USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Повіяв вітер степовий…»: у Луцьку показали твори, натхненні морем, сонцем і мандрами

5 Грудня 2021 18:41
Грудневого дня одразу у двох залах Галереї мистецтв Луцька в легкій та невимушеній атмосфері було відкрито виставку робіт за мотивами літнього пленеру «Роза вітрів». Саме такий тон творчій «тусовці» задала його безпосередня винуватиця – волинська художниця Тетяна Мялковська, яка невтомно розширює горизонти свого проекту «Арт Резиденція».

У липні вони сягнули півдня України, а саме – Херсонщини. Тут, у селі Очаківське, вона зі своїм чоловіком і однодумцем Ігорем Олійником придбала хатину для творчості.

«Заповідна зона, Кінбурнська коса… Сонце, море, солончаки… Несамовите для сприйняття місце, унікальне, де між двома селами – триста курганів ямної доби, є й скіфські, сарматські, козацькі. Практично уся цивілізації нашої країни. А в селі Іванівка не тільки піски, а й… хвойні ліси з грибами. Практично незаймана природа, різноманітні птахи й тварини (дикі та свійські)», - Тетяна Мялковська розповіла, що саме це надихало учасників пленеру: і юних, і старших.
Протягом двох тижнів за певну платню у степовій арт-резиденції можна було не лише пожити, зайнятися творчістю, поспілкуватися з місцевими жителями, повчитися під час майстер-класів, які проводили досвідчені художниці, а й харчуватися, зокрема, місцевими дарами моря. Можна було й усамітнитися та помедитувати на лоні природи. Охочих було стільки, що організатори тільки й встигали формувати групи – на все цьогорічне літо.

«Коли їхала на мистецький пленер у степ, не вагалася, бо знала: де є Тетяна – там сито-п’яно й добре. Адже ми вже не один рік разом так творчо подорожуємо.

Мою рідну Одесу зараз дуже активно забудовують. Тож хотіла побачити відкрите море, його красу – розширити простір у всіх сенсах. Саме на Херсонщині зрозуміла, що раніше мало знала про українські степи. Була вражена побаченим з автобуса курганом, який виріс, здавалося б, серед суцільної рівнини», – поділилася з лучанами своїми емоціями художниця Марина Яндоленко.
До слова, жителі Луцька, не полишаючи його, вже мали змогу побувати на її персональних виставках. А окремі роботи авторки-одеситки вже має у своїй колекції Музей сучасного українського мистецтва Корсаків.

Ще одна учасниця пленеру в степах – Тетяна Саєнко – з Києва також не вперше представляє свої роботи в луцькій Галереї мистецтв. Вона зізналася, що нині їй найбільше до душі графічна техніка: мінімум засобів – максимум втіленого задуму.

Про живописні роботи (пейзажі) ще однієї колеги по творчих мандрах – Ангеліни Ісаханової з Києва, представниці династії художників – цього разу розповіла лучанам сама Мялковська.

Живопис, графіка, черпаний папір із місцевих матеріалів (льону та конопель), різьба по дереву – саме в цих техніках, переважно, творили винуватиці цієї виставки. Серед жанрів – пейзажі, портрети (світські й сакральні), натюрморти…
Найбільше робіт представила Тетяна Мялковська, яка вдало поєднує організаційну роботу із творчою, та, звісно ж, із подорожами. Вже два десятиліття передає свій досвід юним вихованцям своєї мистецької студії «П’ятерня». А з початком війни на сході стала займатися арт-терапією з нашими військовослужбовцями. І, звісно ж, постійно фонтанує новими ідеями.
«Мандрувати – останнім часом хороший тренд. І добре, коли карантинні обмеження дозволяють більш вільно це робити. Зокрема, по степах півдня, по рідній Волині… Радий за дівчат, які не тільки подорожують, а й передають здобуті враження у художніх роботах. Так добре побачити їх наживо у Луцьку, а не в інтернеті. Їхня творчість є свіжим вітром мандрів», - поділився з присутніми колега по пензлю учасник багатьох мистецьких пленерів Сергій Корсай.
А яка ж подорож (особливо – романтична й натхненна) без гітари?!? Добре, що про це згадав гість із Дубна Юрій Пшеничний, який працює в тамтешньому замку. Пані Тетяна, з огляду на досвід попередньої виставкової співпраці, висловила побажання саме там експонувати роботи зі степового пленеру (після Луцька). І пан Юрій радо підтримав його реалізацію, орієнтовно, у березні-квітні 2022 року. Аби тільки новим творчим поїздкам і заходам не завадив карантин.

Світлана ЗОЗУЛЯ

Фото Віктора ЧУХРАЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus