USD 40.45 40.85
  • USD 40.45 40.85
  • EUR 40.60 40.90
  • PLN 10.18 10.35

Рада підтримала зміни щодо отримання пенсій за кордоном

27 Серпня 2023 17:08
Верховна Рада має намір ухвалити зміни щодо отримання пенсій за кордоном і нарахування стажу з часів СРСР.

За законопроєкт № 9453 за основу 24 серпня проголосували 259 за мінімально необхідних 226, передають Українські Новини.

Пропонується забезпечити можливість зараховувати стаж роботи українців за межами держави у зв’язку з денонсацією угод щодо пенсійного забезпечення з країнами – учасницями Співдружності Незалежних Держав.

Законопроєкт має встановити справедливі умови військовослужбовців та працівників органів внутрішніх справ, які мають страховий стаж, набутий у державах – учасницях СНД.

Водночас передбачено зарахування стажу, набутого за період роботи в Радянському Союзі.

Також на законодавчому рівні пропонується закріпити заборону зарахування до вислуги років періодів військової служби з 19 лютого 2014 року в силових структурах, на посадах державної служби, в органах місцевого самоврядування, інших державних органах РФ, в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Читати ще: Виплати ВПО втратили понад 100 тисяч українців, які перебувають за кордоном

Проектом Закону спрощується процедура відновлення пенсій громадянам України, які проживали в АР Крим і перемістилися на підконтрольну нашій державі територію, застосовуючи декларативний принцип. Людина декларуватиме, що не отримує пенсійну виплату від держави-агресора. Адже підтвердити факт неотримання пенсії російською стороною наразі не є можливим.

Запропоновано виплачувати пенсію особам, які тимчасово проживають за межами України, на поточні рахунки, відкриті в установах банків, розташованих на території України, за умови проходження до 31 грудня кожного року особою фізичної ідентифікації, яка буде проводитись в органах Пенсійного фонду або в особистому електронному кабінеті на веб-порталі ПФ за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), або шляхом посвідчення у консульській установі місця проживання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus