USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вікторини, естафети і лабіринт: дітям-переселенцям у Луцьку влаштували екомандрівку в Дубовому гаю. Фото

23 Червня 2022 18:24
Дітлахів у Луцьку вчили бережного ставлення до природи. В ігровій формі їм пояснювали, що таке екологія, сортування відходів, розповідали, звідки ми отримуємо чисту воду, придатну для пиття, а також прищеплювали любов до активного дозвілля.

Пізнавальну екомандрівку «Пригоди в Дубовому гаю» в мікрорайоні ЛПЗ для наймолодших, зокрема з категорії внутрішньо переселених осіб, улаштував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Діти брали участь у вікторині «Екологічний бумеранг», рухливих естафетах «Екобум», спільній творчій справі «Чисте довкілля – чиста совість» та лабіринті «Екологічний всюдихід».

Подібні заходи для дітей Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» проводить далеко не вперше.

Як наголошує голова правління Фонду Катерина Шкльода, в цей надскладний для всіх українців час особливу увагу потрібно присвячувати саме дітям.
«Сьогодні дуже важливо пам’ятати, що діти теж хвилюються. Вони розуміють усе, що відбувається, чують розмови батьків… Діти зараз позбавлені можливості відвідувати гуртки, дитсадки, тому дуже важливо дбати про них, допомагати їм розвиватися. Заходи, скеровані до наших дітей, необхідно проводити, адже психологічний стан дітей – це відповідальність дорослих», – зауважує вона.

Читати ще: «Тепер добра й любові має бути значно більше». Катерина Шкльода – про 11 років Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»
Проектний менеджер Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Світлана Мілінчук додає: ідея провести чергове свято для дітей саме в парку Дубовий гай виникла, оскільки багато переселенців, які вимушені були покинути рідні домівки через бойові дії, зараз проживають поруч – у гуртожитку Луцького вищого професійного училища на бульварі Дружби народів.

«Екологічна тема – це те, що зараз цікавить дітей. Тому ми вирішили об’єднати їх у команди, запитати, чи знають вони, чому так важливо берегти природу. Тут вони мають змогу гарно провести час, аби хоч на кілька годин забути про жорстоку реальність», – говорить вона.
Як анонсувала, наступного тижня заплановані чергові дійства розвиткового характеру для дітей. «До нас постійно звертаються педагоги, які хочуть, аби дітки розвіялися, з користю провели час. Мета наших заходів – інтеграція дітей із Луцька та дітлахів-переселенців. Ми робимо активні свята, де вони можуть отримати позитивні емоції, дізнатися щось нове та потоваришувати», – зазначає Світлана Мілінчук.
На екомандрівку «Пригоди в Дубовому гаю» передусім прийшли діти, які приїхали до Луцька з окупованих територій, зруйнованих міст чи населених пунктів, де тривають активні бої.

«Діти сумують, граються у коридорах… Тому сьогоднішнє свято для них особливо важливе, бо вони бачать, що про них не забувають, що ними цікавляться, що вони потрібні. До того ж, тут діти можуть дізнатися щось нове.

Дитина не має весь час сидіти удома, адже тоді в неї розвиватимуться фобії, страхи. Дітей не можна відривати від соціуму. Дітки мають спілкуватися з однолітками, знайомитися, відчувати підтримку друзів, дорослих», – розповідає практичний психолог Луцького вищого професійного училища Людмила Михайлова.
Якщо ж дитина буде позбавлена живого спілкування з ровесниками, то в неї може розвинутися тривожність, що в подальшому призведе до депресивних станів чи агресії.

«Батьки повинні підтримувати дітей, підбадьорювати їх, говорити, що все буде добре. Наприклад: «Так, є певні проблеми, але ми їх переживемо і все буде добре». Тобто батьки мають малювати дитині майбутнє в гарних фарбах», – наголошує Людмила Михайлова.
Володимир і Феодосія з Маріуполя завітали на свято в Дубовий гай, повертаючись із соціальної їдальні для переселенців, що діє в мікрорайоні ЛПЗ у школі № 24.

Як і багато інших вимушено переселених осіб у Луцьку, вони мешкають у гуртожитку на бульварі Дружби народів.
Подружжя впевнене: подібних заходів для дітей, які включають і розважальні, і освітні елементи, потрібно проводити набагато більше, аби найменші належно розвивалися, отримували нові знання та навики, спілкувалися з однолітками та проводили час просто неба, а не сидячи в ґаджетах.

«Такі вікторини із завданнями, наприклад, математичними, потрібно проводити щотижня. Дітей можна зацікавити якимись подарунками-сувенірами. Дитина має вчитися, розвиватися, гуляти, гратися на майданчику чи в парку, а не сидіти вдома в телефоні», – переконує Феодосія.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus