USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Вперше за 20 років є реальна програма забезпечення громадян житлом, ‒ Вайман*

10 Серпня 2012 11:06
Життєздатність ініціатив влади щодо забезпечення українців і, зокрема, волинян доступним житлом підтверджується на практиці.

Так, за місяць, відколи почала функціонувати програма здешевлення вартості іпотечних кредитів до 3% річних, в її межах укладено 2 договори на придбання доступного житла, зведеного ЗАТ «Луцький домобудівельний комбінат».

Директор цього підприємства Руслан Вайман в інтерв’ю «ВН» запевнив, що отримання доступного житла уже не мрія для волинян, отож, забудовники мають дбати про те, щоб пропонувати доброякісні, надійні, водночас недорогі оселі всім охочим.

‒ Поділіться досвідом вашої компанії щодо участі у програмі «Доступне житло».

‒ Луцький ДБК ‒ єдина компанія на Волині, яка працює за державною програмою «Доступне житло» з 2010 року. Для нас це надзвичайно важливо. Завдяки програмі 30/70, нам вдалося ввести в експлуатацію 108-квартирний житловий будинок на вулиці Федорова. І саме вчасне введення будинку в експлуатацію, урочисте вручення ключів учасникам програми, стало яскравим підтвердженням того, що програма реально працює.

Більшість людей була переконана, що програма не реалізується, і, пам’ятаю, навіть учасники програми не вірили, тому наші перші кроки були обережними. Проте все вдалося. Програма хороша: завдяки державній допомозі, обсягом 30% нормативної вартості квартири, ціна квадратного метра для особи значно зменшується. Якщо на ринку, вона становить 6500-6800 гривень за квадратний метр, то людина платить приблизно 4 800.

Однак, на жаль, сімей, які б мали 70% вартості квартири, виявилося досить мало. Саме тому з’явилася ще одна програма – здешевлення вартості іпотечних кредитів до 3% річних.

Ця програма дає змогу громадянам з середнім рівнем доходів придбати житло. Суттєвим є те, що під час видачі кредитів, перевага надається молодим сім’ям.

Згідно з умовами програми здешевлення вартості іпотечних кредитів, учасники програми мають право на відшкодування відсотків за кредитами, отриманими на придбання житла. Схема наступна: банки видають кредити під 16% річних, з яких 13% компенсує держава, а учасники програми сплачують 3% річних.

Для придбання, скажімо, двокімнатної квартири сім’я може отримати кредит обсягом у 300 тисяч гривень і орієнтовно 380 тисяч гривень – для трикімнатної. Для обслуговування кредиту в 300 тисяч гривень, необхідно сплачувати приблизно 2 400-2 500 гривень щомісяця. Купуючи однокімнатну квартиру, площею, скажімо, 47 квадратних метрів, необхідно буде вносити приблизно 1 500 – 1 600 гривень щомісяця. Вважаю, це цілком прийнятні обсяги.

Незважаючи на те, що останні корективи до програми здешевлення вартості іпотечних кредитів були внесені в липні, програма уже діє: підписано два кредитних договори, інші ж ‒ на різних стадіях оформлення документів. Хочу зауважити, що є і сім’ї з райцентрів, які мають намір придбати житло в Луцьку.

‒ Які з запропонованих державою ініціатив щодо «доступності» житла, на вашу думку, поки неможливо реалізувати і чому?

‒ Для отримання кредиту, перший внесок громадянина має складати 25%. Тобто, для купівлі двокімнатної квартири, необхідно мати 100-120 тисяч гривень. Хотілося б зменшити перший внесок з 25% до 10%.

‒ Чи вирішує, на вашу думку, так звана, держіпотека проблеми українців, які потребують житло?

‒ Так, вирішує. Сім’ї для повного обслуговування кредиту при купівлі однокімнатної квартири площею 47 квадратних метрів потрібно сплачувати 1 600 гривень щомісяця, для двокімнатної – 2 400. Ці суми майже дорівнюють платі за оренду квартир. Досвід роботи з клієнтами показує, що таких сімей багато – це вчителі, лікарі, державні службовці, журналісти, ті, хто займається малим бізнесом. Тобто, вперше за 20 років запропонована реальна програма забезпечення громадян житлом.

Варто сказати, що Президент підписав закон, який на державному рівні забезпечує захист статті бюджету щодо компенсацій 13% за кредитами на придбання житла за програмою на 2012 та наступні роки.

‒ Чому, на вашу думку, на Волині по програмі «Доступне житло» працює лише 2 фірми, а до цього року ‒ тільки ваша?

‒ Відбір кандидатів на участь у програмі проводить безпосередньо Міністерство регіонального розвитку, будівництва України. Відбір – жорсткий, але це справедливо, що участь можуть взяти лише ті будівельні компанії, які мають будівельний досвід і добре зарекомендували себе на ринку нерухомості, мають власні матеріальні, виробничі ресурси. Також, до участі приймають лише об’єкти з високою будівельною готовністю (понад 70 %) та систематично проводять перевірку.

Клієнтові ж неважливо, скільки фірм працює, головне, щоб вони пропонували якісне житло.

‒ У державі, здається, не найкомфортніші умови для будівельної галузі?

– Будівельна галузь поступово виходить з кризи. Сподіваємося, що будівництво уже невдовзі стане однією з основних стратегій держави, а забезпечення громадян житлом – пріоритетом, під час формування державної політики. Ми, своєю чергою, обіцяємо якісно виконувати свою роботу, зводитимемо затишні комфортні будинки.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
VSC. Показати IP 10 Серпня 2012 11:16
Если программа так хороша, почему только два договора за месяц? Должно быть не меньше 200.
-=Комуняка=- Показати IP 10 Серпня 2012 11:34
Скільки вже можна набирати собі бали за рахунок тих нещасних довгобудів на Федорова. Тепер мажори ще й квартири "по-дєшовці" зможуть собі оформляти. Вах, яка реальна програма забезпечення житлом.
Ольга Показати IP 10 Серпня 2012 11:52
Люди, люди- це ж кабала і зашморг на шию. Мильна булька перед виборами.Буде це ж саме, що сталося з доларом, а люди набрали кредит,бо у долах був менший процент. Попруть цю владу і будете платити по всій програмі, заберуть ці квартири, машини і т.п. Невже ви ще вірите в наш час владі і людям. Це їм все можна, найбагатші одержують за рахунок бюджету квартири, субсидії бідним не можна оформити тому, що батьківська хата в селі- це друге житло в якому живе сімя.Яке відношення вона має до квартири в Луцьку?Ніяк не можу второпати.
MiF Показати IP 10 Серпня 2012 13:22
Ми з дружиною бюджетники, працюємо на державу, отримуємо заробітну плату 2500 гривень на двох. Про які " цілком прийнятні обсяги" сплатьи кредиту можна взагалі говорити? І де взяти гроші на перший внесок?!
CSV. Показати IP 10 Серпня 2012 15:14
VSC, він же - антіукр, він же - під усіма жидівськими псевдами. Він же не проживає в Луцьку, а лише заїжджає по роботі. А насправді, проживає в Луцьку безвиїздно і плюється гадючим ядом. Незабаром всім стане відомо, хто ховається за цими "схованками".
VSC. до CSV. Показати IP 10 Серпня 2012 16:22
Дружище, ты болен. К антиукрам отношения не имею. Читай внимательно.
))) до CSV. Показати IP 10 Серпня 2012 16:57
не, VSC это не тот тип. того я чую за килобайт, пардон, за километр. пишет, как мне кажется, по-другому. и даже похож на нормального. с комментарием опередил.
Stlantiy Показати IP 10 Серпня 2012 23:28
ААААбалдеть!!! Меня нет-но Я есть.
))) до Stlantiy Показати IP 12 Серпня 2012 20:43
та сгинь вже.
Pavel Показати IP 13 Серпня 2012 14:06
ВайМан каже ... буде вам доступне житло. мені наприклад вже смішно.
Anonymous Показати IP 16 Серпня 2012 11:10
не ну я просто в шоке где ж оно доступное???? если сделают 10% это примерно 15-20 тыс грн .... почему просто не раздать молодым семьям квартиры просто ...почему спортсменам могут просто раздать а семьям которые живут на квартире и у которых есть маленькие дети не могут...???? в стране есть бабло только оно просто просе*ается не на то что нужно ....если бы пускали в нужное русло например держава 1 раз в пол года для областных центров выделяла деньги на один дом 107-ми квартирный и давала бы просто так семьям то за 10-20 лет можно было бы обеспечить много семей которые живут на квартирах ... отсюда снижется оренда квартир и на вторичном рынке жильё тоже дешевеет ....
Ну-ну до Anonymous Показати IP 18 Серпня 2012 13:12
Друже, комунізм уже давно закінчився, "просто так" зараз нічого не буває, і квартири теж нахаляву вже давно ніхто не роздає. Спортсмени свої квартири заробили, вони тяжко вкалують, щоби досягти своїх результатів і стати кращими за інших. А що зробив ТИ для того, щоб заробити на квартиру? Написав комент на форумі, які всі погані, не дають нахаляву квартиру? Аж смішно читати таку маячню.
Сергій Показати IP 18 Серпня 2012 09:35
http://www.volynnews.com/messages/2586/
Вано Показати IP 20 Серпня 2012 23:44
Проплачена стаття. Знову підтвердили прихильність до антиукраїнської влади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus