USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пам'ять про легенду: 5 історій про Андрія Федецького

23 Серпня 2018 12:23
Не стало Андрія Федецького. Вислів людина-легенда саме про нього. "На Федецького" ходили на футбол. Були його голи, паси, емоції і зароблені пенальті на полі. А ще Андрій Стефанович довгий час і для багатьох поколінь лучан був тією людиною-зіркою, з якою можна було погомоніти при зустрічі, пригадуючи славні часи нашого футболу. Таких історій в Федецького-старшого було безліч. Пригадаємо кілька з них/

...Визнані лідери «Волині» 1980-1990-х "Дікарь"(Володимир Дикий) і Марадона (Андрій Федецький) жили під час виїздів та зборів в одному номері. Заздрощів стосовно бомбардирських талантів один одного них не було. Обидва часто віддавали один одному гольові паси. Стався й екстравагантний випадок, коли Дикий з Федецьким оригінально розіграли пенальті.
Володимир Дикий та Андрій Федецький
Володимир Дикий та Андрій Федецький
Це було 5 серпня 1994 року. Матч "Волині" і "Зорі" (лучани виграли 3:1) відбувався у день народження Андрія Федецького та дружини Володимира Дикого. На 67-й хвилині арбітр призначив одинадцятиметровий у ворота гостей, а найкращі бомбардири «Волині» за всю історію клуба ще раніше домовилися, що якщо буде в матчі пенальті, то вони влаштують невеличкий «цирк». Дикий замість того, аби пробити по воротам, легенько віддав пас вперед (це ж не заборонено правилами!), й Федецький, який одночасно рвонув до м’яча, забив!..

...Матчі між "Волинню" та "Вересом" з Рівного (раніше - "Колгоспником" та "Авангардом") відзначалися особливою напругою. Оригінальна історія трапилася восени 1993 року. "Верес" в тому сезоні був дуже сильним і лучани, граючи на виїзді прагнули нічиєї й у кінці матчу з усіх сил «тягнули час». Тому, коли Андрія Федецького збили і він травмувався, клубні лікарі попрямували до нього не через поле, а в обхід, по бічній ліній… Кіпер рівнян Сирота побіг до Андрія Стефановича, спробував підняти і сам виніс його за межі поля на руках, аби пришвидшити гру! Це господарям не допомогло, бо матч так і закінчився 0:0.
Андрій Федецький на тренуванні Волині 1988 рік, ліворуч
Андрій Федецький на тренуванні Волині 1988 рік, ліворуч
…Федецький-старший казав, що мрії виховати сина-футболіста спочатку не мав. Поки його Артем ріс, то батько бачив, що з сина буде толк. Тихенько собі сподівався, що стане гравцем, не гіршим від батька. "Артем народився 25 квітня, ми якраз грали із тернопільською "Нивою" на виїзді. Виграли 1:0 і я забив на 87 чи 89 хвилині. Не знав, що того вечора став батьком. І не пригадую, як ми тоді до Луцька повернулися", - розповідав Андрій Стефанович. - "З дитинства Артем звик до стадіону, до моєї команди, друзів. Прийде на тренування, побуцає трохи м’яча, потім сяде на нього і дивиться, як нас тренують. Він вже практично з 2-3 місяців на "Авангарді" був. Тоді всі дружини футболістів на центральній трибуні разом матчі дивилися. Якимись, знаєте, вони дружнішими були. От і мій Артем у дитячому возику на матчі приїздив".
Адріан, Артем та Андрій Федецькі
Адріан, Артем та Андрій Федецькі
...Мого батька Стефана у 1950-у запроторили на 25 років у табори. Батько геройськи пройшов війну, був шевцем у Гамаліївці під Львовом. Вночі поремонтував чоботи хлопцям з лісу, а згодом виявилося, що то були нібито ті, хто пізніше зарубав Ярослава Галана. Батька амністували після смерті Сталіна.

У 1982 році у мене був шанс перебратися до московського "Спартака". Батько спротивився: "Вони мені життя зіпсували, а ти, к*рва, до Москви хочеш податися?". І я з луцького "Торпедо" поїхав до харківського "Металіста". А потім повернувся до Луцька.

…Я й досі тренер Артема, бо проводжу аналіз кожної гри. Він і сьогодні до моєї думки дослуховується. Приємно, коли чую в його інтерв’ю: "Для мене головний експерт – це тренер і мій батько".

Підготував Юрій Конкевич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
eрік ліндрос Показати IP 23 Серпня 2018 12:48
хороший був мужик. дякуєм за спогад
патріот Показати IP 23 Серпня 2018 13:38
Царство небесне!
Wassa Показати IP 23 Серпня 2018 14:06
Дякую за гарний футбол...з задоволенням ходив на кожну гру у 89-90 роках
Орест Показати IP 23 Серпня 2018 16:09
А штрафні як пробивав, сам процес був з азартом та інтригою.
Юлія Показати IP 28 Серпня 2018 12:32
Дикий і Федецький тренували дівчат (це було не забутньо)! Хороший був тренер! Царство небесне!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus