USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Україна націлилася на унікальний російський радар, і на це є причина, – ЗМІ

18 Квітня 2024 18:18
Українські безпілотники вже вдруге атакували російську загоризонтну радіолокаційну станцію (ЗГРЛС) «Контейнер» у Ковилкіно в Республіці Мордовія, що розташована за майже 700 кілометрів від кордону.

Як пише Forbes, минулого тижня українці вже намагалися вразити безпілотниками цей радар, але промахнулися. 17 квітня вони повторили спробу – більш успішно.

«Те, що українцям довелося спрямувати на «Контейнер» не один безпілотник, підкреслює, наскільки складно завдати удару по радару, який перебуває за сотні миль від українських кордонів, і чиї компоненти розкидані на великій території. Не варто очікувати, що «Контейнер» буде легко знищено. Українці продовжать завдавати ударів по унікальному радару», – пише Forbes.

Читати ще: Скоординована і масштабна серія – ISW про українські удари по цілях РФ у Криму та Мордовії

Хоча загоризонтний радар не настільки точний, як звичайний, проте завдяки дальності своєї дії він невразливий для всіх видів ударної зброї, окрім найбільш далекобійної, якою володіють небагато країн.

Але Київ зміг розробити абсолютно нові види ударних безпілотників великої дальності, які проникають на територію Росії на відстань до 1000 кілометрів, завдаючи ударів по авіабазах, штабах, нафтосховищах і стратегічних підприємствах.

«Поки що рано говорити про те, чи завдав наліт безпілотників шкоди «Контейнеру» і наскільки серйозної. Навіть перекидання однієї або декількох приймальних веж не вивело б радар з ладу остаточно. Якщо українці були розумними, досвідченими і удачливими під час планування і проведення рейду, вони могли націлитися на центр управління радаром, без якого вежі не приносять користі», – зазначають у виданні.

Читати ще: ПАРЄ ухвалила сенсаційні рішення про Путіна та про удари по російських НПЗ

Після двох нальотів за тиждень можна з упевненістю сказати, що українці сповнені рішучості якщо не знищити, то придушити «Контейнер», пише видання. Зазначається, що, найімовірніше, це частина ширшої стратегії, спрямованої на те, щоб зробити повітряний простір України безпечнішим для українських військових літаків, включно з F-16, і водночас засліпити російські системи ППО від нальотів безпілотників.

ЗГРЛС «Контейнер» – що відомо

Загоризонтна радіолокаційна станція (ЗГ РЛС; англ. Over-the-horizon radar, OTHR) – радіолокаційна станція, здатна виявляти цілі на дуже великих відстанях, зазвичай від сотень до тисяч кілометрів, за межами горизонту радіолокації – це межа дальності для звичайного радара.

Загоризонтна радіолокаційна станція «Контейнер», що має дальність виявлення повітряних цілей до 3 тисяч кілометрів і вартістю 110 мільйонів доларів, – єдиний російський загоризонтний радар, спрямований на захід для моніторингу європейського повітряного простору. Інші радари спрямовані на північ із російської Арктики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дрон Показати IP 18 Квітня 2024 20:18
Питання часу. Їм кінець

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus