USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

В Україні запрацював Антикорупційний суд

8 Вересня 2019 23:31
В Україні з 5 вересня почав працювати Вищий антикорупційний суд. Суд, у якому вже незабаром зможемо побачити ексочільника Фіскальної служби Романа Насірова, ексдепутата Борислава Розенблата, а ще інших депутатів і топ-посадовців, які роками успішно уникали відповідальності.

Тепер, коли остаточно сформована антикорупційна вертикаль, громадяни України нарешті зможуть переконатися, чи запанує справедливість, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

У вівторок 10 вересня для новонародженої феміди відбудеться справжнє бойове хрещення. Тут буде перше слухання у першій справі, переданій в Антикорупційний суд. Судитимуть чиновника державного інституту, який перерахував в офшори більше мільйона доларів за послуги, яких насправді не було.

Євген Крук – уже колишній адвокат, а тепер заступник голови Антикорупційного суду. Саме на нього автоматизована система розподілила першу справу. І одразу після нашого інтерв’ю він почне до неї готуватися. Поки що в його кабінеті нема нічого, крім стола із комп’ютером і сейфа для справ, який ще не розпакували.

«Тут раніше був операційний зал банківської установи. Табличка залишилась. Але ми з нього робимо зали судових засідань», – розповів він.

Це дуже знаково, бо банк, який тут був до суду, – це «Брокбізнесбанк» Сергія Курченка, через який оточення Януковича вивело з України майже два мільярди гривень. Можливо, фігурантів цієї оборудки теж колись судитимуть тут.

У звичайного судді Антикорупційного суду є персональний кабінет. Для порівняння – в більшості судів України судді мають один кабінет на чотирьох, і він може бути меншим за площею. Та найважливіше тут – не кабінети, а якість самих суддів, яких тренували за кордоном і які зможуть опиратися тиску, і сім’ї яких охоронятимуть цілодобово.

«Усі наші судді пройшли важке психологічне тестування. Підібрали таких осіб, на яких неможливо чинити тиск. У суддів є дві-три дитини. Відповідно, їм потрібно забезпечити охорону, щоб вони не турбувалися. Відповідно, ти не можеш думати про справи, якщо в тебе в доньки чи сина якісь погрози відбуваються. Для інших суддів таких гарантій не створено», – пояснив суддя Крук.

Ще одна перевага цього суду – вузька спеціалізованість. Сім колегій, в кожну з яких входитимуть по троє суддів, зможуть розглядати складні багатотомні справи не за кілька років, а за лічені місяці. А прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не доведеться їздити судами всієї країни, витрачаючи робочий час та державні гроші.

А це вже – Спеціалізована антикорупційна прокуратура. У майбутньому саме звідси до новоствореного суду будуть надходити обвинувальні акти. Раніше ці справи розподілялися між звичайними українськими судами, де місцеві судді розглядати топ-корупцію просто не хотіли.

«Є кримінальні справи скеровані до суду більше трьох років тому і за ними навіть не проведені підготовчі засідання. У Вищому антикорупційному суді таких проблем не буде, і всі справи будуть розглядатися швидко і оперативно», – заявив заступник голови САП Володимир Кривенко.

Близько 200 справ вже цими днями почнуть передавати до Антикорупційного суду зі звичайних судів. Серед них і справа Романа Насірова, обвинувальний акт якому

зачитують вже півтора роки. Рядові прокурори не приховують оптимізму – багато хто вже готує папери для передачі в новий суд.

«Багато фігурантів наших справ – вони взагалі не усвідомлюють, що може бути покарання. І ніхто не хоче йти на співпрацю, угоди і т.д. Бо вони думають, що це щось таке ефемерне, і що розгляд справи в суді – такого взагалі не має бути», – зазначає прокурор САП Денис Демків.

Екснардепи та посадовці почали панікувати приблизно за пів року до відкриття суду. Розгляд їхніх справ в судах загальної юрисдикції став на диво активним. Наприклад справу міського голови Одеси Геннадія Труханова судді Малинівського райсуду слухали тижнями, без зупинок. У райсуді Труханова виправдали. Але апеляційну інстанцію в такому форматі господар Одеси пройти не встиг.

Та зараз найголовніша небезпека для новоствореного суду – не в опорі підсудних, а в самій підсудності. За старим законом до Антикорупційного суду повинні надійти не лише 200 справ, що розслідувалися НАБУ, але й ще більше трьох тисяч – з Державного бюро розслідувань. Щоб врегулювати ситуацію, президент подав до парламенту законопроєкт, який повинен обмежити підсудність і врятувати Антикорсуд від загибелі під тоннами паперу.

«Якщо цього не буде зроблено, то суд буде просто завалений справами. Якщо на антикорупційних суддів зараз впаде 3,5 тисячі справ, то тільки через підготовчі засідання через формальності найближчий вирок буде не ближче, ніж через 4 роки», – пояснив голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Парламент може розглянути звужуючий підсудність законопроєкт вже 17 вересня в першому читанні. Механізм запущено в роботу. Тепер найголовніше, кажуть тут – це не чекати чудес, а просто «доводити роботою». Доводити суспільству, що злочин автоматично запускає покарання, а не свавілля та безкарність, як нерідко траплялося раніше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Тор Показати IP 9 Вересня 2019 01:09
А для чого той суд потрібен? Що б я, та інші українці тим так званим суддям платили зарплату за саботаж законів.
! до Тор Показати IP 9 Вересня 2019 10:00
Так, і не малу ,преміі, пільги, житло,пенсіі-все як вимагає закон!(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus