USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Опитування поблизу виборчих дільниць вплине на результат виборів. Думка

23 Жовтня 2020 08:44
Про те, з якою метою президент України Володимир Зеленський вирішив звернутися до народу перед виборами, в яких умовах українцям доведеться голосувати, що змінилося у відносинах України з Росією – в газеті "День" розповідає політтехнолог Денис Богуш. Він переконаний, що 5 запитань Зеленського це – явна технологія. Для цього опитування надрукували 5 мільйонів бюлетенів. Щоб обробити таку кількість інформації, потрібна безліч людських і матеріальних ресурсів, наголошує експерт. Коли проводиться традиційний екзит-пол, на ділянках стоять люди, які збирають від 30 до 50 тисяч показників, виходячи з яких уже робиться висновок, яким чином проголосували громадяни. А це, мовиться далі, збираються опитувати 5 мільйонів, пише Радіо Свобода.

Однак, на думку політтехнолога, найголовніше – навіть не ресурси, а методологія самого опитування. У цьому випадку абсолютно незрозуміло, яким чином обиратимуться люди, чи буде ця вибірка репрезентативною, адже коли проводиться стандартне опитування, враховується безліч критеріїв.

Богуш також вважає, що людина в брендованому одязі біля виборчої дільниці явно впливатиме на результат. Уже давно було помічено, додає він, що коли в селі людина, йдучи голосувати, бачить головного поліцейського або голову сільради прямо біля входу на дільницю, то результат кардинально відрізняється від того, якщо там ніхто не стоятиме. Експерт вважає, що опитування спеціально для цього було й зроблене. Люди згадають про Зеленського – і результат буде вищим саме у його партії, додає Богуш. «Ніхто не може зараз сказати, наскільки ефективно це спрацює, але те, що таке опитування вплине на результат виборів, – це факт», наголошує політтехнолог у статті "Кампанія іконостасів".

13 жовтня Зеленський заявив, що 25 жовтня на виборчих дільницях під час місцевих виборів українцям поставлять «п’ять важливих питань» про те, що «раніше нас ніколи не питали». Він пообіцяв озвучити питання пізніше.

Згодом в Офісі президента повідомили, що опитування не матиме юридичних наслідків.

Запропоновані питання звучать так:

Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?

Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?

Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?

Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?

Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності?

Українців, охочих прийти на виборчу дільницю та віддати свій голос за партію або окремого кандидата, стає все менше, стверджує газета "Україна молода". Видання з’ясовувало – якої кількості виборців очікувати на дільницях 25 жовтня? Чи вплинуть на це епідемія коронавірусу, сумніви в чесності проведення голосування або недовіра до кандидатів?

Газета інформує, що останні результати опитування соціологічної групи «Рейтинг» показали, що 61% опитаних готові взяти участь у місцевих виборах, а у разі загострення ситуації з коронавірусною хворобою – 51%.

Ознайомивши читачів, що думають про вибори, зокрема, жителі Чернігівщини, газета зазначає, що за роки незалежності України довіра до органів державної влади та способу її формування значно знизилась. Це призвело до зменшення кількості виборців, які хочуть прийти на дільницю для голосування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Звірян шкуряк Показати IP 23 Жовтня 2020 09:42
Оскільки волонтери незаконні, то їх можна лупцювати, але виключно легальними засобами.
Антон Ґероїненко до Звірян шкуряк Показати IP 23 Жовтня 2020 09:43
Якщо засоби незаконні, то і на 15 діб можно попасти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus