USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Царські врата «Древо Єсея», що в Музеї волинської ікони, відреставрують у Києві

4 Грудня 2022 23:28
Художники-реставратори науково-дослідного реставраційного центру оглянули царські врата «Древо Єсея» у Музеї волинської ікони та оновили його навершя.

Про це розповіла Суспільному директорка Тетяна Єлісєєва.

Загалом у колекції Музею волинської ікони є четверо царських врат, зроблених народними майстрами. Експонат «Древо Єсея» середини XVIII століття був привезений із села Пісочне Ковельського району.

Київські реставратори поліхромної скульптури та декоративного рельєфу Ярослав Туряк та Валентин Ярмоленко під керівництвом Олексія Тихоновського оглянули усі царські врата музею та оновили навершя «Древа Єсея», – розповіла Тетяна Єлісєєва.
«Навершя вгорі немає, воно є окремо, і саме на наверші залишилося більше поліхромного розпису та позолочення. І навершя було повністю розчищено і укріплене», – говорить директорка. Додає: це – одні із кращих врат періоду бароко, виконані поліхромним розписом.
Для майбутньої реставрації «Древо Єсея» планують доставити у столицю.

Як зазначили у музеї, царські врата «Древо Єсея» мають традиційну композицію виноградного дерева, де переважає широке виноградне листя, і тільки вгорі в орнамент вплетені великі грона винограду. Постаті царів у чашечках квітів відзначені детальним опрацюванням елементів одягу: плащі, скріплені фібулами на грудях, зав’язані вузлами на плечі, просто накинуті на плечі, комірці з ґудзиками, пелерини з візерунками і зубчастим краєм, ґудзики на рукавах та інше. Різьба врат глибока, динамічна, високорельєфна. На жаль, практично не зберігся поліхромний розпис на постатях царів. Очевидно різьба була позолочена, про що свідчать фрагментарні залишки золочення. Тема «Єсеєве дерево» - родоводу Ісуса Христа, що була введена в царські врата в кінці XVII ст., зберігається на Волині протягом усього XVIIІ ст. в різних варіантах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus