USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Іноземні експерти у Луцьку ділилися досвідом відновлення торфових земель

19 Листопада 2019 22:29
60 відсотків всіх заболочених територій у світі мають запаси торфу. Через природнє осушення торфовищ в усьому світі виділяється понад 2 мільярди тонн вуглекислого газу на рік. А це приблизно 6 відсотків від усіх штучних викидів парникового газу. Такі дані наводить Організація Об’єднаних Націй. Рівень забрудненості повітря в світі стрімко зростає. Це спричиняє не лише глобальне потепління, а й призводить до різноманітних захворювань у людей.

Аби зменшити кількість таких шкідливих викидів, потрібно впроваджувати заходи із недопущення висихання боліт, а також забезпечувати зволоження ділянок, на яких залягав торф, йдеться на сайті Ірини Констанкевич.

За повідомленнями ЗМІ, фахівці Національного екологічного центру України вважають, що відновлення боліт – це один із напрямків діяльності з глобального протистояння парниковому ефекту та глобальним змінам клімату.

Своїм досвідом щодо цього з волинськими колегами поділилися німецькі фахівці під час семінару «Захист та відновлення боліт і менеджмент болотних угідь у контексті захисту клімату та сталого економічного розвитку сільських територій Волині».

Німецькі колеги приїхали на Волинь з черговим робочим візитом в рамках субпроєкту із земельних питань «Німецько-Український агрополітичний діалог».

Нагадаємо, цей проєкт на Волині став можливим завдяки ініціативі та організаційній підтримці народного депутата Ірини Констанкевич. Участь у ньому беруть три волинські об’єднані територіальні громади – Прилісненська, Цуманська та Забродівська.

«В рамках «Німецько-Українського агрополітичного діалогу» реалізовуються ініціативи, які стосуються кількох аспектів щодо збереження земель, зокрема, економічного, екологічного та господарського. Сподіваюся, що в рамках проєкту на основі досвіду Німеччини, ми напрацюємо нові моделі розвитку Волинського Полісся», – зазначила народний депутат Ірина Констанкевич.
Представник фонду SUCCOW Андреас Габреля під час семінару пояснив, що в результаті займання торфовищ, що часто спостерігається у спекотну пору, виникають чималі ризики для навколишнього середовища: викиди вуглекислого газу за таких умов збільшуються у кілька разів.

Як розповів директор ДП Волинської філії ДУ «Інститут охорони грунтів України» Микола Зінчук, близько 26 мільйонів гривень вартує інвентаризація та комплексний аналіз сучасного стану торфово-болотних угідь, які розташовані на території Прилісненської, Цуманської та Забродівської ОТГ. Без цих даних практично неможливо розробити комплекс ефективних заходів задля відновлення боліт. Наразі фахівці вивчають усі можливі шляхи залучення фінансових ресурсів для проведення такого аналізу.

Національний координатор підготовчої фази проекту «Сприяння сталому управлінню тваринництвом та збереження природних екосистем у північній частині України» Олег Колосок зазначив, що проєкт розпочне роботу вже наступного року. Він фінансується з Глобального Екологічного Фонду, його загальна вартість 7,8 млн доларів. Учасниками є 7 областей України, зокрема, і Волинська. Серед завдань проєкту – здійснити облік торфовищ, визначити шляхи їх використання, відновити окремі площі деградованих земель. Для цього співпрацюватимуть з об’єднаними територіальними громадами.

Довідково. На території Прилісненської ОТГ розташоване одне з чотирьох торфопереробних підприємств – ДП

«Волиньторф». Найбільше покладів торфу в Україні – саме на Волині. Фахівці називають цифру – 19 млн тонн. У літню пору року систематично займаються торф
яники. Локалізація пожеж займає по кілька десятків гектарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus