USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

У Бразилії палають болота: під загрозою унікальна екосистема

13 Листопада 2020 23:11
Південноамериканський регіон Пантанал, що охоплює до 3% від усіх водно-болотних угідь світу, у цьому році продемонстрував рекордний рівень пожеж через посуху та вирубку лісів. Через кліматичні зміни та людську діяльність у цьому році згоріло близько чверті болот, розташованих на межі Бразилії, Болівії та Парагваю.

Про це повідомляє CNN, пише Бабель.

Болотисті місцевості є найефективнішими поглиначами вуглецю на Землі і відіграють ключову роль у його кругообігу. При цьому пожежі в насичених вуглецем регіонах призводять до масштабних викидів, що посилюють парниковий ефект.

Пантанал є домівкою для тисяч видів – ягуарів, капібар, кайманів, папуг та інших тварин. Також цей регіон слугує важливою зупинкою в маршрутах перелітних птахів і може похвалитися найбільшою концентрацією дикої природи на континенті, перевершуючи сусідню Амазонію.

«Пантанал дуже важливий для планети, у ньому є унікальні дикі райони, які мають фундаментальне значення для життя на Землі. Життєво важливо, щоб він отримав стільки ж уваги, скільки Амазонія», – переконаний керівник бразильської екозахисної організації Ecoa Андре Луїс Сікейра.
Цього року Бразилія зафіксувала рекордну кількість пожеж у Пантаналі за останні 15 років – наявна засуха є найстрашнішою з 1970-х років.

Екосистема південноамериканських боліт пристосована до випадкових пожеж, які трапляються час від часу, але цього року, внаслідок кліматичних змін, посилених неконтрольованою вирубкою лісів, регіону критично не вистачало вологи.

Екологи відзначають, що цьогорічні пожежі зокрема спричинені випаленням земель для потреб тваринництва, а також вирощування цукрової тростини, бавовни та сої, яким природоохоронна сфера не може протистояти через скорочення фінансування. Допомога уряду в гасінні пожеж виявилась недостатньою.

Попри важливе екологічне значення Пантаналу, лише 5% його території перебуває під захистом ЮНЕСКО, а решта використовується для потреб сільського господарства. Від цьогорічних пожеж постраждали як тварини, так і люди, що традиційно проживають у місцевості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus