USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку хочуть впорядкувати зовнішню рекламу

26 Квітня 2016 15:47
У Луцьку триває регуляторне обговорення порядку розміщення зовнішньої реклами в місті. Цей документ регламентуватиме процес надання дозволів на розміщення зовнішньої реклами та процедуру їх продовження, переоформлення, анулювання. Також цим порядком визначені вимоги до технічного стану, художньо-естетичного вигляду та порядку розміщення рекламних засобів, умови користування місцями для розміщення зовнішньої реклами.

За яким порядком надаватимуть дозвіл на розміщення зовнішньої реклами

Для того, щоб отримати дозвільні документи на розміщення зовнішньої реклами, необхідно через ЦНАП подати заяву встановленого зразка.

До заяви додаються:

кольорове фото місця розташування засобу зовнішньої реклами та кольорове фото з комп’ютерним макетом засобу на фоні оточуючої забудови у 2 примірниках (розміром 10х15 см) на аркуші А4 формату, засвідчується підписом суб’єкта господарювання або уповноваженої особи та печаткою за її наявності;

ескіз рекламного засобу з конструктивним рішенням (виконаний спеціалізованим підприємством, установою, організацією);

топогеодезичний знімок (М 1:500) із ситуаційною схемою, завірений підписом та печаткою відповідального за топогеодезичне знімання, з прив’язкою місця розташування рекламного засобу;

попередня технічна експертиза спеціалізованих підприємств, установ та організацій, про можливість встановлення у разі розташування складних (дахових) рекламних конструкцій;

письмова згода власника або уповноваженого ним органа (особи) місця розташування рекламного засобу, що перебуває у державній або приватній власності, з обов’язковим визначенням терміну погодження розташування.
Згаданий пакет документів адміністратор ЦНАПу перевіряє та направляє документи робочому органу відповідному відділу міськради.

Заяву не пізніше наступного дня з дати її надходження реєструють в журналі реєстрації заяв та дозволів на розміщення зовнішньої реклами, який ведеться в довільній формі.

Якщо зібраний весь пакет документів, робочий орган протягом двох робочих днів з дати реєстрації заяви перевіряє місце розташування рекламного засобу, зазначене у заяві.

Коли можуть відмовити у заяві на розміщення зовнішньої реклами

Є низка умов, згідно з якими, в задоволенні заяви на розміщення зовнішньо реклами можуть відмовити.

Так, однією з причин є неправильно оформлені документи. Також можуть відмовити, якщо на тому ж місці вже зайнята площа іншою зовнішньою рекламою (з виданим в установленому порядку дозволом).
Також заявнику можуть відмовити, якщо є декілька претендентів і іншому заявнику вже дозволили встановити рекламу.

Якщо заявник спочатку самовільно встановить рекламу, а потім звернеться за її оформленням, то в такому разі дозволу не отримає. Щоправда, тут є нюанс: самовільне встановлення має бути зафіксоване у відповідному акті.

Крім того, заяву на розміщення зовнішньої реклами не задоволнять, якщо реклама не відповідає вимогам Концепції розміщення та розвитку зовнішньої реклами в місті Луцьку.

Процедура «легітимізації» реклами

Виданий дозвіл має бути погоджений у низці структур і органів влади. Погодити встановлення реклами має власник місця або уповноважений ним орган. Якщо місце розміщення засобу зовнішньої реклами знаходиться у комунальній власності, то погоджує департамент ЖКГ або ж комунальні підприємства, установи, заклади.

Також своє слово має сказати управління містобудування та архітектури міської ради, чи враховує рекламний засіб архітектурні, функціонально-планувальні чинники, типологію елементів місцевого середовища.
У разі розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках національного значення, в межах зон охорони цих пам’яток, історичних ареалів населених місць дозвіл має погодити центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

У разі розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках місцевого значення, а також в межах зон охорони цих пам’яток, погодити повинен структурний підрозділ Волинської ОДА у сфері культурної спадщини.

Якщо ж реклама розташована не в межах охоронних зон інженерних комунікацій, погоджують дозвіл у балансоутримувачів (КП Луцьке електротехнічне підприємство «Луцьксвітло», КП «Луцькводоканал», Луцьке підприємство електротранспорту, ДКП «Луцьктепло», ПАТ «Волиньгаз», Луцька міська філія ПАТ «Волиньобленерго», Волинська філія ПАТ «Укртелеком», Луцьке СКАП «Луцькспецкомунтранс» тощо).

У разі розміщення зовнішньої реклами у межах смуги відведення автомобільних доріг потрібне погодження органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами й органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпеки дорожнього руху.
Рішення про надання дозволу або про відмову у його наданні ухвалює виконавчий комітет міської ради. На черговому засіданні його члени ухвалюють рішення про надання дозволу або про відмову у його наданні.

Строк дії дозволу продовжується за умови дотримання суб’єктом господарювання правил благоустрою міста Луцька, концепції розміщення та розвитку зовнішньої реклами в Луцьку, та згаданого порядку.

Дозвіл на розміщення зовнішньої реклами може бути анульований на підставі рішення виконавчого комітету міської ради до закінчення строку дії. Це може статися за письмовою заявою розповсюджувача зовнішньої реклами, у разі неможливості зміни місця розташування рекламного засобу при отриманні письмової відмови власника місця розташування рекламного засобу, якщо місце розташування рекламного засобу не використовується безперервно протягом шести місяців, якщо містобудівна ситуація змінилася і сторони не досягли згоди.
Також дозвіл може бути анульований, якщо розповсюджувач не виконує зобов’язань, що призвело до розірвання договору тимчасового користування місцем розміщення засобу зовнішньої реклами.

Яким вимогам мають відповідати засоби зовнішньої реклами

Зовнішня реклама повинна розміщуватися з додержанням вимог техніки безпеки.

Також реклама не повинна закривати дорожніх знаків, світлофорів, перехресть, пішохідних переходів, зупинок транспорту загального користування та не відтворювати зображення дорожніх знаків.

Освітлення зовнішньої реклами не повинно засліплювати учасників дорожнього руху, а також не повинно освітлювати квартири житлових будинків.

Нижній край зовнішньої реклами, що розміщується над проїжджою частиною вулиць і доріг, у тому числі на мостах, естакадах тощо, повинен розташовуватися на висоті не менш як 5 метрів від поверхні дорожнього покриття.

Не можна розміщувати рекламні засоби на пішохідних доріжках, алеях та тротуарах, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів, у населених пунктах на висоті менш як 5 метрів від поверхні дорожнього покриття, якщо їх рекламна поверхня виступає за межі краю проїжджої частини, на конструкціях дорожніх знаків, світлофорів, деревах, на газонах, клумбах (у випадку виносних конструкцій), методом наклеювання на поверхнях елементів вуличного обладнання, будівель і споруд, банерні розтяжки на вуличній огорожі, огорожі проїжджої частини, на парадних фасадах будинків, будівель і споруд шляхом перекривання віконних отворів на міжвіконних ділянках фасадів, що порушує візуальну цілісність архітектурного ансамблю.
Засоби зовнішньої реклами не повинні створювати перешкод для експлуатації та ремонту будівель і споруд, на яких (поряд з якими) вони розміщуються і не повинні виступати джерелами шуму, вібрації, світлових, електромагнітних та інших випромінювань чи полів з порушенням діючих санітарних норм.

Спеціальні конструкції повинні відповідати по якості та дизайну сучасним стандартам та правилам, їх монтаж проводитись без відхилень від затвердженої проектної документації. Вони можуть підсвічуватись у вечірній та нічний час.

Конструкції повинні утримуватись в належному технічному та естетичному стані (елементи конструкції акуратно пофарбовані, рекламна поверхня поклеєна рекламним сюжетом або однотонним фоном). Не допускається експлуатація засобів зовнішньої реклами з пошкодженим рекламним повідомленням більше семи днів, необхідних для здійснення заміни, ремонту.

Застосування мови у рекламі здійснюється відповідно до законодавства України про мову, тобто українською мовою. Іноземною мовою може бути оформлена реклама лише в тому разі, якщо поруч є переклад українською мовою тим же шрифтом.

Неназемні засоби зовнішньої реклами повинні бути погоджені з усіма структурами, не пошкоджувати будівлі чи інженерні мережі.

Наземні засоби зовнішньої реклами не повинні шкодити елементам озеленення та благоустрою, відповідати техніці безпеки.

Якщо після монтажу зовнішньої реклами треба відновити благоустрій, то це відбувається за рахунок розповсюджувача зовнішньої реклами.

За яких умов засоби зовнішньої реклами демонтують

Згідно з порядком розміщення зовнішньої реклами у Луцьку, будуть демонтовані самовільно розміщені засоби зовнішньої реклами.
Крім того, будуть демонтовані засоби зовнішньої реклами, власника яких встановити неможливо, або ж на які закінчився дозвіл і не поновлений у встановлений термін. Також будуть демонтовані спеціальні конструкції, що створюють у разі їх неналежної експлуатації, загрозу життю або здоров’ю людей або заподіянню шкоди майну третіх осіб. Про встановлення таких фактів складається відповідний акт.

Власне, поки триває регуляторна процедура, в міській раді готові приймати пропозиції до порядку розміщення зовнішньої реклами. Після обговорення його подадуть на затвердження виконкому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus