USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Як діяти хворим українцям, якщо порушують їхні права, як пацієнта

18 Вересня 2020 07:20
Українська медицина поступово змінюється, але все ж є певні проблеми, з якими можуть зіштовхнутись пацієнти в лікарнях і поліклініках.

Як діяти пацієнтам, коли порушують їхні права, пише ТСН.

Голова фонду «Пацієнти України» Інна Іваненко виділяє дві основні небезпеки, які загрожують українським пацієнтам.

Перша: лікарні вимагають гроші за ті послуги, що мають бути безплатними, – це діагностика, а також так званий «благодійний внесок» за прийом.

«Потрібно дзвонити на гарячу лінію Національної служби здоров’я 1677 і повідомляти про такий випадок. Дуже важливо повідомляти не анонімно, а потрібно назвати своє ім’я, свої паспортні дані, свій контактний номер телефону для того, щоби НСЗ могла дійсно розслідувати цей випадок, щоб була доказова база, були підстави, була реальна людина», – радить фахівчиня.

Такий спосіб дієвий, адже за систематичні порушення та корупцію Національна служба здоров’я може припинити фінансування лікарні.

Друга: в Україні є перелік ліків, які пацієнти мають отримувати безплатно. Це препарати з програми «Доступні ліки», вартість яких відшкодовують частково або повністю. Отримують їх в аптеках за рецептом лікаря. Також безплатними є препарати з національного переліку лікарських засобів, які отримують їх у лікарні. Перевірити чи безплатні ваші ліки можна за допомогою застосунку «Ліки.Контроль», а їхню наявність у лікарні – через сайт «Є.ліки». Відповідну інформацію вже понад 1700 лікарень у всій країні.

Якщо ж з вас вимагають гроші за ліки, які є безплатними або ж кажуть, що наявних у медзакладі ліків немає, то Інна Іваненко радить: «Варто звернутись до головного лікаря і показати, що в публічності є інформація про те, що ці ліки у вашій лікарні є. Я маю на них право, дайте, будь ласка, мені їх безплатно. Якщо з головним лікарем не складається, він говорить, що ліків немає, чи намагається ввести вас в оману, потрібно обов’язково звернутися зі скаргою до Департаменту охорони здоров’я і додати скрін сайту, що тут ліки є, а у лікарні відмовляють в доступі до цих медикаментів».

Крім того, є невеличкий нюанс щодо ліків для важкохворих. Вони справді можуть закінчитись або бути в іншій лікарні. Іноді медзаклади роблять перерозподіл, але тоді вам мають надати інформацію де ті ліки можна отримати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 18 Вересня 2020 11:24
це має хворий, який знаходиться в реанімації, цим займатись ? чи підірватись з операційного стола, щоб зайнятись тою х""""ю ?
лучанин Показати IP 18 Вересня 2020 11:57
щоб зробити собі ж гірше - почни качати свої права у головного!!!! то вже ніяка реанімація не прийме...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus