USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку археологи виявили прохід між двома підземеллями

5 Серпня 2020 15:26
Луцькі археологи розкопали прохід від підземель вежі Чарторийських до підземель колегіуму. Нова знахідка була засипана землею.

Про це розповів Суспільному науковець Віктор Баюк.

Віднайдений вхід до тунелю доводить припущення про з’єднання ходами нововідкритих підземель башти та колегіуму. Вони єдиним комплексом, – каже науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

«Ми тільки-тільки його відкрили. У нас відкривається арковий проріз, тотожний верхньому, тобто, це двері, які з’єднують баштові підземелля з раніше невідомими і ніколи не дослідженими підземеллями кляштору», – говорить археолог.

Студент Мирослав Зінчук розповів, що робота важка. «Адже землю потрібно з нижніх поверхів піднімати й виносити. Її копати не можна, тільки знімати, щоб бачити, де радянська кладка, де давніша», – зауважив він.

Зі слів студента Богдана Миткалика, перша кімната була випадково виявлена кілька тижнів тому. «Вона обвалилися на 1,5 метра, потім вийшли на жолоб радянського часу, але вони її засипали, тому зараз досліджуємо першу кімнату і вхід», – каже студент.

Нині засипаними лишаються первісні сходи в підземелля. Як розповів археолог Віктор Баюк, їх розкопувати почнуть в останню чергу, щоб насипом виносити землю.
Як повідомлялося раніше, у Луцьку відновили стіни вежі Чарторийських. Раніше під цокольним поверхом вежі Чарторийських виявили підвали, про які раніше нічого не було відомо.

До слова, реалізація проєкту стала можливою завдяки участі у Програмі транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 «Нове життя Старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мєстний Показати IP 5 Серпня 2020 16:59
Вітьок, карочє, золотішко де ?
Експерт Показати IP 6 Серпня 2020 03:05
Короче, не дурні замок будували і звісно там є куча тунелей

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus