USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Не Томос, а статут: що дав Варфоломій Україні замість обіцяного Порошенком

30 Листопада 2018 12:35
На синоді Константинопольської церкви 29 листопада Україна не отримала Томос про автокефалію, як це обіцяв Петро Порошенко.

Пророкували Томос і в його оточенні. «У четвер, 29 листопада, після завершення Синоду буде офіційне повідомлення, і воно стане остаточною крапкою в цьому процесі», — заявляв «куратор» автокефалії Ростислав Павленко, пише Страна.

Остаточної крапки однак поставити не вдалося. Константинополь обмежився створенням статуту нової української церкви — якої, втім, поки не існує. А невиконана обіцянка Банкової стала вже не першою.

У соцмережах ж став популярним вираз «Томос Шредінгера». За аналогією з «котом Шредінгера» (відомий фізико-математичний мем, який часто використовують для опису ситуацій, коли щось ніби є, а насправді немає).


Про що йдеться в рішенні Константинополя

Журналісти до вечора чекали результату третього дня синоду Константинопольської церкви. Чекали виходу самого патріарха Варфоломія з підсумками — але замість нього з’явився інший священик і роздав журналістам прес-реліз.

Документ складався з трьох пунктів, останній з яких був присвячений Україні. Ось його переклад:

"У контексті раніше прийнятого рішення Вселенського патріархату надати автокефалію Українській церкві, і в очікуванні видачі Патріаршого і Синодального Томосу, святий і священний Синод підготував статут Української церкви«.


Як бачимо, Томос — поки «в очікуванні». Зате Константинополь вирішив підготувати статут Єдиної помісної церкви України.

Це вкрай цікавий крок з точки зору майбутньої автокефалії. «Страна» вже розповідала, як дві невизнані церкви — Київський патріархат і УАПЦ — посварилися саме через статут майбутньої організації.

Тоді глава автокефалії митрополит Макарій пропонував одразу обговорити цей статут і винести його проект на об’єднавчий собор. Предстоятель УПЦ КП Філарет не погоджувався на це, плануючи домінувати над Макарієм на соборі і без всяких узгоджень.

Наявність статуту, а також багато іншого гальмує проведення собору. І якщо вплинути на УПЦ Московського патріархату, яка не хоче йти в автокефалію, Варфоломій не може — то розрубати гордіїв вузол суперечностей між Макарієм і Філаретом він хоча б спробував. І сам написав статут нової церкви замість них.

Через це виникає чимало запитань до незалежності нової церковної організації — але ж заради цієї незалежності все власне і розпочиналось. Але іншого шляху, схоже, немає — без поштовху ззовні українські прихильники автокефалії домовитися не здатні.

Чому не Томос, а статут?

По суті, такий поштовх — єдина новація синоду. В іншому він знову підтвердив те, що було вирішено в жовтні — надати Україні Томос про автокефалію. А м’яч, який з тих пір був на українській стороні, залишився на тому ж місці — на стадії скликання об’єднавчого собору.

Константинополь таким чином займається вже не стільки Томосом, скільки об’єктом, який його повинен отримати. Але якщо статут і може наблизити дві українські церкви на крок до порозуміння, то третій елемент цього пазла поки не складається. В УПЦ МП — найбільшої православної конфесії України (і єдиної канонічної) — проти автокефалії виступає переважна більшість єпископів з митрополитом Онуфрієм на чолі.

Чи наважиться українська влада провести собор «на двох» — за участю лише Філарета і Макарія плюс 1-2 «перебіжчика» з Московського патріархату? Судячи з дій влади, ієрархів УПЦ МП усіма силами намагаються загнати в нову церкву, щоб створити видимість православної єдності. А значить обрізаний формат собору, який можна зібрати хоч зараз, організаторів цього процесу поки не задовольняє.

При цьому час підтискає: Порошенку потрібно встигнути отримати Томос до виборів. Тому влада переходить до більш радикальних дій для переконання незговірливих. Почаївську лавру поступово виводять з володінь УПЦ МП. А днями почали переписувати майно Києво-Печерського монастиря — включаючи навіть мощі.

Таким чином, незалежно від того, коли і як відбудеться об’єднавчий собор, власність УПЦ МП вже готують до «віджиму» — мабуть, намагаючись не тільки натиснути на «непокірних», але зацікавити Константинополь, який недавно обзавівся першими церковними володіннями в Україні.

Що кажуть у Порошенка про Синод

Петро Порошенко, втім, побачив в черговому рішенні Константинополя якийсь глобальний сенс.

«Затверджено текст Томосу про надання незалежності українській церкві. А також прийнято рішення про скликання Об’єднавчого православного собору. Дату проведення його незабаром оголосить патріарх Варфоломій», — заявив президент.


Відзначимо, що про текст Томосу, скликання Собору і оголошення його дати в прес-релізі Синоду нічого не сказано. Тому або Порошенко має своє джерело інформації, або перебільшує (прогнози гаранта на церковну тему взагалі досить часто не справджуються).

Втім, радник президента Ростислав Павленко, який був присутній на засіданні синоду, також заявив, що текст Томосу вже складено.

«Є затверджений Томос ... На основі цього Томосу підготували пропозиції щодо статуту церкви, які будуть надані для розгляду на собор, який збереться в грудні. Дата буде оголошена Вселенським патріархом — для того, що б представники всіх конфесій, всіх гілок українського православ’я могли зібратися на цей собор », — заявив Павленко в ефірі" Прямого «.

Він сказав, що на соборі церковники мають «обговорити статут з урахуванням положень Томосу». І після виборів глави нової церкви йому в Стамбулі вручать Томос.

Саме цим Павленко пояснює те, що тексту Томосу ніхто не показав.

«Предстоятель в Стамбулі найближчим часом після собору отримає з рук Вселенського патріарха Томос. Саме тому це зараз не публічний документ — бо він передається обраному предстоятелю», — сказав радник Порошенка.

З його слів можна зробити кілька висновків.

Перший і головний — до вручення Томосу ніхто тексту Томосу не побачить. Вкрай зручна позиція для української влади. Тим більше, що в навколоцерковному середовищі ходять чутки про те, що в документі про автокефалію НЕ буде прописано патріархатство, а новий глава церкви буде носити сан архієпископа або митрополита (що нижче патріарха).

Але це якщо текст взагалі затверджений Синодом сьогодні. Повторимося, в офіційному прес-релізі Константинополя про текст Томосу нічого не сказано.

По-друге, за версією Павленко, Варфоломій не тільки написав статут нової церкви, а й сам призначить дату собору. Що додає аргументів на користь версії про «обмежену автокефалію» — коли нова українська церква буде в повному підпорядкуванні Стамбула.

До речі, саме в цьому місті новий предстоятель (Павленко жодного разу не назвав його патріархом) буде отримувати Томос — ще один штрих до портрету єдиної помісної церкви, яка, схоже, буде ще більш залежна від Константинополя, ніж зараз УПЦ МП — від Москви.

Правда, коли це трапиться — незрозуміло. Відсутність дати собору та інші явні зволікання в процесі вказує на те, що він затягується. Мабуть, через описані вище труднощі — відсутність бажання приєднуватися до нової церкви в УПЦ МП і неясності з тим, хто її очолить.

Нагадаємо, раніше ходили наполегливі чутки, що в Стамбулі не бажають бачити на чолі церкви Філарета, а хотіли б надіслати свого ієрарха (найчастіше називається кандидатура митрополита Іова). Також, за чутками, проти кандидатури Філарета виступає і Порошенко, який би хотів бачити на чолі церкви одного з лояльних собі митрополитів з УПЦ. Але з цим, як зазначалось вище, також є труднощі — мало хто з канонічної церкви хоче йти в автокефалію. Та й позиція Філарета незрозуміла.

З одного боку, знову ж таки, ходять чутки, що він уже згоден відмовитися від боротьби за перший титул.

З іншого — ніхто їх офіційно не підтвердив.

З третього — якщо навіть Філарет і відійде в сторону, все одно більшість ієрархів на соборі представлятимуть його церкву, а тому і оберуть того, на кого вкаже керівництво Київського патріархату. Наприклад — на митрополита Єпіфанія (Думенко), праву руку Філарета.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анатоль_ Показати IP 30 Листопада 2018 14:18
Знов надурили?
Вклоніться до Анатоль_ Показати IP 30 Листопада 2018 16:28
Да ні. Якраз навпаки, Соломонове рішення. Статут дали Новій Українській Церкві, що б не було розбрату з цього питання. Далі й Томос буде! Не все зразу, а все крок за кроком !
+ Показати IP 30 Листопада 2018 18:14
Безвиз+ Ассоциация с ЕС+ Сохранённая независимость+ Армия+ Джавелины+ Газпром должен+ Московия должна+ Томос+ Дохуа чего+ Страшно представить, что было бы если б в 2014 выбрали президентом не Порошенко. Писал бы сейчас наверное не в ТВИ,а где нибудь под Магаданом на стене лагеря
Я Показати IP 30 Листопада 2018 18:29
Одна брехня ... ще якийсь дурень скаче????
Страна гужви Показати IP 1 Грудня 2018 10:52
Ну і де ж переклад сього документу ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus