USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Росія робить з українців ворогів Польщі замість себе. Думка

21 Листопада 2017 19:19
Користуючись важелями впливу в польській політиці, Кремль намагається нав’язати полякам головного ворога Україну, а не Росію. Росіяни виштовхують на передній план у Польщі Волинську трагедію замість катастрофи польського літака у Смоленську і масових розстрілів НКВД польських офіцерів у Катині.

Таку думку висловила у коментарі каналу 24 українська письменниця, уродженка Луцька Оксана Забужко.

«Тут немає нічого нового. Це інформаційна війна, яка триває не перший рік. Кремль застосовує технологію поділу Польщі після катастрофи під Смоленськом (катастрофа літака з польським президентом Лехом Качинським на борту у 2010 році, – ред.). Поляків навмисно розділили на тих, хто вірить, що це російський слід, і на тих, хто вважає перших навіженими», – наголосила Забужко.

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року на території Росії загинули усі 96 осіб, які перебували на борту польського урядвого літака, зокрема тодішній президент РП Лех Качинський. У 2017 прокурори Польщі звинуватили російських диспетчерів і невизначену третю особу в тому, що вони навмисне спровокували авіакатастрофу президентського літака.

Забужко додала, що росіяни намагалися поділити поляків за схожими принципами, як Кремль звик ділити Україну, роздмухуючи конфлікт між Галичиною та Донбасом. Однак в Україні поділ не спрацював, на відміну від Польщі.

Письменниця нагадала, як влітку 2013 року на річницю Волинської трагедії у польських медіа почалася справжня істерія зі звинуваченнями на адресу УПА.

«Це російські спроби в польській свідомості закритися Україною. Росія пробує передати Україні свій образ ворога завдяки ресурсам у польській політиці. Росія обрала технологію «орбанізації» Європи (Віктор Орбан – прем’єр Угорщини, відомий проросійкою позицією, – ред.). В нинішньому польському уряді такі ресурси є і поляки про них знають», – запевнила письменниця.

Говорячи про «російські ресурси» в Польщі, Забужко нагадала, що, зокрема, нещодавно на території нашого західного сусіда вийшла книжка про зв’язки міністра оборони Польщі Антонія Мацеровича з російською розвідкою і пострадянським мафіозі Семеном Могилевичем.

Нагадаємо, Польща заборонила в’їзд у країну Святославу Шереметі – відповідальному секретарю Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій. Це відбулося після зустрічі у Польщі українських чиновників та дипломатів, де домовилися про співпрацю в питаннях історичного минулого. У Міністерстві закордонних справ України провели розмову з послом Яном Пєклом щодо недопуску відповідального секретаря Святослава Шеремети до Польщі. У самій Польщі вже відреагували на таку заборону. А на марші націоналістів у Варшаві її учасники несли банери про Львів та Вільнюс.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 21 Листопада 2017 20:32
дурний думкою радіє

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus