USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ВР заборонила домашнім сонячним електростанціям на землі отримувати зелений тариф

26 Квітня 2019 11:27
Верховна Рада внесла в закон про «зелені» аукціони правку про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям (СЕС), повідомляє Інтерфакс-Україна.

В ході розгляду документа правку відхилили, але перед фінальним голосуванням в.о. голови парламентського комітету з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський знову виніс її на розгляд, і парламент підтримав її.

Таким чином, народні депутати передбачили, що умовою для отримання «зеленого» тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт є їх установка на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах. Ця умова почне діяти з 2020 року. Зараз тариф на відпуск електроенергії в оптовий ринок для «домашніх» СЕС (їх потужність – до 30 кВ, розміщення – без обмежень) становить 18 євроцентів. З наступного року він знизиться на 10%.

Співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко зазначив в коментарі агентству, що де-факто заборона призведе до того, що мало хто з українців зможе поставити СЕС більше 10 кВ, оскільки на дахах не поміститься об’єкт більшої потужності.

Нагадаємо, законопроект про «зелені» аукціони для інвесторів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) Рада прийняла 25 квітня. «За» проголосував 251 нардеп. Документ передбачає введення аукціонів з 2020 року і обов’язкову в них участь інвесторів сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій (ВЕС) більше 5 МВт (або одна турбіна).

Пілотний аукціон має відбутися не пізніше 31 грудня 2019 року, місцем для проведення аукціонів пропонується визначити електронну торгову систему ProZorro. Період надання гарантованого тарифу на відпуск е/е переможцю аукціону – 20 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Белченко Показати IP 14 Травня 2019 17:21
думаю, до 2020 року станції ще можна буде монтувати. тут можна обрати вигідні для Вас комплекти?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus