USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Тут з дітьми творять дива: луцькому центру «Розмовляйко» – п’ять років

29 Січня 2022 15:22
28 січня п’ятирічний ювілей відзначив дитячий корекційно-розвитковий центр «Розмовляйко». Тут із дітьми, які мають порушення мовленнєвого та комунікативно-мовленнєвого розвитку, як-от відсутність чи труднощі мовлення, інтелектуальні порушення, розлади аутичного спектру, працюють логопеди, практичні психологи, арт-терапевти, корекційні педагоги, реабілітологи, фахівці з сенсорної інтеграції та музичні керівники.

Батьки дітей зі складними порушеннями розвитку об’єднали свої зусилля ще у 2002 році в рамках діяльності громадської організації «Центр розвитку дитини», на базі якої згодом і було створено центр «Розмовляйко». А у 2022 році заклад включено до реєстру надавачів реабілітаційних послуг.

Співзасновниця дитячого корекційно-розвиткового центру «Розмовляйко», логопед, олігофренопедагог, спеціальний психолог, авторка багатьох корекційно-розвиткових методик для дітей раннього та дошкільного віку Людмила Вознюк розповіла, що актуальність діяльності центру базується на переконанні, що до семи років мозок дитини дуже гнучкий, а пластичність нервової системи напрочуд висока. Саме до семи років мозок дитина здатен на дива, адже в цей період формується і коригується безліч клітин головного мозку та налагоджується міжпівкульна взаємодія.

«Наш центр створено для дітей з порушеннями психо-інтелектуального та мовленнєвого розвитку. Також ми приймаємо дітей із групи високого ризику, аби вчасно надавати необхідну ранню корекційно-розвиткову допомогу: недоношених із критично малою масою тіла, переношених, народжених із гіпоксією чи асфіксією, травмою шийного відділу хребта, генетичними порушеннями. Як показує практика, зараз батьки більш поінформовані про необхідність відстеження динаміки розвитку та раннього втручання. Проте часто звертаються доволі пізно, або не усвідомлюють усю серйозність проблеми. Ми допомагаємо розпізнати симптоматику при затримках і порушеннях психо-мовленнєвого та інтелектуального розвитку, розладах аутистичного спектру, моторній та сенсорній алалії, дизартрії, дислексії, дисграфії, логоневрозі… Серед наших дітей – і такі, які не відгукуються на своє ім’я, не контактують з іншими дітками, не виконують прохання батьків», – інформувала Людмила Вознюк.
Людмила Вознюк – справа
Людмила Вознюк – справа
Уся діяльність центру побудована на технології рухового навчання, адже рух є основою розвитку дитини. Саме рухи в складних випадках впливають на розвиток інтелекту та мовлення більше, ніж суто книжкові знання. Рухи запускають роботу мозку. Логопедична корекція – наступний етап. Вона можлива тільки тоді, коли дитина оволоділа загальною моторикою, координацією, балансом тіла.

«На сьогодні ми пропонуємо заняття з сенсорної інтеграції та сенсо-моторної корекції в залі з відповідним обладнанням, формування навичок практичного життя, вивчення сенсорних еталонів, терапію руки в ігровій лабораторії з елементами Монтессорі-педагогіки, логоритмічні та арт-терапевтичні техніки, розвиток та корекцію психічних процесів. У нашій компетенції – корекція небажаної поведінки, формування комунікації через програму імітації та наслідування, засоби альтернативної комунікації. Логопедична корекція здійснюється поетапно, залежно від рівня труднощів дитини – від налагодження комунікації чи формування окремих звуків до повноцінного зв’язного мовлення. Діє також маленька школа «Розмовляйко», у якій діти працюють у мінігрупі», – розказала Людмила Вознюк.
Вона наголосила, що досить часто в центрі йдуть назустріч батькам і надають послуги діткам із суттєвими знижками або й узагалі безоплатно.

«Наприклад, був випадок із п’ятирічним немовленнєвим хлопчиком. У нього пішла досить хороша динаміка, але мама припинила відвідування занять через неспроможність оплати. Ми разом із колективом вирішили проводити заняття з ним безоплатно. І вищі сили нас нагородили – хлопчик заговорив!» – пригадала Людмила Михайлівна.

Додала, що в центрі постійно проводять семінари чи майстер-класи для батьків і їхніх дітей, на які часто запрошують іменних спеціалістів з інших міст країни.

Наприклад, 30 січня центр організовує зустріч з дитячим неврологом Наталією Туткалюк, яка займається діагностикою та лікуванням неврологічних патологій у дітей від народження, а 2 лютого – захід у форматі запитання-відповіді з дитячим неврологом, лікарем вищої категорії, кандидатом медичних наук Наталією Пянтковською.

Не змогла оминути увагою очільниця центру «Розмовляйко» проблему, з якою стикнулися всі заклади, які надають подібні послуги в Україні. Відповідно до нововведень, такі установи мусять оплачувати енергоносії за комерційними тарифами. У зв’язку з цим багато дитячих центрів змушені будуть припинити свою діяльність, адже батьки не зможуть оплачувати послуги за високими цінами, а заклади, відповідно, – розраховуватися за комуналку та виплачувати заробітну плату.
Представник Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», депутат Луцької районної ради Дмитро Піддубний пригадав, що з центром «Розмовляйко» Фонд налагодив співпрацю ще кілька років тому. За підтримки Фонду центр отримав необхідне спорядження та обладнання для часткового облаштування приміщення закладу.

«У співпраці було також надруковано практичний авторський посібник «Крапка-лінія-фігура», який миттєво розлетівся Україною на запит батьків, діти яких не могли опанувати певні навички та вміння за стандартними методиками», – розповів Дмитро Піддубний.

Він акцентував, що підтримувати та популяризувати такі центри, як «Розмовляйко» в Луцьку, напрочуд важливо, адже кількість дітей з інвалідністю чи з особливими освітніми потребами в Україні, на жаль, не зменшується, а закладів, де діти та їхні батьки можуть отримати кваліфіковану допомогу, в державі обмаль.
На п’ятиріччя центру Дмитро Піддубний, звісно, прийшов із подарунками. Від Фонду Ігоря Палиці він вручив Людмилі Вознюк спортивний інвентар і канцелярське приладдя, що знадобиться працівникам установи під час занять із дітками.

Завітала на святкування дня народження дитячого корекційно-розвиткового центру «Розмовляйко» і депутатка Луцької районної ради, координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» на Волині Ольга Максимяк.

«На сьогодні наше суспільство не готове прийняти дітей з особливими освітніми потребами чи з інвалідністю. Нерідко я чую це від батьків. Чому вони звертаються за допомогою до таких спеціалізованих закладів? Тому що тут, дійсно, діти можуть відчувати себе як удома. Відіграє вагому роль ще те, що люди, які працюють із такими дітками, повинні мати цілий спектр навичок, знань, які набуваються не за один-два роки, а протягом багатьох років постійних навчань і розвитку. Людмила Михайлівна Вознюк – та людина, яка не зупиняється на досягнутому, постійно вдосконалюється. Вона авторка кількох методик, спрямованих на позитивні зрушення в розвитку дітей. Вона працює і над тим, аби суспільство толерантніше ставилося до таких людей», – сказала Ольга Максим’як.
Також вона наголосила, що такі центри, як «Розмовляйко», не повинні оплачувати енергоносії за комерційними тарифами.

«Будемо відвертими, послуг, спрямованих на розвиток дітей з інвалідністю, обмаль, фахівців обмаль. Батьки ідуть у приватні центри, бо це острівці надії, що їхні діти матимуть можливість жити якіснішим життям, або й повноцінним, адже якщо проблему виявляють у ранньому віці, то дитина має всі шанси (звісно, залежно від діагнозу) навчитися самостійно себе обслуговувати. Тому, на мою думку, платити за енергоносії за комерційними тарифами для таких закладів нереально і неприйнятно. Це не бізнес. Скільки в такому разі в центрі має вартувати послуга, аби покрити всі видатки? Ми розуміємо, що тоді батьки не зможуть оплачувати необхідні для їхніх дітей заняття. Одна річ знайти в сімейному бюджеті дві-три тисячі гривень на місяць для розвитку дитини, зовсім інша – знайти 20-40 тисяч гривень», – зауважила депутатка.

Ольга Максим’як анонсувала, що Жіночий рух «ЗА Майбутнє» спробує підняти це питання, донести позицію батьків дітей з інвалідністю, засновників таких центрів та проситиме народних депутатів звернути на цю проблему увагу та направити відповідні звернення до Верховної Ради, зокрема до профільних комітетів парламенту та урядових відомств.
Насамкінець Людмила Вознюк поділилася кількома порадами, які стануть у нагоді молодим батькам: «Активне мовлення дитини проходить кілька етапів розвитку: гуління – два місяці, лепет – сім-дев’ять місяців, наслідування звуків мовлення дорослих – до 11 місяців, після року дитина вже використовує кілька слів, кількість яких до двох років значно збільшується. Приблизно з восьми місяців дитина починає розуміти слова та жести, повторювати почуте і побачене. До 14-18 місяців малюк реагує на своє ім’я, знає, хто такі тато, мама, лялька, показує, де в нього очі, носик, зубки, ручки – все, чого навчили. Ті ж частини тіла він здатен знаходити в інших. Він любить виконувати прості прохання, сам намагається щось попросити, використовуючи жести і окремі слова. У півтора-два роки збільшується словник дитини, вона прагне самостійності. Малюк спонукає вас називати для нього різні предмети та дії. Він повторює нові слова кілька разів, вставляє окремі слова у вірші, називає картинки. Свої прохання оформляє у вигляді поєднання вказівного або іншого жесту зі словом.

У трирічному віці уміння говорити реченнями перетворюють малюка в цікавого співрозмовника, він веселить своїми вигаданими словами і виразами. Хоча саме тоді можливі труднощі в поведінці: непослух, впертість, істерики тощо. І це закономірно – негативізм у два-три роки неминучий. Дитина просто вчиться керувати собою, пізнає межі дозволеного, шукає виходи з конфліктних ситуацій. Для майбутнього життя такий досвід їй необхідний. Але все-таки не варто гаяти час, якщо щось іде не так. Бо не втрачений час – не втрачені можливості».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Пецька Показати IP 30 Січня 2022 01:43
Водив дитину наслухавшись порад всезнайок. Толку 0, найшов хорошого логопеда і пішов розвиток. Розмовляйко - викачка грошей без результату.
Мама до Пецька Показати IP 30 Січня 2022 15:47
Цілком підтримую!
Лучанка Показати IP 30 Січня 2022 12:56
Яка нова адреса?
1 до Лучанка Показати IP 30 Січня 2022 20:01
Даргомижського, 7
Марина Показати IP 31 Січня 2022 14:44
Чудовий, сучасний центр, котрий надає якісні послуги діткам! Результати очевидні!
Наталя Показати IP 31 Січня 2022 14:46
Відвідували центр довший час, всім дуже задоволені до кожної дитини індивідуальний підхід. Чудовий керівник і прекрасні спеціалісти
Міла Показати IP 31 Січня 2022 14:47
Сучасний центр із професійними та людяними фахівцями,які працюють на результат.Всім рекомендую!Дякую за вашу роботу!
Вікторія Показати IP 31 Січня 2022 15:24
Чула багато позитивних відгуків, знайомі відвідували, результатом задоволені.
Катерина Показати IP 31 Січня 2022 15:41
Ходимо до центру вже пів року, результатами дуже задоволені! Працівники компетентні, ввічливі, ставлення до дитини чудове. Завжди після заняття спілкуються з батьками, дають поради, наголошують на що звернути увагу. Це багаторічна праця спеціалістів і батьків! За тиждень результату приголомшливого не буде! Якщо порівнювати мою дитину ДО і ПІСЛЯ того, як ми почали відвідувати центр, то зміни видно, і вони великі! Дякую!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus