USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перші гриби на луцьких ринках: скільки коштують і як не отруїтися

26 Липня 2022 17:21
Лисички, червоноголовці, бабки, маслюки та білі гриби: на ринках Луцька з’явилися перші дарунки лісу. Продають гриби не масово, адже в лісі їх ще не так багато.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Добротний кошик лисичок Надія і Галина привезли з копилівського лісу, що на Маневиччині. Жінки вважають, що цей рік буде грибним. Про це свідчать дощі і народні прикмети.

«Кажуть, якщо горіхів у лісі багато, то й грибів буде багато», – розповідає Галина.

Цінять за літру лисичок 70-75 гривень. Така вартість, кажуть, занижена. Адже для того, щоб знайти ті гриби, треба добре находитися. А дорога в два боки на луцький ринок обходиться майже у 300 гривень. Мусять зважати й на теперішні реалії.

«Безгрошів’я. Мусиш іти, мусиш і дешевше віддати», – каже продавчиня Надія.

Читати ще: І для себе, і на продаж: грибний сезон на луцькому ринку. Фото

Крім лисичок, які Надія вже продала, на ринку є красноголовці, маслюки та бабки. Їх привезли з Рівненщини. Найбільше беруть красноголовці, каже досвідчена грибниця бабця Таїса.

«У лісі я собі подихаю, там добренько, гарненько, повітря свіже. Мені вже 75-й рік. Находжуся, ноги то болять, але задоволення є, як знайдеш грибочка», – розповідає вона.

За літру перших грибів просять 70-80 гривень. Попит на товар лісу є, але, кажуть продавці, не серед молоді.

«Старші люди більш беруть, молодь не бере, молодь хоче шампіньйони», – каже Надія.

Гриби з лісу, переконують покупці, смачніші. За якість не переживають, бо довіряють збирачам грибів.

«Кожна людина, якщо вона виросла в тому регіоні і є грибником, то і братиме гриби їстівні. Тому я впевнена в тому, що я купила хороші гриби», – вважає покупчиня Світлана.

Хоча лікарі наголошують, що треба дуже відповідально ставитися до вибору грибів і купувати лише у перевірених людей, які добре на них знаються. Адже крім мухомора, який знають усі, є багато інших отруйних грибів, які нагадують їстівні.

«Бліда поганка – це дуже отруйний гриб, у 90% смертельні випадки, і він виглядає, як класичний білий гриб з ніжкою», – наголошує сімейна лікарка Ольга Коляда.
Обов’язково при виборі грибів слід звертати увагу на зовнішній вигляд: вони мають бути свіжі і без дефектів. Правда, іноді отруйний гриб не можна відрізнити ні на смак, ні на запах. Але кожен небезпечний і по-різному впливає на організм.

«Бліда поганка відразу вражає печінку, нирки, вони відмовляють, і людині стає дуже погано. Мухомори, несправжні сироїжки більше нервову систему вражають», – пояснює лікарка.

Крім того, є ще умовно їстівні гриби. Це дуже складна категорія. Гриби самі по собі є отруйними, але якщо їх правильно обробити, то вони будуть придатними для вживання в їжу.

До слова, дбають про здоров’я людей і самі продавці. Тим, хто не знає, що робити з грибами, дають поради. Наприклад, лисички слід очистити, залити кип’ятком і парити 10-15 хвилин.

«Воду не зливати. Шумовкою зняли лисичку і все – на сковорідку. Вода трошки висмажиться і додавайте цибульку й все решту», – радить продавчиня Надія.

Особливо не радять смакувати грибами малим дітям, людям старшого віку і тим, у кого є проблеми з підшлунковою. Якщо ж вам стало зле від гибів, але минуло не більше ніж дві години після прийому їжі, ще можна промити шлунок: випити багато води і викликати блювоту. Якщо ж недобре стало через 5-6 годин, то слід негайно їхати до лікарів. Зволікання чи самолікування зробить тільки гірше, адже отруєння грибами в домашніх умовах не лікується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 26 Липня 2022 17:36
про бекерелі вже забули?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus