USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Від Люблінської унії до сьогодні: в Луцьку експонують виставку, присвячену ідеям майбутнього ЄС

18 Жовтня 2019 14:19
Усі охочі можуть ознайомитися з експонованими в Луцьку стендами, котрі містять інформацію про історичне значення Люблінської унії для всієї Європи.

Відкриття двомовної (українсько-польської) виставки, присвяченої 450-річчю Люблінської унії, відбулося 18 жовтня в Палаці культури міста Луцька.

Як зазначила консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Тереза Хрущ, експонована виставка висвітлює напрочуд важливу для Польщі подію – підписання Люблінської унії, ідеї котрої згодом створили фундамент Європейського Союзу.

Тому вона закликала всіх присутніх ознайомитися з виставкою, яка ілюструє своєрідний шлях від Люблінської унії до Європейського Союзу.

Також Тереза Хрущ нагадала, що, окрім 450-річчя Люблінської унії, цьогоріч Польща відзначає ще одну важливу дату – 15 років із моменту вступу до Європейського Союзу.
«Є в історії події, які мають глобальне значення як для свого часу, так і для майбутнього розвитку тих чи інших країн. Якщо ми не вивчатимемо ці події, ми не відчуватимемо сьогодення, не будемо прагнути майбутнього. Якщо ми не розуміємо логіку тих подій, їхнього величезного значення на перспективу, ми не зможемо відчути те, що відбувається в сьогодні», – сказав присутній на відкритті виставки виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

Він звернув увагу, що Люблінська унія унікальна для свого часу: «Люблінська унія показала, що наші народи доросли до того, щоб об’єднуватися. Український, польський та литовський народи зуміли об’єднатися для того, щоби рухатися вперед. З’явилися засади того, що спільно можна досягти мети».

Григорій Пустовіт акцентував, що Люблінська унія слугувала своєрідним прикладом для майбутнього Євросоюзу.
Директор Центру міжнародної співпраці Люблінської міської ради Кшиштоф Становський відзначив, що напрочуд важливо, що сьогоднішній діалог відбувається в місті-партнері Любліна Луцьку. Також він передав усім вітання від мера Любліна Кшиштофа Жука.

«Через три тижні в Любліні відбудеться дуже важливий фестиваль під назвою «Україна в центрі Любліна». Так, у центрі Луцька можуть проходити заходи, присвячені полякам і Польщі, і в Любліні можуть організовувати дійства, присвячені українцям. Дуже важливо, що ми будуємо цей спільний місток, розвиваємо співпрацю з громадськими організаціями, місцевим самоврядуванням, це теж співпраця на державному рівні», – зазначив Кшиштоф Становський.

І додав, що експонована виставка – це історія Любліна, «така, якою вона є»: «Це виставка про історію, домовленість, університети, багатонаціональний та полікультурний Люблін».

Окрім того, Кшиштоф Становський нагадав, що в Любліні дислокується Литовсько-польсько-українська бригада імені Костянтина Острозького.
У рамках відкриття експозиції відбулася також лекція, після котрої всі охочі долучилися до дебатів, які провели Кшиштоф Становський, кандидат історичних наук Сергій Гладищук та доцент кафедри всесвітньої історії СНУ імені Лесі Українки, кандидат історичних наук Олег Разиграєв.
Довідково:

1 липня 1569 року в Любліні на Загальному Сеймі Велике князівство Литовське відновило унію з Польською Короною. Створена на підставі унії держава – Річ Посполита двох народів – із цього моменту мала спільно вибраного правителя, спільний Сейм, оборону, закордонну політику та грошову одиницю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus