USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинь отримає кошти на інсулін

14 Серпня 2018 13:10
Народний депутат України Ірина Констанкевич звернулась до Прем'єр-міністра України з проханням виділити додаткові кошти на придбання інсуліну для безоплатного забезпечення хворих на цукровий діабет Волинської області, йдеться на сайті нардепа.

Цукровий діабет дуже небезпечна хвороба, котра щорічно забирає життя мільйонів людей по всьому світу. Ще в липні на Волині люди із цією важкою хворобою стали бити на сполох, адже, коштів, які виділив уряд на інсулін вистачало лише до початку серпня цього року.

«Волинська спілка діабетиків» звернулася за дпомогою до Ірини Констанкевич. Відповідне депутатське звернення Ірина Мирославівна направила на адресу Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

«До мене звернувся голова громадського об’єднання соціального захисту Волинська спілка діабетиків Микола Ткачук з проханням виділення додаткових коштів на придбання інсуліну. Зі слів заявника, коштів, яких виділив уряд вистачить тільки до серпня 2018 року», - йдеться у депутатському зверненні.

Вже сьогодні стало відомо, що на відшкодування вартості препаратів інсуліну хворим на діабет на Волинь надійде 14,5 млн грн. При потребі майже у 30 мільйонів гривень фактично з держбюджету було профінансовано лише половину. Відтак, за перше півріччя в області уже використано 75% річних бюджетних призначень на відшкодування вартості препаратів інсуліну.

Обсяг медичної субвенції збільшили на 49,1 мільйонів гривень - для виплати заробітних плат та відшкодування вартості препаратів інсуліну. Однак, для цілковитого задоволення потреб області на зазначені цілі недофінансування усе ж становить майже 9 мільйонів гривень.

«Віднайти кошти на препарати для інсулінозалежних було вкрай необхідно, адже його відсутність могла коштувати комусь життя, але спільними зусиллями нам вдалося вирішити проблему, маю надію, що вже незабаром кошти надійдуть в область», - висловила сподівання Ірина Констанкевич.


Довідково: На Волині у 26 тисяч осіб зафіксований цукровий діабет. З них 4,5 тисячі людей є залежними від інсуліну, у тому числі 196 дітей.

У 2017 році медики поставили діагноз цукровий діабет для рекордної кількості діток – 40 новим пацієнтам. Кількість хворих із кожним роком збільшується, – розповідає заслужений лікар України, завідувач відділенням ендокринології Волинської обласної клінічної лікарні Лариса Джанкарашвілі. Кожного року в області фіксують приблизно дві тисячі нових хворих. Збільшується кількість діток, які потребують щоденного догляду та інсулінотерапії.

Це малюки від двох років, які щоденно мають отримувати ліки. Без інсуліну настає кома, а за нею – смерть. Інсулінозалежні діти живуть не так, як звичайні здорові дітлахи, є обмеження в їжі, рухливості, перебуванні на сонці тощо.

У Луцьку діти-діабетики мають із собою пластикові картки, на яких вказано, що дитина хвора, їй може стати погано в будь-якому місці. Записані контакти батьків і прохання дати шматочок цукру чи солодкої води, щоб не допустити інсулінової коми.

Фахівці радять не приховувати діагноз дитини, бо батьки не завжди є біля дітей, іноді може знадобитися допомога чужих людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хехъ Показати IP 14 Серпня 2018 14:04
украинский инсулин только добивает печень

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus