USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

«Відеокамери – це охорона від лісокрадів і пожеж», – волинські лісничі про робочі будні

10 Липня 2021 16:41
Ліс і людство завжди були нерозривно пов’язані. Ліс потрібно не лише посадити, а й зберегти. Кожне посаджене, дбайливо вирощене та збережене лісівниками дерево – це дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначається через десятки років, ідеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

«Ліс прохає: «Людино, бережи мене. Я краса твоєї рідної землі, цілющі джерела та чисте повітря. Я твоя зелена аптека та відпочинок, прохолодний затінок у літню спеку і тепло твого вогнища в холодну пору. Я твій дім, твої меблі та інші речі. Я дошка твоєї колиски та домовини. Людино, шануй мене». Дуже велика філософія закладена в цих словах», – переконує лісничий Замшанівського лісництва ДП «Ковельське ЛГ» Михайло Михалевич.

У лісництві, яке міститься на території Ковельського, колишніх Ратнівського та Маневицького районів, він працює вже 30 років. Вибір професії не випадковий, адже сам виховувався в родині лісників.

Засаджені лісові ділянки – особлива гордість чоловіка. Зазначає, що спостерігати, як ростуть дерева, – одне задоволення, однак зізнається, що робота в лісі ніколи не була легкою. Водночас із розвитком сучасних технологій працювати стало простіше. До того ж головне управління в області теж намагається йти в ногу з часом та дбає не лише про ліси, а й про своїх працівників.

«Маємо нову машину для лісової охорони, авто «Дастер» – скрізь в області. Підтримка величезна, реагування дуже швидке, нова техніка, фотопастки… А відеокамери – це охорона від лісокрадів та пожеж», – каже лісничий.

Пригадує: раніше для того, щоб оглянути територію лісу, потрібно було піднятися на 36-метрову вежу, а зараз сучасні системи відеоспостереження охоплюють 15-кілометрову зону лісових угідь. Якісна оптика дозволяє максимально приблизити об’єкт. Обслуговує систему черговий працівник, проте слідкують та контролюють процес і в кабінетах головного лісового управління області.

Інженер електронного обліку деревини ДП «Ковельський ЛГ» Олеся Панасюк – наймолодша працівниця лісництва. Вона веде облік деревини. Зізнається: хоча дівчат серед лісівників обмаль, жодного дня не пожаліла про вибір професії.

«У мене бабуся працює в лісгоспі, з малечку вона брала мене на посадки, прищеплювала любов до лісу. Мені було цікаво спостерігати за лісниками, як вони працюють та дбають за лісом, оберігають його. Це дуже важка праця», – каже Олеся Панасюк.

Пріоритетним напрямком розвитку лісогосподарської галузі на Волині є забезпечення розширеного відтворення лісів. Лісівники переконують, що не варто хвилюватись, коли в лісі ведеться законна вирубка, адже дерева також мають свій вік.

«Ведеться електронний облік деревини. Відповідальні особи, яких пускають у ліс, мають портативний комп’ютер, на якому встановлена спеціальна програма, в яку вони вносять дані. Дерево зрубується, маркується, на бірці зазначений відповідний номер, він сканується і ми отримуємо всю інформацію (що це порода, з якої ділянки дерево тощо)», – пояснює Олеся Панасюк.

Лісництво тісно співпрацює з громадою: працівники мешкають у навколишніх селах, а податки від діяльності наповнюють бюджет громади.

«Ліс – це зелені легені нашої планети. Наш ліс прекрасний. Дякую всім тим людям, які причетні до вирощування лісу, догляду за ним. Низький уклін за їхню працю. Ми їх шануємо та поважаємо за те, що вони зберегли нам цю красу і далі продовжують її зберігати», – зазначає місцевий житель Володимир.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 10 Липня 2021 17:13
лісники - це перші крадії, особливо коли знаєш всю внутрішню кухню))))
Волиняка Показати IP 10 Липня 2021 19:10
Було б чудово зберегти і примножити лісові ресурси Волині.
Я Показати IP 11 Липня 2021 06:59
в Карпатах видно камер немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus