для своїх читачів текстовий варіант розмови.

Чи є зв’язок між вірусом папіломи людини та раком шийки матки?

Численними і тривалими дослідженнями встановлено прямий зв’язок між папіломавірусом і раком шийки матки. Якщо ми говоримо про високий канцерогенний ризик, то 70% вірусів папіломи людини сприяють раку шийки матки.

Загалом вірус папіломи людини – це узагальнене поняття на позначення всієї родини папіломавірусів. Він нараховує понад 120 підвидів. Найбільші неприємності для організму людини несуть понад 80. Вони поділяються на віруси високого канцерогенного ризику та низького. Віруси низького канцерогенного ризику – це 6-й, 11-й та ще кілька, які сприяють розвитку гострокінцевих кондилом. А високого канцерогенного ризику – це 16-й і 18-й, які безпосередньо сприяють розвитку раку шийки матки.

Гострокінцеві кондиломи не мають малігнізації, але вони можуть викликати дискомфорт, певні незручності для фізичного та психічного здоров’я жінки.

Їх потрібно видаляти?

Зазвичай, вони не переростають у рак, але рано чи пізно вони почнуть турбувати. Їх бажано видаляти. Перед цим потрібно визначити причину їх появи, встановити, що це є вірус папіломи людини.
Чи вірус папіломи людини лікують?

Лікувати папіломавірус не потрібно, тому що за здорової імунної системи, за опірності нашого організму цей вірус виводиться (тобто елімінується) з організму. Термін – від 12 до 24 місяців. Тобто за два роки цей вірус може вивестися з організму, за умов якщо ми не маємо шкідливих звичок, якщо ми не перебуваємо у стані хронічного стресу, якщо ми дотримуємося режиму сну та відпочинку, якщо дотримуємося моногамних відносин. Це умови, які сприяють тому, що навіть якщо вірус потрапляє в організм, то він може вивестися.

Як можна заразитися? Як вірус папіломи людини потрапляє в організм?

На жаль, заразитися можна дуже просто та дуже поширеними шляхами. Перший – контактно-побутовий, тобто через спільні речі інтимного призначення (наприклад, рушник), необроблені руки. Правило – кожен член сімʼї повинен мати свій рушник. Другий шлях передачі – статевий. Варто зазначити, що використання презервативу не захищає на 100% від зараження папіломавірусом.

Є такий аспект, як контакт шкіра до шкіри. Чому жіночий організм більш схильний до зараження? Тому що зона контакту та зона дотику шкіри до шкіри в жінки більші. До того ж, упродовж циклу в жінки є гормональний дисбаланс, жінки більш емоційні, частіше перебувають у стані стресу.

Третій шлях – від матері до дитини. Однак це рідкісні випадки.

Вірус папіломи людини викликає не тільки рак шийки матки?

Не лише рак шийки матки, а й рак глотки, рак прямої кишки, рак стравоходу, рак статевого члена в чоловіків. Тобто вакцинація від ВПЛ актуальна не тільки для дівчат, а й для хлопців.

Окрім вірусу папіломи людини, що ще може бути причиною раку шийки матки?

Дуже прості та реальні речі, як-от ранній початок статевого життя, велика кількість статевих партнерів, ранні пологи, коли шийка ще не сформована й виникають розриви, шкідливі звички. Насправді немає нічого гіршого для жінки у плані наслідків для здоров’я як куріння.

Навіть коли жінка звертається з легкою дисплазією, то перша рекомендація до лікування – кинути курити. Жінка приходить через три місяці й ми бачимо зовсім іншу картину. Це не нудні рекомендації. Ми як клініцисти це бачимо. Всім жінкам рекомендую позбавлятися цієї звички.

Кому потрібна вакцинація від вірусу папіломи людини?

Дослідження довели, що максимальна ефективність вакцинація від вірусу папіломи людини дає у випадку щеплення дітей, які не почали статеве життя, – це категорія дітей (і дівчаток, і хлопчиків) 9-12, у деяких країнах 9-14 років. Таким дітям рекомендують дві дози. Якщо ми говоримо про вік від 15 років, то потрібно вже три дози.

Деякі країни дотримуються рекомендацій, що є сенс вакцинуватися й жінкам, які живуть статевим життям і раніше були заражені вірусом папіломи людини. Особисто для мене це дискусійне питання. Я рекомендувала би вакцинуватися до початку статевого життя. Це найбільш ефективно.

Варто розуміти, що вакцинація не заміняє подальші огляди для жінок. Це профілактика. Це не лікування. Жінка обов’язково повинна ходити на огляди до гінеколога.

Чи потрібно чоловікам перевірятися на вірус папіломи людини?

Чоловіки можуть бути носіями вірусу папіломи людини, до того ж, зазвичай безсимптомними. Чоловікам варто робити тести на ВПЛ. Якщо чоловік дбає про своє здоров’я, про здоров’я своєї партнерки, то, звичайно, варто.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus