USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У музеї Нововолинська реставрують частину іконостаса 18 століття

29 Березня 2023 22:44
У Нововолинському історичному музеї триває реставрація частини іконостаса 18 століття, котрий до 1990 року прикрашав Успенський Низкиницький чоловічий монастир.

Як розповів Суспільному провідний науковий співробітник Нововолинського історичного музею Юрій Велінець, іконостас – це царські ворота та старовинна ікона. Каже: царські ворота були знайдені давно та перебували у фонді музею.

Над збереженням цієї пам’ятки майже рік працює художник-реставратор вищої категорії Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру Артем Погрібний, який рік тому оселився в Нововолинську.
Натомість іншу частину іконостаса – ікону «Таємна вечеря» – відшукали працівники музею нещодавно у церковній громаді села Кропивщина Володимирського району.
Читати ще: На Волині по шматках відновлюють стародавній іконостас, який знищив Паша Мерседес

Наразі реставратор Артем Погрібний уже завершив відновлювати дрібні деталі царських воріт, після чого буде компонувати частини в цілісну конструкцію.

«Царські ворота були в поганому стані. По іконі значно менші втрати і значно менше роботи. Будемо відновлювати суцільну композицію: зробимо великий дерев’яний планшет, де все будемо фіксували», – додав працівник музею Юрій Велінець.
Відреставрований фрагмент іконостаса, зазначили в Нововолинській міськраді, за кілька місяців можна буде переглянути в експозиції міського музею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus