USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Відкривається інший вимір!»: у луцькій галереї мистецтв – персональна виставка сучасного текстилю

12 Червня 2021 16:32
Після вимушеного затишшя у час карантину потужно набирає обертів культурно-мистецьке життя Луцька – поряд з іншими яскравими міськими заходами в галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відкрилася нова масштабна персональна виставка. Її авторка Тетяна Ядчук-Богомазова – відома в Україні та Європі художниця, яка успішно працює у царині сучасного текстилю. В експозиції великої зали представлені понад 80 творів у текстильних техніках батику і гобелену, створених мисткинею протягом крайніх десяти років. Першими гостями виставки стали художники-спілчани, колеги-педагоги, родина, друзі, шанувальники творчості, журналісти.
Авторку експозиції представила загалу членкиня Волинської організації Національної спілки художників Катерина Ганейчук: «Мені дуже приємно сьогодні відкривати цю виставку і говорити про роботи Тетяни Ядчук-Богомазової, які я особисто дуже люблю. Вони, з однієї сторони, дуже легкі до сприйняття і прийняття, бо вони на тканинах, прозорі. Але в той же час вони глибокі за змістом. Роботи пов’язані з українською традицією і водночас дуже сучасні. Ці твори представляють сучасне українське мистецтво на високому рівні в європейських країнах».
У директора Луцької художньої школи Івана Гаврилюка була приємна місія – він передав винуватиці події теплі вітання від Тетяни Гнатів, очільниці департаменту культури міськради. Окрім важливості виставки в творчій кар’єрі художниці, він вважав її символічним продовженням попередньої персональної виставки її сестри – художниці-спілчанки Оксани Ядчук-Мачинської: «Приємно, що в Луцьку є так багато гарних художників, і цей зал ніколи не буває порожнім. Виставка чудова! Твори випромінюють певну енергетику, яка базується на законах мистецтва». Колега-педагог відзначив, що Тетяні вдається поєднувати творчість з освітнім процесом і передавати дітям свій багатий досвід – це нелегко і відповідально, і успіх мистецький переконливо підсилює її здобутки у викладанні.
Творча обдарованість – це родинне надбання художниць Тетяни Ядчук-Богомазової і Оксани Ядчук-Мачинської, кожна з яких володіє власним мистецьким почерком. Оксана Ядчук-Мачинська сердечно привітала сестру з виставкою, розповіла про широту її малярських практик, яку вона спостерігала з дитинства, – це акварельний живопис, пейзажі, рисунки. Вона наголосила, що виставка не лише красива, а й незвична для Луцька, бо тематична виставка по текстилю – рідкість в місті, хоча тут працюють інші талановиті художниці – Лілія Стельмах, Анна Попова, Ольга Кучма, Ірина Робак.
На думку художниці-спілчанки Світлани Костукевич, твори такої майстерності та рівня просувають українське мистецтво в Європу модерново і яскраво. Вона закликала архітекторів і дизайнерів вивчати їх, щоб інтегрувати ці зразки в побут українців, адже митці працюють для людей. Окрім вишуканої естетики, текстиль Тетяни Ядчук-Богомазової презентує філософські сенси, мудрість народного мистецтва і теплоту природних матеріалів у її вмілих руках.
«Неперевершено! Емоційно! – волинська мисткиня Олена Бурдаш не приховувала свого захвату від творів колеги. – Тетяна відкриває абсолютний інший вимір, і це вражає, захоплює! В роботах відчувається спонтанність, відкритість душі, неперевершеність природних форм, які по-новому відкриваються на цих полотнах».
В експозиції домінують великі формати, панує соковита колористика поряд з монохромними експериментами і напівпрозорими аплікаціями-інсталяціями. У тканих гобеленах, полотнах батику художниця відобразила символи давньої Трипільської цивілізації – знаки землі, неба, сонця, вогню, часу, безкінечності. Окремі роботи представлені у диптихах як ідеальній формі візуалізації ідеї балансу, єдності протилежностей.
Філософія мисткині твориться на спостереженні і вивченні законів гармонії від самої природи, зв’язку усього живого на Землі і в космосі: вона слухає «Голоси весни», дивиться на навколишній світ через «Вікна», спостерігає «Рівнодення» і «Народження Сонця», обирає досвід «Дорога. Переживання простору», рефлексує про «Вічність»... Зміна дня і ночі, пошуки початку і закінчення, одвічні питання пізнання світу, таємниці любові і духовності – на шляху пізнання людина керується знаками, розшифровує коди і створює рукотворні обереги.
Текстиль, збагачений енергією рук мисткині через нитки, полотна, кольори, володіє актуальною в сучасному просторі живописною мовою, адже мистецтво тканини супроводжує багатовіковий цивілізаційний досвід людей, і з часом не втрачає, а навпаки набуває нових сучасних форм у трепетному єднанні з традиціями. "Сучасний текстиль вражає многогранністю, – коментує Тетяна Ядчук-Богомазова, – З одного боку, він генетично пов’язаний з народним мистецтвом, а з іншого – з монументальним живописом, графікою, трансформується в роботи-панно, які стають частиною сучасного інтер’єру«.
Тепле спілкування авторки з гостями її виставки склало особливо цінну частину зустрічі в галереї – і митці, і глядачі дійсно скучили за атмосферою живого обговорення, обміну враженнями від експозиції. Художниця приймала сердечні поздоровлення, букети квітів від колег і шанувальників під час фуршету з печивом і фруктами.
Запрошуємо шанувальників прекрасного зануритися у мудрість старослов’янських символів на тканих полотнах мисткині Тетяни Ядчук-Богомазової, відчути їхню живильну енергію, скласти власне враження про представлені твори під час перегляду наживо у великій залі Галереї мистецтв спілки художників, що на вул. Лесі Українки 24. Виставка триватиме протягом 3 тижнів. Вхід вільний.

Довідково

Тетяна Ядчук-Богомазова народилася у 1961 році на Волині. Закінчила відділ художнього текстилю Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва (1987). Членкиня Національної спілки художників України з 1990 року. Мисткиня представляє персональні виставки з 1990 року у Луцьку, Ковелі, Львові, Києві, Вроцлаві і Острові Великопольському (Польща). Учасниця численних міжнародних мистецьких подій – пленерів, бієнале, арт-проектів в Україні і закордоном, серед яких міжнародні пленери «Скіфія», проєкти «Декоративне мистецтво України кінця ХХ ст.», «Сучасне мистецтво України» у Парижі (Франція, 2002), трієналє текстилю у Києві (2004, 2007, 2010, 2013), бієнале «Текстильний шал» у Львові (2006 – 2015), Всеукраїнська виставка текстилю «Від землі до сонця» у Чернівцях (2017 – 2020), живописні пленери в Польщі (Ленчна, Сосновиця, Острів Великопольський). Викладає цикл спеціалізованих дисциплін у Луцькій художній школі. Твори зберігаються у Художньому музеї, Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку, а також приватних колекціях в Україні і за кордоном.

Персональна сторінка художниці на сайті Галереї мистецтв – https://volart.com.ua/art/bogomazova/

Про подію на сайті Галереї мистецтв – https://volart.com.ua/ukr21/tetyana_yadchuk_bohomazova/

Маша ПИЛИПЧУК

Фото – Віктор ЧУХРАЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
волинянин Показати IP 12 Червня 2021 23:37
Бережіть і підтримуйте волинських художників!!! Будьте уважні!!!
666 Показати IP 13 Червня 2021 04:25
выставка должна называться - искусство индейских народов Америки
Фріда до 666 Показати IP 12 Липня 2021 11:15
Десятиліття самоповторів
шанувальниця Показати IP 13 Червня 2021 13:29
Прекрасні твори талановитої Тетяни Степанівни живлять розум та емоції. Дякуємо за вашу надихаючу творчість!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus