USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Під двома замками і навіть без води: у Луцьку бабуся доживає віку ледь не в клітці

17 Серпня 2020 20:20
У Луцьку 95-річна жінка доживає віку за замкненими на два замки воротами, без чистого простирадла і навіть без води. Старенька потребує догляду, бо має багато хвороб. Утім про те, як покращити бабці умови, ніхто й не говорить, нині більше розмов – про її будинок. Про те, до чого може довести людська байдужість, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

У жовтні 2018 року після майже 30 літ спільного життя Євгенія та Петро Ковальчуки вирішили побратися. Але нещодавно чоловік помер.

95-річна жінка доживає віку в зачиненій кімнаті. Без води та чистої ковдри. Таку картину побачила двоюрідна племінниця із Рівного Оксана Ковальчук, коли приїхала провідати бабцю. Жінка одразу викликала швидку.

«Лікарі сказали, що вона зневоднена, виснажена, – бідкається жінка. – Матрац мокрий, труси мокрі, причому чомусь труси чоловічі, хоча я їй купляла жіночі».

Та до лікарні везти стареньку пані Оксана відмовилася. Каже, побуде тут кілька днів, сама доглядатиме. Розповідає: бабця вже багато років тут проживала із чоловіком Петром. Доглядали стареньких його діти – Володимир та Надія. У них ми і вирішили поцікавитись, чому ж нині старенька живе в таких нелюдських умовах.

Пасинок Володимир Ковальчук розповів, що у бабці Жені раптово почалися проблеми з розумом. І хвороба дуже швидко прогресувала. Жінка не розуміла, де вона, не впізнавала близьких, нищила усе, що їй потрапляло до рук. Отож вони вирішили, що замість цілодобового догляду простіше буде посадити бабусю під замок. Володимир Ковальчук запевняє: попри це, зранку та ввечері вони із сестрою навідувались, аби нагодувати її.

А в обід протягом останніх 15 років це все робила соціальний робітник Людмила Пастижевська.«Вони зранку і ввечері приїжджали, годували розчісували, прибирали гімно, яке було по шторах, по стінах, ну розумієте – людина зійшла з розуму, вона не впізнавала вже нікого, і це за два місяці. Вона обривала штори, на неї впала картина, вона побила собі голову… Я щодня ходила і це бачила», – запевняє пані Людмила.

Та в таку версію подій Оксана Ковальчук не вірить, бо ж упевнена: уся річ – в нерухомості. Адже будинок на вулиці Волгоградській, 22 належить саме бабці Євгенії.

«Усе нормально було, а як пішло діло до хати, особливо після реєстрації шлюбу, це був не Петро Йосипович, це був якийсь диявол», – доводить вона.

Оксана Ковальчук каже: у 2011 році бабця Женя переписала усе своє майно на племінницю, а вже після одруження право власності набув її чоловік. Нині він вже покійний, тож будинок відтепер належить його сину Володимиру.

Та ось про заповіт бабця Євгенія подбала заздалегідь.

«Бабця коли ще була адекватна, ходила до нотаріуса, я була присутня при тому, – розповідає соціальна працівниця Людмила Пастижевська. – Усе, що їй належить, вона заповіла тому, хто її догляне».

Отож, усе майно бабці Євгенії отримає той, хто про неї піклується. І думки про хату відвернули увагу від найголовнішого – життя та здоров’я людини. Жінці потрібен цілодобовий догляд. Проте найближчі родичі проти того, щоб поселити пані Євгенію у спеціалізований заклад, самі доглядати її відмовляються, а сусідам до чужої біди – байдуже…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Павло Показати IP 17 Серпня 2020 21:02
Не судіть і не будете засуджені Хто цього не бачив,той ніколи не зрозуміє....
Анонім Показати IP 17 Серпня 2020 21:15
Це трагедія і сім"ї і бабусі. Альцгеймер безпощадний. Добре було б створити якийсь фонд, який би опікувався такими людьми.Щось схоже на хоспіс. Повірте, догляд за такими людьми це нелегка ноша і фізична, і моральна, і емоційна. не схочеться ні хати ні спадщини. Щоб доглянути таку одну людину - потрібно щонайменше двоє людей, бо нагляд має бути цілодобовий, а сили не безмежні. Подумайте, кому це під силу. А ще ж ти бачиш як повільно вмирає людина, яку любиш. Це пекло
лучанка до Анонім Показати IP 18 Серпня 2020 08:57
Цей соццентр на Пугачова не віджимає квартири у одиноких ? Знала випадок, що забрали паспорт в одинокої, яка проживала в районі Пугачова,а потім квартира була у дільничого лікаря у приватній власності.
янеробот до Анонім Показати IP 18 Серпня 2020 09:17
це якщо любиш..... а ці - не люблять...
Анонім до янеробот Показати IP 18 Серпня 2020 09:41
Навіть якщо любиш, навіть якщо це найдорожча у світі людина - доглядати - це на межі людських сил. Це може зрозуміти тільки той, хто пройшов через це горе.
Олександр до Анонім Показати IP 18 Серпня 2020 13:16
Ото то, хто не стикався - не зрозумiє. Проте i людей вистачає таких, як тут говорили "головне хата". Повiрте. Бачив особисто, на що здатнi люди, якi вмiють "спiвати колискову своïй совiстi".
янеробот до Анонім Показати IP 18 Серпня 2020 14:40
Аааа, то Ви їх захищаєте??? Думаєте, мало людей, у яких близькі страждали деменцією? На жаль, я знаю, що це таке, і дуже багато знайомих пройшли через це, так що - якщо від цього вам стане легше - ви не одні. Ці люди - не мученики, це їх обовязок - доглянути родичку! А те, що пасинок збирає і викладає такі відео з бабцею, де вона кричить - що він хотів цим показати? Хотів показати, який непосильний тягар впав на їх плечі? Ні, він цим показав тільки своє свинське ставлення до цього, от і все.
Аноним до янеробот Показати IP 18 Серпня 2020 15:16
Там целый клан родственников. Если бы заботились о старухе, а не о наследстве, то сбросились бы и наняли двух сиделок. Не они первые, не они последние.
янеробот до Аноним Показати IP 18 Серпня 2020 15:40
согласна
Анонім Показати IP 18 Серпня 2020 07:28
А хоспіс наші мудрагелі закрили.....
Луцьк Показати IP 18 Серпня 2020 14:25
А варто знімати ці відео, які робив "пасинок"? Це хвороба, стареча деменція, не вона одна так страждає. А він знає, яким він буде, коли буде таким старим. Замість того, щ об належно доглядати людину (найняти когось, якщо самому не дуже хочеться), він знімає відео! Сором! Совісті ні грама. Такі старі люди є у всьому світі, тільки декотрим не щастить з доглядом. А соціальний працівник теж не на своєму місці. Каже, бабця з'їхала з розуму. Так не гарно говорити про людей у цьому віці. Соромно за таких соціальних працівників. Їй у в'язниці працювати, а старші люди потребують милосердних людей.
янеробот до Луцьк Показати IP 18 Серпня 2020 15:45
так, сором. Шкода стареньку, дуже шкода.
лучанка до янеробот Показати IP 19 Серпня 2020 08:04
Хвора це одне. А друге - поведінка в житті така повинна бути і задуматись, щоб на старість хтось провідав і доглянув.
Філолог СНУ Показати IP 19 Серпня 2020 11:17
Ведуча відеосюжету мала би знати, що українською наше місто називається Луцьк, а не «Луцк». По-друге, на кого розраховано цей матеріал, бо, скажімо, з побаченого виникає чимало незручних запитань до соцільного працівника, до сина померлого чоловіка нещасної, до медиків, які звернули увагу на зневоднення та виснаження цієї бабусі. Дивною виглядає теза, що спадкоємцем будинку є син померлого чоловіка. Він відповідно заповіту старенької оформив себе в якості опікуна? Якщо ні, то всі права на майно повертаються бабці, як вдові померлого, а після її смерті власниками стають її родичі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus