USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцькому пологовому закрили ковідне відділення. Куди звертатися вагітним з позитивним ПЛР-тестом

14 Червня 2021 11:55
Відповідно до оновленого переліку закладів охорони здоров’я, які можуть надавати стаціонарну допомогу хворим на COVID-19, у Луцькому клінічному пологовому будинку закрили відділення для ковідних хворих. Таким пацієнтам мають надавати медичну допомогу у перинатальному центрі.

На сторінці Луцького міського пологового будинку оприлюднили інформацію про те, що заклад уже «нековідний»: «Шановні наші пацієнти, раді повідомити Вас, що КП «Луцький клінічний пологовий будинок» згідно наказу УОЗ ВОДА від 2.06.2021р. №408-од з 4.06.2021р. припинив прийом пацієнтів з підозрою або хворих на COVID-19. Відділення реформовано. У штатному режимі працюють пологове відділення, відділення екстрагенітальної патології, відділення патології вагітності та гінекологічне відділення. КП ЛКПБ і надалі надає безкоштовну допомогу в пологах, ведення вагітності, обстеження, лікування, УЗД та проведення акушерсько-гінекологічних операцій».
Як пояснив заступник директора Луцької міської клінічної лікарні Андрій Смольянінов, йдеться про закриття відділення для ковідних пацієнтів безпосередньо у пологовому будинку, а Тимчасовий інфекційний госпіталь, який був відкритий у відокремленому корпусі, діє.

Директор Луцького пологового будинку Сергій Сябрук додає: з початку пандемії, минулого року, в пологовому будинку створили окреме відділення для вагітних і породіль, які мали позитивні результати ПЛР-тестів на COVID-19. Минулого року тут пролікували 147 пацієнток із коронавірусом, у 47 з них прийняли пологи. Дехто був на кисневій терапії. Цього року у відділенні вже пролікували 81 таку пацієнтку і прийняли 24 пологи.

«Цей рік для нас був дуже непростий, коли наш заклад визначили в першу хвилю допомоги хворим з COVID-19. Треба було виділити спеціальне відділення, в окремому корпусі надавали їм допомогу. Були сформовані чотири бригади, які повністю надавали допомогу таким пацієнткам, ми використали окремі ресурси, треба було розмежувати зони, навчити персонал. Ніхто на той момент ще не знав, як правильно працювати. Але ми впоралися: були і кисневі концентратори, і кисневі маски, і апаратура, адже деякі з вагітних жінок були навіть на кисневій терапії. Також варто відзначити, що ніхто з наших працівників не захворів і не заразився від пацієнтів, а все завдяки злагодженій роботі. Звісно, існування цього відділення трохи вдарило по нашому іміджу, бо дехто, не розібравшись, почав казати «ковідний пологовий», хоч ці жінки лікувалися в окремому корпусі. Тому ми й написали так, що тепер наша заклад повністю не ковідний», - каже медик.

Тож з 4 червня цього року Луцький пологовий вже не є в переліку закладів, що можуть приймати вагітних з позитивним ПЛР-тестом.

«Але, на жаль, в цьому наказі не було чітко розписано, куди все ж таки мають іти такі хворі, адже вагітні – особлива категорія пацієнтів. Тому ми написали лист в міське управління охорони здоров'я з проханням пояснити маршрут для вагітних, які мають позитивний тест на COVID-19. Цей лист переправили в обласне управління охорони здоров’я, але конкретної відповіді ми не отримали. Звісно, в ургентних випадках, якщо раптом пацієнтка буде поступати з пологами чи, не дай Боже, з кровотечею, відшаруванням плаценти, ми надаватимемо допомогу, адже зберегли свої потужності, маємо бокси. І поки ми не знаємо статус пацієнта, то надаватимемо допомогу за тим же алгоритмом, як з ковідними хворими, якщо є така підозра», - резюмує Сергій Сябрук.

Куди все ж мають направлятися вагітні жінки, які отримали позитивний ПЛР-тест, розпитали у заступниці голови Волинської ОДА Людмили Тимощук.

«У перинатальний центр. Якщо позитивна жінка (жінка з позитивним ПЛР-тестом на COVID-19, – ред.), то її направляють в перинатальний центр. У них є бокси, вони знають, вони включені», - запевнила заступниця голови ОДА.

Нагадаємо, на Волині оновили перелік закладів охорони здоров’я, куди госпіталізовуватимуть пацієнтів з підтвердженим діагнозом «гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-Cov-2». Раніше у Волинській області пропонувалося залишити опорними для надання допомоги хворим на COVID-19 лише три заклади: Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання, Волинську обласну інфекційну лікарню та Луцьку центральну районну лікарню. Водночас пропонувалося виключити з переліку Волинську обласну клінічну лікарню (корпус у с. Тарасове) та Луцьку міську клінічну лікарню (тимчасовий інфекційний стаціонар). Однак згодом перелік змінили, з повним списком можна ознайомитись за посиланням.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus