USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Садовий оголосив Львів зоною НС: чи є на це підстави

12 Червня 2017 19:55
12 червня, відбулось позапланове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, під час якого прийнято рішення звернутись до голови ЛОДА, Прем’єр-міністра України, Секретаря РНБО України про оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. Про таке рішення також буде поінформовано Президента України та Голову ВРУ.

Про це повідомляє ІА ZIK.

«Таке рішення міської комісії ТЕБ та НС пов’язане з критичною ситуацією, яка склалась в місті із захороненням та вивезенням ТПВ. Як доповіли під час засідання комісії представники фірм-перевізників, зараз у Львові загалом є 6850 тонн накопичених та не вивезених ТПВ. Більшість перевізників не мають, куди вивозити сміття. Відповідно до Меморандуму, міста в області приймають зі Львова лише 80-100 тонн в день. Також рішення комісії базується на приписі Держпродспоживслужби області, який місто і перевізники станом на сьогодні виконати не можуть, адже нема полігонів, куди можна систематично вивозити сміття», – інформує прес-служба ЛМР.

Та чи є на це правові підстави. На думку юристів ЛМР – так. А як насправді?

За Законом України «Про зону надзвичайної екологічної ситуації» підставами для оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації є:

- значне перевищення гранично допустимих норм показників якості навколишнього природного середовища, визначених законодавством; (згідно з повідомленнями Держпродспоживслужби показники в межах норми та значних відхилень немає)

- негативні зміни, що сталися в навколишньому природному середовищі на значній території і які неможливо усунути без застосування надзвичайних заходів з боку держави; (очевидних змін, «які неможливо усунути» без «надзвичайних заходів з боку держави», поки немає)

- негативні зміни, що сталися в навколишньому природному середовищі, які суттєво обмежують або виключають можливість проживання населення і провадження господарської діяльності на відповідній території; (наявність чогось такого, що «суттєво обмежує» чи «виключають можливість проживання населення» також неможливо довести)

- значне збільшення рівня захворюваності населення внаслідок негативних змін у навколишньому природному середовищі (за повідомленням управління охорони здоров’я ЛМР показники в межах норми та значних відхилень немає)

- виникнення реальної загрози життю та здоров’ю великої кількості людей або заподіяння значної матеріальної шкоди юридичним, фізичним особам чи навколишньому природному середовищу внаслідок надмірного забруднення навколишнього природного середовища, руйнівного впливу стихійних сил природи чи інших факторів;

Залишається лише «виникнення реальної загрози життю та здоров’ю великої кількості людей» – це те, на що реально може звернути увагу держава. Але більш імовірним є така ситуація, коли мер Львова та вся виконавча влада отримає чергового «наганяй» від обласної та державної вертикалі.

Адже не лише представники влади, але й більшість львів’ян більше схиляються до того, що причиною такого кроку з боку команди Садового є твердження, яке йде далі у цьому ж пункті: «заподіяння значної матеріальної шкоди юридичним, фізичним особам».

Не секрет, що сміттєвий бізнес був «золотою жилою» для мера за часів функціонування Грибовицького звалища, став прибутковою справою і у період масового неконтрольованого списання сотень мільйонів гривень на його вивезення у останній рік.

Те, що підстав для оголошення надзвичайної екологічної ситуації немає, стверджують не лише «санстанція» і медики, але й екологи.

Алла Войцехівська, еколог МБО «Екологія-Право-Людина» у коментарі ІА ZIK повідомила, що ключовим у прийнятті такого рішення є саме «значне перевищення гранично допустимих норм показників якості навколишнього природного середовища», а цього поки немає. Отож і у центральної влади немає вагомих підстав для таких дій.

На жаль, Андрій Садовий, незважаючи на декілька уточнюючих запитань щодо режиму, який буде функціонувати у разі оголошення Львова зоною, так і не зміг нічого пояснити щодо цього. Він лише стверджував, що держава буде зобов’язана відкрити для львівського сміття всі полігони.

Насправді Закон передбачає ряд конкретних і жорстких заходів. Ось їх перелік:

встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду;

- обмеження руху транспортних засобів та проведення їх огляду з метою необхідної їх обробки, тимчасової затримки в разі виявлення можливого небезпечного їх впливу на життя і здоров’я людей або загрози погіршення екологічної ситуації;

- посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення;

- встановлення обмежень чи заборони на проведення масових заходів, у тому числі у разі загострення епідеміологічної обстановки, крім заходів, заборона та проведення яких встановлюється судом;

- відселення людей з місць, небезпечних для їх проживання, з обов’язковим наданням їм жилих приміщень для постійного або тимчасового проживання;

- встановлення тимчасової заборони на будівництво нових і розширення діючих підприємств та інших об’єктів, діяльність яких не пов’язана з ліквідацією надзвичайної екологічної ситуації або із забезпеченням життєдіяльності населення;

- встановлення карантину та здійснення інших обов’язкових санітарно-протиепідемічних заходів;

- запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності серед населення;

- проведення мобілізації ресурсів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, зміна режиму їх роботи та профілю виробничої діяльності в межах, необхідних для проведення аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт;

- проведення необхідних робіт по наданню допомоги тваринам у разі їх захворювання, загрози їх загибелі;

- примусове відчуження об’єктів права приватної власності з обов’язковим наступним повним відшкодуванням їх вартості;

- виконання комплексу робіт щодо нормалізації екологічного стану на території зони надзвичайної екологічної ситуації.

Чи необхідні всі ці заходи для міста у даній ситуації? Чи піде на них державна влад? Ці запитання, мабуть, не потребують відповіді. Однозначно ні.

Чи готовий на всі ці заходи піти мер Львова? Також важко погодитись. Заради голослівної популістські заяви – так, але чи здатен він буде впровадити їх у життя – сумнівно.

Тим більше, що на носі такий любий для Садового «Альфа джаз фест», перейменований у «Леополіс-джаз».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Володимир Показати IP 12 Червня 2017 20:19
За знущання над Львовом (сміттєва блокада, останньому дурню зрозуміло є політичним тиском), президент і прем'єр повинніі відповісти за цей кримінальний злочин!!! Досить знахабнілій владі випробувати терпіння Народу України!!!
Петро до Володимир Показати IP 12 Червня 2017 22:32
І самонеміч з садовим зовсім не при ділах? Тоді ХТО 2 рази болотуючись в мери обіцяв сміттєпереробний заводік??? Брехати і обіцяти вчаться в хЄранта? Треба й колись відповідати за "базар"! НЄ?
Володимир до Петро Показати IP 13 Червня 2017 08:27
Гроші на "заводік" може віділити тільки уряд, але не виділяє, так само як Саакашвілі не виділяли на дорогу Одеса-Рені, поки зубами не вигриз! Наша влада, поки що, корумпована злочинна організація, яка заради наживи,щоб утриматись біля годівниці здатна на любі злочини!!! Але через жадібність вони втратили почуття самозбереження і перетинають межу! За все, абсолютно за все вони будуть відповідати перед Народом України!!!
ошуканий Показати IP 12 Червня 2017 20:24
Та коли ж ви, трасця вашій матері, вже збудуєте сміттєпереробний завод?!
Таке враження Показати IP 12 Червня 2017 20:30
Що Садовий почуствував себе верховним головнокомандувачем сил НАТО в Європі.
львів Показати IP 12 Червня 2017 20:47
зовсім вже п%уїв
Левко Показати IP 12 Червня 2017 23:06
Оголосити садонемічного ідіотом і відправити на Кульпарків! За 10 років можна було не один завод збудувати, но той довбань будував партію і ця проблема зі сміттям, його не цікавила. От і прийшов час відповідати за те, що натворив. Якщо тебе обрали мером, то не лізь в президенти і займись господаркою міста, а ні,... звільни посаду!
Марина до Левко Показати IP 13 Червня 2017 01:52
Усе вірно! Цілком Вас підтримую!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus