USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У затурцівському інтернаті дітей вчать готувати, шити та столярувати

27 Лютого 2019 08:00
На уроках у Затурцівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» вчать готувати смачну їжу, шити одяг, столярувати, вишивати картини та навіть вирощувати городину. А ще привчають до дисципліни й виховують повагу одне до одного. Чого потребує цей заклад та його вихованці, вкотре приїхав дізнатися депутат Волинської обласної ради від УКРОПу, радник голови облради Вячеслав Рубльов.

Для діток, які навчаються у Затурцівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» створено всі умови для розвитку та навчання. Бо, кажуть вчителі, їх тут хочуть максимально підготувати до повноцінного дорослого життя та соціалізувати, пише прес-служба УКРОПу.

«У нас навчаються діти, які мають інтелектуальні порушення. Заклад працює з 60-х років минулого століття. Ми робимо все, аби вихованці змогли соціалізуватися», – розповідає заступник директора з навчальної роботи Марія Калинич.

У школі навчаються 154 учні, з ними працюють 58 кваліфікованих педагогів. Для дітей є гуртожиток, на базі школи діє дитячий садок. Серед вихованців закладу – 11 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

«У нас є кабінет профорієнтаційної роботи зі швейною майстернею. Дітям привезли швейні машинки з Німеччини, і вони в захваті від того, які гарні вироби можуть створити власноруч», – розповідає Марія Калинич. Та додає: в інтернаті нещодавно запрацювала кулінарна студія.
«Це те, що змогли придбати за кошти Волинської обласної ради. Тут діти вчаться готувати. Нещодавно ліпили вареники, смажили картоплю. Завдяки співпраці з німецькими благодійниками, на цій кухні у нас з’явилася велика електросковорідка, на якій наші вихованці смажать картоплю для усіх», – розповідають учителі.
Щоправда, багато чого закладу бракує. Зокрема, за словами педагогів, потрібно встановити повноцінний дитячий майданчик або поле зі штучним покриттям, бо той, що є на території, не витримує жодної критики. Також учителі хотіли б, аби в їхньому актовому залі замінили крісла. А ще потрібно перекрити корпус школи.

«Над приміщенням дах старий і почав протікати. Від цього прогнивають перекриття. На другому поверсі вже є плями», – додають педагоги.
Наприкінці минулого року Затурцівський інтернат об’єднали з Іваничівською спеціальною школою-інтернатом. У Затурцях, зізнаються, цьому не дуже радіють, бо тепер побільшало клопотів не тільки в керівниці закладу Лариси Лопухович, а й у всього колективу, проте, кажуть, і з ними впораються з допомогою обласної ради.

Вячеслав Рубльов каже: депутати нинішньої каденції сконцентрувалися на тому, аби максимально підтримати та виділити кошти для освітніх закладів і медустанов області.

«Особливі діти, які навчаються у спеціалізованих закладах, ті, що вчаться у звичайних сільських школах, мають мати такі ж комфортні умови навчання, як і діти, які здобувають освіту в школах Луцька. Є відомий вислів про те, що хто економить на школах, той будуватиме тюрми. Тому ми мусимо зробити все, аби в навчальних закладах були максимально сучасні та зручні умови для наших дітей», – підкреслив депутат.
До слова, торік за кошти обласного бюджету в Затурцівській школі-інтернаті провели капітальний ремонт коридорів та сходів. На це за сприяння голови фракції «УКРОП» у Волиньраді Вячеслава Рубльова виділили понад мільйон гривень. Загалом капітальний ремонт коридорів та сходових майданчиків, заміна електропроводки та освітлення, ремонт підлоги та заміна дверей на сходових майданчиках і в спальних кімнатах обійшлися обласному бюджету в 1 млн 200 тис. грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus