USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Відновлення експорту електроенергії: чому для України це важливо

11 Квітня 2023 15:20
Україна відновлює експорт електроенергії до Євросоюзу. Зараз енергосистема у такому стані, що можна продавати електрику за кордон.

Про це 24 Каналу розповів експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев. За його словами, відновлення експорту електроенергії – важливий крок для України.

Чому Україні важливо зараз продавати електроенергію

Для будь-якої енергосистеми, а особливо такої розвиненої як в Україні, необхідне формування балансу між виробництвом та споживанням електроенергії. На жаль, можливостей фізично зберігати енергію практично немає.

Як наголосив Рябцев, зараз в Україні порівняно низький рівень споживання електроенергії. Тому в операторів є 2 виходи: або обмежувати генерацію, або спрямовувати надлишок електрики на експорт.

«8 квітня ухвалили відповідне рішення. Йдеться не про довгострокові чи середньострокові контракти. А про продаж електрики на добових аукціонах. 10 квітня відбувся перший аукціон, де розподілили 350 МВт електроенергії, яку спрямували до Молдови», – зазначив Рябцев.

Україна може також експортувати електроенергію до Польщі, Словаччини та Румунії, де встановлені відповідні лінії електропередач. Однак можливості досить обмежені – можна буде передавати не більш ніж 800 МВт.

Зараз відомо, що Україна почала експорт електроенергії до Молдови. А вже на черзі перебувають Словаччина та Польща.

Скільки вийде заробити на експорті електроенергії

У цих країнах ціни на електроенергію значно вищі, тому це дуже добрий заробіток насамперед для державних компаній. Саме за ці кошти вони зможуть відновити частину об’єктів генерації, які були пошкоджені або на яких вже триває ремонт.

Відомо, що з 30 червня по 9 жовтня 2022 року Україна заробила близько 5 мільярдів гривень на експорті електроенергії. Однак зараз складно прогнозувати, скільки тут вийде отримати коштів.

Нещодавно міністр енергетики Герман Галущенко підписав відповідний документ. Він дозволив відновити експорт електроенергії.

Важливо, що українська енергосистема практично два місяці працює без обмежень для споживачів. Також вже є певний запас потужності, що допоможе залучити додаткові кошти для відновлення інфраструктури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus