USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Верховний Суд висловив недовіру голові Князєву, якого спіймали на хабарі

16 Травня 2023 15:14
Верховний Суд вніс на розгляд подання про недовіру до його очільника Всеволода Князева, якого НАБУ та САП підозрюють у хабарництві. Відповідне рішення прийняли під час пленуму ВС, 16 травня.

Подання підписали 138 суддів із 142 присутніх, пише ZN.UA.

«Подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду. У зв’язку з оприлюдненням НАБУ та САП у ЗМІ повідомлення про імовірне вчинення головою ВС корупційних діянь, заподіяння шкоди авторитету Верховного Суд та зниженням довіри громадян до Верховного Суду, ми ініціативна група суддів ВС на підставі статті 41 Закону «Про судоустрій та статус суддів» вносимо це подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду», – зачитав головуючий пленумом Дмитро Луспеник.

Зазначимо, що згідно із Законом України «Про судоустрій та статус суддів», голову Верховного Суду та його заступника обирає на посаду та звільняє з неї Пленум ВС. Дострокове припинення повноважень голови ВС відбувається внаслідок висловлення йому недовіри. Питання про внесення недовіри розглядається за поданням не менше ніж однієї третини від складу Пленуму Верховного суду, цього разу – це 56 суддів.

Організаційний комітет протягом 20 днів має забезпечити та підготувати проведення Пленуму ВС щодо розгляду подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду. При чому засідання такого пленуму буде повноважним за присутності на ньому понад половини суддів від складу Пленуму (84 судді).

Питання щодо недовіри голови Верховного Суду можуть розглядатися і за його присутності, і без нього. Рішення щодо висловлення недовіри приймається таємним голосуванням. Рішення вважається прийняте, якщо його підтримає більшість суддів Пленуму ВС. Висловлення недовіри голови Верховного Суду не позбавляє його повноважень судді ВС. Повторно питання про висловлення недовіри не можна ініціювати протягом року з дня його розгляду на засіданні Пленуму.

Вчора стало відомо, що Національне антикорупційне бюро України викрило голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабара в розмірі близько 3 мільйони доларів (приблизно 110 млн гривень за поточним курсом, – ред.).

Гроші Князєв отримував від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго. Велика Палата ВС розглядала справу стосовно права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo. Своїм рішенням орган залишив зазначені акції пов’язаним із Жеваго компаніям, скасувавши визнання недійсними договорів купівлі-продажу, укладених 20 років тому.

За інформацією джерел, на тлі затримання Князєва обшуки проходять у ще 18 суддів ВС України, які слухали зазначену справу. Вища рада правосуддя має їх відсторонити. Водночас Князєв уже близько півтора року не має заступника, тому його затримання означатиме «обезголовлення» органу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus