USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Ціна сала в Україні б'є рекорди: як подорожчав продукт за рік

18 Листопада 2021 11:23
В Україні вартість сала поступово додавала у ціні протягом року, а у жовтні зросла до максимуму. Також минулого місяця Україна побила антирекорд з імпорту свинини.

Чому в Україні зростають ціни на сало та чого чекати далі – читайте у матеріалі 24 каналу.

Як змінилась ціна за рік

Офіційні дані

За даними Держстату, середня ціна кілограма сала в Україні за рік зросла майже на 15 гривень або на 20%. У жовтні 2020 року кілограм коштував 75,30 гривні, а у жовтні поточного року – 90,24 гривні.

Середня ціна 1 кг сала в Україні з 2020 по 2021 роки
Ціни у супермаркетах

Але ціни в українських супермаркетах суттєво різняться від офіційних даних. За підрахунками «Мінфіну», солоне сало у великих мережах супермаркетів України коштує у листопаді 188 гривень за кілограм. Лише за 2 місяці воно подорожчало на 30%.

Середня ціна 1 кг соленого сала в Україні
Стрімкий ріс цін на продукти у світі

Здорожчання м’ясної продукції можна пояснити ростом цін на корми та зернові культури. У жовтні ціни на зерно були на 22% вищі, ніж рік тому. Пшениця впродовж року подорожчала майже на 40%, – експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) це пов’язують із поганими врожаями.

Читати ще: Гривня зміцнюється, а ціни в Україні зростають: що відбувається

Серед причин такого підвищення цін – посухи, великий попит на зернові культури в Китаї, експортні обмеження, подорожчання нафти, дефіцит добрив, кліматичні зміни, закриті кордони та відплив робочої сили.

Світове економічне відновлення

Членкиня наглядової ради АТ «Альтбанк» Тетяна Острікова у коментарі 24 каналу розповіла, що світова економіка відновлюється після кризи у 2020 році. Тож економічне зростання збільшило попит на все: сировину, енергоносії, часто виникає дефіцит, як з напівпровідниками.

«Так, наприклад з початку 2020 року і до серпня 2021 року глобальні транспортні послуги подорожчали майже в 5 разів. Це підштовхує ціни на все інше, що перевозиться кораблями. Проблема в тому, що стрімке економічне зростання розвинених країн компенсує втрати від високих цін», – каже Тетяна Острікова.

Повільне відновлення української економіки у 2021 році

Також вона зазначила, що економіка України у поточному році зростатиме суттєво повільніше, ніж у країнах з розвиненою економікою.

«Економіка США у 2021 році виросте на 6%, Франція – 6,3%, Великобританія – 6,8% тощо. У нас це 3,5% за прогнозом МВФ. Тому поки решта світу зростає, ми лише потерпаємо від побічного ефекту цього – високих цін», – пояснила експертка.

Яка ситуація з інфляцією в Україні

У вересні в Україні суттєво підскочила інфляція – до 11% річних, оновивши цим самим трирічний максимум. Однак у жовтні дещо спала – до 10,9% річних. Нагадаємо, що ціль Нацбанку 5±1%, котру регулятор сподівається досягти наприкінці 2022 року.

І чим вищий рівень інфляції у країні, тим більшу загрозу він несе для економіки. У місячному вимірі ціни у листопаді зросли на 0,9%. У Нацбанку зазначали, що ціни на м’ясо продовжували зростати у жовтні через несприятливу ситуацію у тваринництві та високі ціни на енергоносії.

Також цьогоріч рівень інфляції не лише в Україні зростав, але й у світі, що безпосередньо позначилось на цінах.

Стрімка інфляція та низький запас продуктів у США

Наприклад, у США інфляція сягнула рекордного рівня у 6,2% річних за результатами жовтня. Споживчі ціни за цей час підвищилися на 0,9%, хоча прогнозованим зростання було на рівні 0,6%. Згідно з даними видання WSJ, в країні також почались проблеми з поставками продуктів.

Зазвичай у переддень традиційного свята Дня подяки, що припадає цьогоріч на 25 листопада, обсяг продуктів на складах збільшують, однак цього разу ситуація інша. Запаси продуктів та споживчих товарів нині у магазинах на 4 – 11% нижчі від звичайного передсвяткового рівня у США.

Чи подешевшає сало

Передумов для зниження цін на сало точно немає. Ба більше, нинішня ціна на газ може суттєво збільшити собівартість сала і в Україні, і в Польщі, вважає Тетяна Острікова, й додає, що за останні чотири роки такого не було.

«У кращому разі ціна стабілізується на новому рівні. Питання, чи буде подальше зростання ціни – відкрите. Залежить від балансу попиту і пропозиції», – впевнена вона.

Рекордне зростання імпорту

У 2021 році Україна імпортує вчетверо більше сала, ніж виробляє. При чому проти минулого року виробництво падає, а імпорт зростає, наголосила експертка.

«За 9 місяців 2021 року було вироблено 6,5 тисячі тонни сала (на 2% менше ніж за дев’ять місяців 2020 року), імпортували за той самий період 25 тисяч тонн сала, з яких 14 тисяч тонн – з Польщі. Отже, лише 20% сала на полицях магазинів – українське», – розповіла фахівчиня.

Острікова вважає, що тваринництво в нашій країні занепадає й це відома проблема. Тож наводить невтішну статистику:

У 1990 році в Україні було 20 мільйонів свиней.

У 2014 році – 8 мільйонів.

У 2021 – 5,9 мільйона свиней.

Вона зауважила, що серед цієї кількості додатково йде перерозподіл від домашніх господарств в сторону великих ферм:

– за рік кількість домашніх свиней скоротилась на 9%,

– фермерських – зросла на 4%.

Причина цієї концентрації свиней у великих фермах очевидна – там нижча собівартість виробництва внаслідок ефекту масштабу.

«А вирощувати власну свиню в селі невигідно, їхня кількість стрімко падає. І навіть при таких оптимізаційних процесах – загальна кількість свиней і кількість виробленого в Україні сала падає», – розповіла експертка.

Вартість імпортованої свинини

У серпні середньозважена митна вартість кілограму імпортованої свинини складала майже 2 долари (52,66 гривні), натомість у вересні вона знизилася до 1,82 долара за кілограм (47,92 гривні) а у жовтні – до 1,74 долара за кілограм (45,81 гривні), згідно з даними Асоціації «Свинарі України».

«Митна вартість більшості товарних категорій протягом вересня – жовтня знизилася на 3-9 центи за кілограм. Тож переважна частина імпорту коштувала вітчизняним імпортерам 1,5 – 1,77 долара за кілограм (39,49 – 46,60 гривні – 24 канал)», – розповіли в асоціації «Свинарі України».

*Станом на 16 листопада поточного року курс гривні до долара становив 26,34, згідно з даними НБУ.

З яких країн імпортували сало:

З Данії, Польщі та Нідерландів за 10 місяців завезли 85% сала.

З Бельгії завезли 10% надходжень свинини за звітний місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
Анонім Показати IP 18 Листопада 2021 11:43
не слухайте казки. весь світ, в т.ч. Україна, закредитовані "по самі яйця". для всіх вигідна майбутня криза, оскільки вона дозволить знову загнати менш розумну частину населення в кредити. за чий рахунок банкет? - з рахунок пенсійних фондів населення. тому для тих, хто сподівається на держфінінсування у разі відсутності роботи або виходу на пенсію, гарних новин не буде: ви потрібні лише тоді, коли маєте здоров'я працювати, все решта - ваші проблеми. Нічого особистого, просто бізнес©
Анонім до Анонім Показати IP 18 Листопада 2021 13:39
От такі самі недоучки зараз у владі. В тому то й проблема ...
Анонім до Анонім Показати IP 18 Листопада 2021 14:07
не плутайте причину з наслідком)))
УУу Показати IP 18 Листопада 2021 12:30
Закупівельники беруть свинину по 43 грн/кг, вартість 1 т пшениці від 6,5 за кг. Свинина для селянина не рентабельна років 5, а 2 останні роки так взагалі собі в збиток. Що хотіли те й зробили
Шльома до УУу Показати IP 18 Листопада 2021 14:20
То продукт не кашерний, його взагалі в Україні треба забороняти.
73% до Шльома Показати IP 18 Листопада 2021 15:24
А ми підтримаємо, бо нам за це субсидій прибавлять.
Скакуны Показати IP 18 Листопада 2021 12:48
Украина впервые импортирует тепличные огурцы из России. Помню в 90-е нам «заливали», что если перестанем кормить Россию, - заживём как в Европе. Читаю сейчас новости и задаюсь вопросом - так кто кого кормит? Это какой же позор, аграрная страна Украина … Газ, свет, солярку, сало, теперь ещё огурцы, помидоры, зелень… Что ещё будем покупать ? Да, довели страну до «Европы»! Вот такая она жизнь сегодняшней Украины! Ни Европа, ни американцы, не смогли сделать из Украины сверхаграрную страну. Следующее, думаю, что начнем скоро импортировать редиску!
Рыготина до Скакуны Показати IP 18 Листопада 2021 13:41
Только вот у власти уже третий год люди, которые к Эвропе отношения не имеет никакого. Так что проспись чуток, Вася.
Аут до Скакуны Показати IP 18 Листопада 2021 13:42
Країною керують страуси януковоща... Про яку Європу ти говориш, якщо ми на шляху в махровий совок?!
Украинка до Аут Показати IP 18 Листопада 2021 14:44
Во времена "махрового совка", как вы выражаетесь, Украина обеспечивала сельхозпродуктами и себя и другие республики. Поля не стояли пустые, и фабрики и заводы работали. И пусть через 20 лет, но можно было получить квартиру от государства. И образование, и медицина были для всех. И Януковича уже нет много лет...а вы все виновных ищете....
Київ до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 15:26
В часи махрового совка, цей же совок закупав зерно за нафтодолари. Так що проснись тролику, і вчи історію. І ТУТ ГОВОРИТЬСЯ ПРО СТРАУСІВ ЯНУКОВОЩА, ЯКІ ТЕПЕР КЕРУЮТЬ ДЕРЖАВОЮ.
Украинка до Київ Показати IP 18 Листопада 2021 15:58
Это вам стоит поучить историю. Все, что в те времена работало, я видела сама. И училась бесплатно..А те, кто теперь руководят,и как бы ведут страну в Европу, скорее всего страусы ющенкояценюкопорошенко.....
Київ до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 18:46
Бачите як у вас зрезонувало, коли ублюдка янека згадав? Сумуєте за тим падлом, сумуєте... це все пояснює.
Дідо до Київ Показати IP 18 Листопада 2021 21:05
Ви теж скоро його час правління золотим звати будете, ще недовго залишилося
Анонім до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 15:39
Ви живете зашоренними міфами про той совок. Нагадати, коли селяни при совку почали одержувати гроші за свою працю, а не трудодні? А може нагадати, у якому році селянам почали видавати паспорти? А совок, при тому самому Брежнєві, жив за рахунок експортних надходжень від продажу енергоносіїв. От і вся казочка...
Украинка до Анонім Показати IP 18 Листопада 2021 16:05
мы там жили, и это не миф. А паспорта сейчас есть у всех, чтобы была возможность работать на европейских панов. И Украина живет за счет кредитов и денег, которые передают украинцы с паспортами из-за границы.....и при совке в Украине населения было 52 млн., а сечас 42.......
Анонім до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 16:28
вам доводилося жити в західній європі більше 3 місяців?
Украинка до Анонім Показати IP 18 Листопада 2021 18:40
15 лет
Ахаха до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 18:48
Далі Криворагулівки ви не виїзджали. Або у вас роздвоєння лсобистості, або ви паталогічна брехуха.
Анонім до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 19:54
тобто ви прожили 15 років в західній європі і досі тримаєте в голові фантазії про "рай" в срср? мабуть, ви були там за часів гсвг чи згв?
Дідо до Анонім Показати IP 18 Листопада 2021 21:06
є знайомі які проживають в США і теж згадують часи СРСР з сумом
Анонім до Дідо Показати IP 18 Листопада 2021 21:57
вони не срср згадують, а власну молодість та відсутність проблем зі здоров'ям
Анонім до Дідо Показати IP 19 Листопада 2021 13:12
Да дідику, дурачки є скрізь. Навіть у США серед твоїх знайомих.
УКРАЇНЕЦЬ до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 17:57
Для мене яскравий приклад Європи це Польща. ВВП Польщі (с/г країна) на душу населення більше ніж ВВП паРашки (нафта, газ, золото, метали, і т.д.) Соціальна сфера, соціальна справедливість, - це однозначно Польща. Саме хоча б до рівня Польщі, і потрібно прагнути. Але теперішні нащадки совкової професури тягнуть нас у гнилий совок, в стооону мордора.
Украинка до УКРАЇНЕЦЬ Показати IP 18 Листопада 2021 18:44
100% с вами согласна.....Польша хороший пример. Только разница в том, что польская власть думает о благосостоянии своего народа, а наша - только о себе.....Мы только по количеству олигархов-коррупционеров на первом месте в Европе, по остальным показателям на последнем.....
УКРАЇНЕЦЬ до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 18:49
Нарешті ви зрозуміли, що правильний шлях, це в сторону Європи, подалі від совка. То вже добре.
Анонім до Украинка Показати IP 18 Листопада 2021 18:00
А вон воно шо... Становище селян без паспортів у якості кріпаків вас влаштовує... Все з вам зрозуміло, можете більше не продовжувати, - ви типовий совєцькій чєловєк.
Ковбасюк Микола Показати IP 18 Листопада 2021 13:31
Та як могло поголів'я свиней зменшитись, якщо тільки на останніх виборах їх стало аж на 73 відсотки більше ! І таку українцям свиню підсунули ! Так шо свині є, а просто сала нема ! Та і той нардеп, шо с&акою у вікні машини крутив тверк запевнив, шо на Бесарабці сало по 50 грн ! Вся ж Україна бачила, яка у того нардепа тлуста філейна частина ! Ото перед новорічними святами відправити їх усіх на бойню і буде сало, смалець, тлуща і шкварки !
Гурман Показати IP 18 Листопада 2021 14:11
Ніколи сало не любив. Мені аби курочка, індичка та рибка була. А все інше.....
або куйца смогтанути до Гурман Показати IP 18 Листопада 2021 14:28
Гурман...
Дієтолог до або куйца смогтанути Показати IP 18 Листопада 2021 19:51
Дивний нікнейм ти собі вибрав(ла),(ло). Якщо полюбляєш цю справу...не варто афішувати!
Народна прокуратура Показати IP 18 Листопада 2021 14:50
Парадокс, що рекорди б'ють ціни на традиційно українські продукти, яких у нас завжди було безліч: сало, гречка, соняшникова олія, мед. Ще залишився буряк і хрін. Враження, що якби України була розташована в пустелі Сахара, то у нас був би найдорожчий у світі пісок
ботоксШМЯК до Народна прокуратура Показати IP 18 Листопада 2021 15:27
Бо країною керують специфічні люди, які споконвіків займались продажем і перепродажем.
Наши скважины Показати IP 18 Листопада 2021 20:00
Газ по сравнению с 2013 годом цена выросла в 25 раз,а от цены газа растет цена на все
Анонім до Наши скважины Показати IP 18 Листопада 2021 20:54
:))) не забудьте звіт за сьогодні відправити куратору з фсб, тролі лаптеногі
Народна прокуратура до Наши скважины Показати IP 20 Листопада 2021 18:38
Газ до сала має хіба те відношення, що ним хіба можуть смалити забитого кабана, не більше
Їван з Гнідави Показати IP 24 Листопада 2021 15:51
А я знаю таких як ти богообраних, які під горілочку так навертають той кошерний продукт, аж за вухами лящить і забувають яка мама їх народила !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus