USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Волинський простір» художниці Ольги Кучми у Галереї мистецтв

6 Лютого 2019 19:04
Масштабна сольна презентація «Волинський простір» луцької художниці, педагога Ольги Кучми відбулася 4 лютого у Великій галерейній залі Волинської організації Національної спілки художників України.

У статусному середовищі мистців нашого краю авторкою представлено 70 робіт станкового малярства, декоративно-прикладного мистецтва, творів у експериментальній техніці, інсталяції. Об’єднує насичений експозиційний ряд «Волинського простору» тема унікальності народних традицій українців, особливостей характеру й повсякденного життя волинян у фольк-модерній інтерпретації Ольги Кучми.
Голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук традиційно представив авторку нової виставки в Галереї мистецтв численним гостям події, серед яких була родина Ольги, її друзі, спілчани, педагоги Луцької художньої школи, фотомистці, журналісти, шанувальники сучасного українського малярства.
Своїми враженнями про представлений творчий доробок колеги поділився директор Луцької художньої школи Іван Гаврилюк: її твори стали для нього приємним відкриттям. В них Ольга Кучма зберігає і розвиває характерну для неї образність, композиційність, колористику. Плідна самореалізація у царині малярства поєднується з педагогічною працю в художній школі, де мисткиня передає свої знання, вміння творити красу молодому поколінню.
З новою сходинкою до вершин визнання привітали Ольгу Кучму колеги-педагоги, спілчани, численні гості презентації. Своєю чергою, авторка подякувала родині, усім дотичним до організації виставки за підтримку та увагу до творчості.
Занурення у «Волинський простір», створений Ольгою Кучмою, пропонує глядачам доторкнутися до мудрості українських традицій, які зберігаються волинянами у затишку родинного кола («Святвечір», «Різдво в тарілці», «Писанка», «Святкова», «Святий хліб», «Празник» та ін).

У яскравості рослинних орнаментів на текстильних панно «зчитується» унікальна природа нашого краю (батики «Зимові барви», «Веснянка», «Поліська квітка» та ін.).

Невпинній зміні сезонів природи-годувальниці підпорядковане життя селян, будні яких минають у постійній праці (диптихи «Газди», «Календар», «Золота нива», картина «Господар» та ін.).

Одним із особливо близьких серцю мисткині образів є волинянка-трудівниця, зображена у її роботах «Чорниці», «Доля», «Колисанка», «В малині», «Калина», «Зелениці», «Лялька» та інших. Експозиція вражає насиченою кольоровою гамою, цікавими композиційними рішеннями, вишуканим колоритом експонованих робіт, деталізованою декоративністю стилізацій.
Волинський простір
Золота нива
Писанка


З авторкою «Волинського простору» поспілкувалися розлогіше про сюжети з життя поліщуків, тонкощі мистецьких технік і родинні історії картин.
Що охоплює «Волинський простір» художниці Ольги Кучми? Що саме робить цей простір рідним для волинян і цікавим для глядачів інших регіонів?

«Волинський простір» – умовна назва, яка об’єднує роботи однієї серії. Це живописні роботи, які розповідають про свята і буденність волинян. Мій живопис добрий і яскравий. По-дитячому добрий. Завжди в картині є образ, персонаж. Дуже люблю оті лиця, бо вони не закінчуються і не зникають. У мене навіть була думка назвати цю виставку «Поліщуки». Бо вони – герої моїх робіт. На мою думку, ці теми близькі кожній людині.
Господар
Малі жабенята


Велика галерейна зала дозволила скомпонувати експозицію Вашого багаторічного творчого доробку у кількох тематичних і жанрових частинах. Розкажіть докладніше про етапи своєї творчості, що представлені на виставці.

У «Волинському просторі» показані мої роботи, починаючи з 2008 року і по сьогодні. У 2012 році я активно займалася батиком, але більша частина цієї виставки – це твори малярства, батики, інсталяції двох крайніх років. Ще одна серія експозиції –жіночі й дитячі портрети в експериментальній мішаній техніці. Основну частину «Простору…» складають тематичні, жанрові полотна про життя волинського Полісся: празники й будні поліщуків, розповіді про волинянок, спогади дитинства.
Якими візуальними можливостями привабив вас стиль фольк-модерну в мистецтві?

Люблю народне, а живу в сучасному – ось так і поєднався фольк з модерном. Я прагну зберегти українську традиційність. Для мене це осучаснена народність, де прості, знані з діда-прадіда сюжети поліського побуту, звичаїв, свят «говорять» до людей сучасною зображальною мовою, за допомогою нових технік. Глядач бачить яскраві, веселі, прості й зрозумілі за змістом живописні твори.
Диптих «Газди» І, ІІ

Ваші твори показують авторську прихильність до трьох технік: текстилю, декоративного живопису і графіки. Розкажіть, якими зображальними інструментами вас наділяє кожна з них.

Власне, приваблює відмінність фактур у кожній з технік. Складною технікою батика захопилася ще під час навчання в училищі. Моєю першою спробою була копія роботи Еміля Нольде «Руде дівча». Тоді у мене навіть підрамника не було, і я придумала ось що: витягла шухляду з-під столу, прикріпила кнопками тканину і так зробила копію. Потім почала досконало вивчати техніку і всі можливі ефекти.

Найулюбленіший ефект у гарячому батику – крокелюр, який дає ефект тріщин. Великими форматами у текстилю захопилася, коли почала брати участь у всеукраїнських виставках в Києві.

А ось живопис – то інша фактура та інші можливості. Особливо я люблю працювати з мастихіном. Люблю яскраві кольори і їхні гармонійні поєднання.

Декоративності в роботі добиваюся через дрібні деталі. Графічні роботи – дещо нове у моїй творчості. Портрети, виконані у мішаній техніці, це узагальнені жіночі, дитячі образи. Поєдную графіку із колажем – так експериментую, намагаючись досягнути якогось нового ефекту, нової виразності.
Диптих «Календар», батик
Мамин квітник
Груші


У багатьох творах, які побачили глядачі на виставці, представлений образ волинської жінки. Вона працелюбна, мрійлива і природна. Це збірні образи чи у них є реальні прототипи?

У графічних портретів є реальні прототипи. А загалом, «Волинський простір» об’єднує образ жінки з Полісся. Це така вигадана мною стилізована модель волинської баби – жінки сильної, якій треба віддати належне. Це мама, господиня, дружина, кохана. Саме такою я її бачу. І малюю.
Чи є у ваших картин особисті родинні історії? Розкажете таку історію?

Люблю роботу «Чорниці». Такий простий сюжет, але класний. Там така жінка! Чорниці – лісові ягоди, якими багата поліська земля. Щоліта селяни збирають чорниці, а ще пам’ятають старі страшні казки, якими в дитинстві полюбляли лякати один одного: «У чорному-чорному лісі, за чорними-чорними пеньками, на чагарниках росте чорна-чорна ягода – чорниця!». Ця ягода – скарб волинського Полісся. Отак і народжувалася ця картина – зі спогадів, з дитячої казки…
Чорниці

Ще одна така, зі спогадів про бабину хату, робота «Були молодими». Знаєте, над бабиним ліжком, з накинутим рушником, отака чорно-біла портретна фотографія, де дід і баба молоді, урочисті, ніби перелякані. За мотивами старих сільських сімейних фотографій була написана ця картина.А взагалі, кожна робота для митця – як дитина, і виділити серед них якусь «найособливішу» направду складно.
Були молодими

Як переплітається з вашою творчістю педагогічна праця?

Переплітаються щоденно у спілкуванні й творчості. Діти надихають мене, а я – їх. Нашій фантазії немає меж. Інколи й не знаю, хто з нас більша дитина!

Експозиція «Волинський простір» окреслила глядачам різноманіття тем, жанрів, технік художниці Ольги Кучми. Які ви бачите для себе перспективи подальшої творчої роботи?

Серія «Волинський простір», думаю, буде мати з часом своє продовження. Участь у виставках я беру постійно. Звичайно, персональна виставка – це щось особливе для художника, завершення одного етапу і початок другого. Але нехай все йде поступово. Я наперед не загадую…
У шанувальників українського фольк-модерну є нагода переглянути персональну виставку «Волинський простір» нашої сучасниці Ольги Кучми. Експозиція відкрита для вільного перегляду до 22 лютого у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а.

Коротке творче резюме мисткині: Ольга Кучма народилася в 1982 році в Луцьку. Закінчила інститут мистецтв Волинського національного університету імені Лесі Українки в році. З 2001 року працює в царині декоративно-прикладного мистецтва і станкового малярства. Твори експонувалися на 13 всеукраїнських виставках. З 2007 року бере участь у міжнародних виставках «Осінній салон» у Львові. Учасниця міжнародних пленерів у Польщі, конкурсів у Польщі, Білорусі. Авторка 10 персональних виставок в Луцьку, Рівному, Львові. З 2012 року – членкиня Волинської організації Національної спілки художників України. Художниця декоративно-ужиткового мистецтва, живописець, майстриня писанкарства створює тематичні композиції зі стилізованими і декорованими образами у стилі фольк-модерн. Основна тематика доробку Ольги Кучми – українські обряди, сакральні і рослинні мотиви, а улюблений жанр – декоративна композиція. Роботи зберігаються у приватних колекціях шанувальників в Україні та за кордоном.

Персональна сторінка Ольги Кучми на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/art/kuchma_olha/

Фото події – Віктора Чухрая

Фото робіт авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
глядачка Показати IP 6 Лютого 2019 20:30
По-весняному барвиста виставка. Аж теплом повіяло!
Сергій Показати IP 6 Лютого 2019 23:09
Росте і формується молоде покоління волинських художників без понтів, мавпування....
Лучани Показати IP 7 Лютого 2019 10:36
Молодець!!!!!!!!!!! Справжній художник а не авантюрист совковий
Волиняк Показати IP 8 Лютого 2019 16:47
Деякі речі дійсно цікаві, однак, в стилі переважають репліки відомих класиків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus