USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Опублікували листування адміністрації Трампа, яка блокувала військову допомогу Україні

22 Січня 2020 15:48
Адміністративно-бюджетне управління при президенті США в рамках Закону про свободу інформації опублікувало документи, що стосуються утримання військової допомоги Україні адміністрацією Дональда Трампа.

Листування опубліковане за запитом неурядової організації American Oversight, пише НВ.

У документах фігурує переписка відповідальної чиновниці Пентагону Елейн МакКастер, заступник директора Адміністративно-бюджетного управління Майкл Даффі, офіси конгресменів та інших чиновників.

За даними ЗМІ, Даффі був одним з чотирьох головних політичних призначенців глави апарату Білого дому Міка Малвені. Демократи вимагали виклику Даффі для надання свідчень у Сенаті у справі про імпічмент Трампа.

Опубліковані листи говорять про те, що підготовча робота щодо припинення допомоги Україні, ймовірно, велася ще до скандальної розмови Зеленського і Трампа від 25 липня.

Зокрема, 24 липня Даффі отримав спеціальний меморандум по Україні.

«Ми будемо готові відповісти на будь-які ваші питання і з задоволенням їх обговоримо, якщо буде потрібно», — написав офіційний представник Управління Пол Денаро.

Раніше передбачалося, що розпорядження Трампа про замороження допомоги надійшло через 90 хвилин після розмови президента США та президента України Володимира Зеленського.

За даними Bloomberg, президент Трамп цікавився питанням військової допомоги Україні ще за місяць до телефонної розмови з українським колегою.

Одним з центральних звинувачень, висунутих Палатою представників проти Трампа, є утримання понад $300 мільйонів військової допомоги Україні з метою чинення тиску на офіційний Київ.

На думку демократів, Трамп вимагав у розмові з президентом Володимиром Зеленським компромат на свого ймовірного суперника на виборах 2020 року Джо Байдена.

Рішення розблокувати військову допомогу для потреб України Трамп ухвалив 11 вересня, після розмови з сенатором-республіканцем (Огайо) Робом Портманом, який ймовірно остаточно переконав президента в політичній необхідності такого кроку.

Опубліковане листування відповідальних чиновників від 11 вересня свідчать про те, що в Адміністративно-бюджетному управлінні на початку робочого дня були переконані в тому, що утримання допомоги Україні буде продовжуватися і далі.

Отже, неочікувано виглядає рішення її розморозити, про що свідчить лист Даффі на ім'я чиновника Пентагону Елейн МакКастер.
Ao omb records_21_jan2020 from ssuser54595a


«Елейн — ми продовжуємо термін до четверга», — написав рано вранці Даффі.

Але протягом дня плани різко змінилися. Уже ввечері Даффі написав МакКастер, що пише «рапорт, і ми негайно розблокуємо всі кошти (для потреб України — Ред.) задля виконання зобов’язань».
Додамо, що електронні листи, в яких Маккаскер висловлювала стурбованість з приводу законності заморожування військової допомоги Україні сильно відредаговані.

У листі Даффі не уточнив причини розблокування допомоги. Ймовірно, це було обумовлено широким розголосом в ЗМІ, коли Трамп зіткнувся з дедалі більшим тиском з боку законодавчої гілки влади.

Згідно з опублікованими документами, як мінімум чотири конгресмена-республіканця зверталися до чиновників Білого дому з вимогою роз’яснити несподівану заморозку коштів. Звернення були направлені ще до викривальної статті в Politico, завдяки якій історія стала загальновідомою.

Зокрема, пояснень від Даффі зажадав офіс вищезгаданого сенатор Портмана, а також член комітету Палати представників зі Збройних сил Мак Торнберрі.

«Сьогодні я чув, що ваше відомство призупинило надання коштів для допомоги Україні задля забезпечення її безпеки … Чи є там хтось, з ким ми можемо поговорити, щоб зрозуміти причину?», — йдеться в запиті офісу Торнберрі.

Аналогічні запити направили сенатори-республіканці Джеймс Інхоф (Оклахома) і конгресмен-республіканець Пол Кук (Каліфорнія).

Відповіді Управління на запити законодавців невідомі - опубліковані листи сильно відредаговані, адміністрація посилається на захист інформації в рамках чинного закнонодательства.

На думку виконавчого директора American Oversight Остіна Еверса, опубліковане листування є додатковим свідченням «корупційної» діяльності Трампа.

«Адвокати президента Трампа стверджують, що нові документи абсолютно не потрібні для суду у справі про імпічмент, але ця публікація б'є по захисту Трампа … громадськість тепер може бачити ще більше свідчень корупційної деятельнсоті президента,», — заявив Еверс.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus