USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку зіграли кокаїнову п’єсу польської режисерки. Фото

3 Серпня 2019 11:39
Несмачну виставу немислимого мистецтва про проблеми однієї родини, де всі так хочуть, проте ніяк не можуть полюбити одне одного, показали в Луцьку.

Допрем’єрний показ вистави «Мати» за драмою Станіслава-Ігнація Віткевича луцький театр-студія «Гармидер» презентував 2 серпня в культурно-мистецькому центрі «Красне». Над спектаклем актори працювали разом із польською режисеркою, яка має багатий міжнародний досвід, Йолантою Юшкевич.

Така співпраця стала можливою завдяки Генеральному консульству Республіки Польща в Луцьку, котре й запросило мисткиню попрацювати з луцькими акторами-аматорами. Попередньо Йоланта Юшкевич відвідувала Луцьк у березні, коли й провела майстер-клас для гармидерівців і відібрала дев’ять акторів для п’єси. Далі були дистанційна робота та заключні чотири тижні репетицій – по шість годин щодня.

Як розповіла режисерка, вона запропонувала поставити саме драму Станіслава-Ігнація Віткевича, тому що раніше вже працювала з його творами. Окрім того, спектакль присвячується 80-річчю від дня смерті письменника, а на історичній Волині знаходиться ймовірне місце самогубства автора. Своєю чергою, драму обирали за наявності вдалого перекладу – «Мати» переклав мистецький діяч, актор, перекладач польської літератури Місько Барбара.
«Це не перша наша робота над творчістю Станіслава-Ігнація Віткевича. Насправді ми беремося лише за тих авторів, із якими в нас виникає якийсь зв'язок. Із Віткацією у нас є дуже потужний зв'язок, він містичний, як і сам Віткацій», – зазначила режисерка театру-студії «Гармидер» Руслана Порицька.

Перед показом вистави вона зауважила, що глядачі першими зможуть побачити виставу, і це скоріше генеральна репетиція.

«Ви маєте унікальну нагоду побачити театральну кухню зсередини. Ніхто достеменно не знає, що відбуватиметься. Фактично це генеральна репетиція і режисерка може в будь-який момент зупинити спектакль», – сказала вона.
Показ вистави, однак, не призупиняли. Глядачам відразу показали головну героїню – матір, котра, аби прогодувати сім’ю, в’яже на продаж речі, попри заборону лікаря, адже, продовжуючи виснажливо працювати, жінка може втратити зір. Матір у Віткація міцно прив’язала пуповиною до себе єдиного сина. Вона залежна, але не від материнською любові, а від горілки та морфію.
Уся п’єса – це своєрідне розплутування в’язання головної героїні та поступова деградація усіх персонажів: син, аби позбавитися впливу матері, одружується на дівчині, з якою познайомився день тому, та шпигує на користь інших держав, невістка продає себе, а сама матір не може і дня провести без алкоголю та все частіше розмовляє сама з собою.

Апогеєм вистави стає масова кокаїнова сцена, котра й послугувала своєрідною розв’язкою.

Усі охочі зможуть оцінити спектакль у культурно-мистецькому центрі «Красне» 3–4 серпня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ірен hepler Показати IP 3 Серпня 2019 12:20
Феєрично
лучанин Показати IP 3 Серпня 2019 18:48
здавалося б - до чого тут наркоманія?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus