USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Прибирання магазину при коронавірусі*

21 Вересня 2021 10:59
Спеціальні відомства і місцева влада направляють власникам магазинів рекомендації і вимоги з боротьби з розповсюдження коронавірусної інфекції.

До однієї з таких рекомендацій належить регулярна дезінфекція приміщень антисептичними і противірусними засобами.

Але й цього недостатньо, тому варто запам’ятати інші правила прибирання.

Основні рекомендації з прибирання комерційних приміщень та магазинів

Щоб гарантувати безпеку покупців, клієнтів та працівників, варто проводити регулярні прибирання та виконувати наступні рекомендації:

– по можливості в торгових залах магазину та інших місцях масового скупчення людей слід розмістити бактерицидні лампи;

– протягом усього робочого дня приміщення магазину повинні провітрюватися;

– як і до коронавірусу, раз на місяць в магазинах повинне проводитися санітарне прибирання, обробляти варто кожну поверхню в приміщенні, починаючи зі стелажів і закінчуючи ящиками зберігання;

– прибирання повинне здійснюватись спеціальними дезінфікуючими засобами, схваленими Всесвітньою організацією охорони здоров’я;

– для повноцінного прибирання приміщення, необхідно проводити його поетапно, починаючи з найменш забруднених (найбільш чистих) зон і переміщаючись до найбільш забруднених (численні забруднення), обробляючи поверхні в напрямку від розташованих вище до розташованих нижче;

– необхідно регулярно протирати дезінфікуючим засобом ручки вхідних дверей, вимикачі і зовнішню поверхню флакона з самим дезінфікуючим засобом;

– предмети догляду слід протирати або обприскувати дезінфікуючим розчином;

– інвентар (наприклад, відра) необхідно утримувати в чистому і справному вигляді;

– рекомендується щодня проводити вологе прибирання мийно-дезінфікуючими засобами на основі ПАР. А ось провітрювання приміщення краще проводити якомога частіше.

Після прибирання інвентар та інші інструменти, яким проводилася обробка предметів і поверхонь, потрібно занурити у дезінфікуючий розчин і витримати в ньому деякий час.

Потім прополоскати і зберігати у висушеному вигляді. В якості дезінфікуючих засобів використовують малотоксичні засоби на основі катіонних ПАР.

Підготовка до прибирання та дезінфекції

Щоб запобігти виникненню небезпечних ситуацій, перед дезінфекцією варто виконати кілька рекомендацій та запам’ятати наступне:

– перед дезінфекцією треба перевірити наявність комплекту спецодягу, рукавичок, засобів захисту для очей;

– не можна залишати без нагляду хімічні розчини і засоби;

– не можна їсти, пити, палити під час прибирання та використання хімії;

– не можна довіряти проведення процедури стороннім особам або тим, хто не підготовлений до цього.

Для проведення прибирання у приміщенні, варто виділити інвентар та засоби для прибирання, а також ознайомити усіх робітників з правилами проведення процедури та правилами безпеки. Особливу увагу під час прибирання робочого місця треба звертати на поверхні, з якими контактує найбільша кількість людей (дверні ручки, столи, техніка).

Які засоби можна використовувати?

Зазвичай при дезінфекції використовуються мийні засоби, хлорка, етанол, органічні розчинники. Головне, щоб усі засоби відповідали деяким характеристикам, а саме:

– простота використання (краще за все у сипучій формі для чіткого і швидкого дозування);

– забезпечення якісної дезінфекції при невисокій концентрації розчину, короткому часі експозиції;

– з тривалою дезінфікуючою дією;

– без псування поверхонь і виробів;

– краще за все – без різкого запаху.

Хімічні дезінфікуючі засоби використовують з чітким дотриманням інструкції по застосуванню.

При використанні хімічних, дезінфікуючих та мийних засобів, варто пам’ятати наступне:

– треба зберігати поверхні вологими протягом певного періоду часу;

– краще використовувати такі запобіжні заходи, як рукавички і забезпечувати гарну вентиляцію під час використання продукту;

– треба використовувати засоби захисту шкіри та захисту очей;

– застосовуйте не більше, ніж рекомендовано в інструкції;

– не варто змішувати мийні та хімічні засоби;

– зберігайте і використовуйте хімічні речовини у місці, де їх не знайдуть діти та вдалині від ультрафіолету, джерел тепла.

Особливо уважними треба бути астматикам. Їх не має бути у приміщенні при проведенні прибирання і дезінфекції, оскільки це може призвести до загострення захворювання.

Графік та журнал прибирання

Графік прибирання приміщень при коронавірусі – це документ, ведення якого дозволить покупцям контролювати факт дезінфекції торгової точки. Складається він, як на тиждень, так і на місяць (на розсуд керівництва).

Складати документ можна у вільній формі. Законодавством не встановлено уніфікованого зразка заповнення графіка прибирання приміщення магазину при коронавірусі.

Однак є загальноприйняті норми, які дозволять заповнити графік прибирання максимально правильно. Документ складається з декількох колонок. У кожній з колонок вказується наступна інформація:

– дата і час проведення прибирання;

– відповідальна особа, що проводить прибирання;

– підпис співробітника, який проводив прибирання.

На відміну від графіка дезінфекції, який заповнюється на 1-2 аркушах, журнал прибирання магазину при коронавірусі складається з декількох сторінок. Він відноситься до внутрішньої документації магазину, тому зберігатися він повинен разом з іншими документами організації.

Прибирання м’яких поверхонь, техніки та прання

При обробці м’яких поверхонь та килима варто вимити поверхню водою з милом або мийними засобами, які підходять цим поверхням. На техніку та електроніку варто надіти кришку або захисну плівку.

Для дезінфекції можна використовувати спиртові розчини або спреї, не забуваючи висушувати поверхню після обробки.

Окрему увагу варто звернути на прання рушників, предметів одягу, форми робітників магазину. При цьому варто пам’ятати наступне:

– не можна витрушувати брудну форму, рушники;

– дезінфікуйте кошик для одягу відповідно до всіх рекомендацій;

– температура прання має бути не менше 60 градусів тепла;

– для прання варто застосовувати тільки безпечні для здоров’я мийні засоби;

– після прання одяг та рушники треба гарно висушувати та прасувати на максимальних температурах, щоб знищити будь-які віруси та бактерії.

Дезінфекцію та прибирання приміщень варто проводити не менше одного разу на день, поверхні треба обробляти антисептиками на основі етанолу регулярно: кілька разів на день, а при сильному забрудненню – кожні три години.

Якщо власними силами провести прибирання магазину, дезінфекцію не вдається, краще звернутись до професіональних клінерів, в арсеналі яких є спеціальна техніка, інвентар та мийні засоби для знищення усіх вірусів, включно з коронавірусом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus