USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Презентували перший унікальний путівник Чорнобильською зоною

26 Вересня 2019 11:19
Перший туристичний путівник зоною відчуження створили науковці та небайдужі до теми Чорнобильської зони особи.

Путівник Чорнобильською зоною відчуження презентували у інфоцентрі Державного агентства України з управління зоною відчуження 25 вересня.

До написання унікального путівника долучилися фахівці, колишні жителі міста Прип’ять та небайдужі до зони відчуження люди. Під час брифінгу голова ДАЗВ Віталій Петрук зазначив, що до 2015 року все, що було пов’язане з відвідуванням зони відчуження, трималося на ентузіазмі. Державне агентство вирішило підтримувати ініціативи, пов’язані з туризмом до Чорнобильської зони. Державні підприємства та установи не займаються організацією туризму, а лише забезпечують безпеку відвідувачів.
Ініціативу щодо організації туризму віддали громадськості, туристичним компаніям та небайдужим людям. Результатом цього підходу стало те, що вже три роки поспіль збільшується кількість відвідувачів зони відчуження: якщо у 2015 року зону відвідали 8 тисяч осіб, минулого року зафіксували 72 тисячі, а цьогоріч зону вже відвідали 87 тисяч туристів, з яких 17 тисяч становлять українці, а 70 тисяч – іноземні громадяни. Збільшенню кількості туристів посприяв вихід серіалу «Чорнобиль».

Так, зазвичай, сезон відвідування зони відчуження це весна та осінь. Влітку та взимку завжди був провал за кількістю відвідувачів. Вплив серіалу полягає в тому, що цього літа такого провалу не відбулося, натомість відвідувачів було більше порівняно з сезоном. Рекордним став серпень цього року, коли зону відвідали майже 14,7 тисячі осіб, що більше, ніж за весь 2015 рік. Зону, як і раніше, відвідують переважно іноземці (до 85%), зокрема громадяни Німеччини, Польщі, Великої Британії, Нідерландів, США. Нещодавно для туристів створили інформаційний центр на КПП «Дитятки» на в’їзді до зони, діє електронна система допуску, ввели електронні квитки для туристів. Отже, інфраструктуру для туристів розвивають. Окрім того, підписали меморандум про співпрацю з креативною агенцією «Банда» щодо розробки брендування зони відчуження.
Путівник став спробою узагальнити накопичені роками знання. ДАЗВ організаційно та інституційно сприяло його створенню. Наразі надрукували сигнальну серію примірників путівника українською мовою, згодом його можуть перекласти англійською.

Один з авторів путівника, начальник наукового відділу Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Денис Вишневський зауважив, що науковці є інсайдерами в зоні відчуження та бачать її не зовсім з тієї позиції, що відвідувачі, журналісти та оператори. Частково, книга є суб’єктивною, але, з іншого боку, автори мали на меті зробити її максимально об’єктивною та доступною. Вона покликана дати відповідь на безліч питань, починаючи від того, що відбулося під час аварії, з чого складається ЧАЕС та безліч інших аспектів зони відчуження, які відвідувачі не бачать, але вони потенційно цікаві.
Книга розповідає про відомі та маловідомі об’єкти зони відчуження, з авторською думкою про те, чому саме варто відвідати ці об’єкти. Переважна більшість описаних локацій вже включена до туристичних маршрутів. Зону відчуження раніше сприймали як занедбану територію, яка покинута людьми, нецікава, територія занепаду та депресії. Насправді нині це територія унікальних об’єктів, які споруджуються, наприклад, це новий безпечний конфайнмент (велетенська арка над об’єктом «Укриття»), сховище відпрацьованого ядерного палива-2, нові інфраструктурні об’єкти, які створює НАЕК «Енергоатом», а також комплекс з поводження з радіаційними відходами «Вектор».

Голова правління міжнародної громадської організації «Прип’ять.ком», колишній житель міста Прип’ять Олександр Сирота розповів, що наразі шукають видавця для масового видання путівника для туристів. Також до написання путівника долучилися виконувач обов’язків голови секретаріату МГО «Прип’ять.ком» Олександр Рибак та представниця МГО «Прип’ять.ком» у Словаччині Міхаела Бушовська.

У путівнику йдеться про міста Припять та Чорнобиль, ЧАЕС, причини аварії та ліквідацію її наслідків, різні частини зони відчуження, місто Чорнобиль-2 та об’єкт «Дуга», базу відпочинку «Смарагдовий», піонерський табір «Казковий», етнокультурний вимір катастрофи тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus